Nefertiti – Review

Auteur
Jacques Bariot, Thomas Cauet, Guillaume Montiage
Uitgever Matagot
Aantal spelers 3 tot 4
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 27.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Thomas Cauet
Matagot

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat een spelbord, 4 marktvoorraadborden, 16 bedienden en 4 scorestenen in 4 kleuren, 30 munten (Deben), 12 koninklijke zegels, 46 geschenkkaarten, 1 Akhenaton kaart, 13 karakterkaarten, 2 dobbelstenen, 1 “markt gesloten” bord en 1 ankh fiche.

SPELBESPREKING

Inleiding

Akhenaton, de farao van Egypte, wil zijn vrouw Nefertiti eens goed in de bloemetjes zetten en geeft de spelers de opdracht Egyptische markten af te schuimen op zoek naar kostbare en vooral zeldzame geschenken. Originele en mooie geschenken worden beloond met prestigepunten.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd en de spelers krijgen een scoresteen en 4 bedienden in één kleur.
De geschenkkaarten worden geschud. Per markt worden 4 geschenkkaarten open gelegd, de rest van de kaarten vormt een gedekte trekstapel. Schud de Akhenaton kaart door de onderste 4 geschenkkaarten van die stapel.
Op de bovenste geschenkkaart van elke markt wordt een koninklijk zegel gelegd. Onder de geschenkkaarten komt een marktvoorraad bord met één Deben te liggen.
1 van de vier markten wordt gesloten aan de hand van het “markt gesloten” bord.
De karakterkaarten worden gesorteerd en open naast het spelbord gelegd.
Aan de hand van de dobbelstenen wordt bepaald wie er mag beginnen, deze speler ontvangt 8 Deben. De tweede en de derde speler ontvangen 9 Deben, de laatste 10.
Het spelbord.

Spelverloop

De eenvoud van een spelbeurt.

Tijdens een beurt mag de speler eventueel een koninklijk zegel afgeven om een beschikbaar karakter te spelen. Daarna moet hij een bediende plaatsen. Dit moet hij doen op een vrij biedvak van een open markt. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

het spel zelf, iets minder eenvoudig.

De markten.

Een markt bestaat uit een aantal biedvelden. Op elk biedveld kan maximum 1 bediende staan. Plaats je als eerste een bediende op een markt dan krijg je één Deben uit die marktvoorraad. Sommige velden geven recht op één extra Deben uit de marktvoorraad. Elk veld geeft ook aan welk bedrag betaald moet worden om te kopen op de markt als deze sluit.
Onderaan de markt staan de criteria voor de sluiting van de markt. (Dit kan gaan van aantal bedienden tot de plaats waar de bedienden staan, voor één markt is het al dan niet sluiten zelfs afhankelijk van een dobbelsteenworp.)
Elke markt bestaat uit twee delen. Eén deel wordt afgedekt met een marktvoorraadbord. Op het andere deel kunnen de bedienden ingezet worden.
In het voorbeeld hieronder wordt het linker deel van de markt gesloten als de som van de boden juist 11, juist 14 of 17 of meer is. Het linkerdeel sluit als de som van de boden 17 of meer is.

Markten sluiten.

Als na het plaatsen van een bediende aan de sluitingscriteria van de markt voldaan is, sluit de markt. De speler met het hoogste bod moet zijn bod betalen door dit bedrag in Deben op het marktvoorraadbord te leggen. Daarna mag hij ofwel 2 geschenkkaarten uit de onderste rij nemen ofwel neemt hij de bovenste kaart uit de markt samen met het koninklijk zegel. Kan de speler niet betalen dan moet hij een eerder gewonnen geschenkkaart afgeven.
De andere bedienden krijgen volgens biedvolgorde volgende keuze: ofwel kopen ze één van de overgebleven kaarten, dit kan ook de kaart met het koninklijk zegel zijn. Ofwel nemen ze de helft van de Deben, naar boven afgerond, uit de marktvoorraad.
Als alle bedienden van de markt verwijderd zijn, sluit de markt. De marktvoorraadkaart verschuift naar de andere kant van de markt en het “markt gesloten” bord wordt op het zichtbare deel van die markt gelegd. Alle geschenkkaarten en Deben blijven liggen.
De markt waarvan het “markt gesloten” bord komt wordt aangevuld met geschenkkaarten en geopend. Op de bovenste kaart komt een koninklijk zegel.

De geschenkkaarten.

Er zijn 7 verschillende soorten geschenkkaarten. Op een geschenkkaart staat vermeld hoeveel kaarten van dit type in het spel zitten en hoeveel prestigepunten ze opleveren. Naarmate meer spelers hetzelfde type geschenkkaart bezitten, leveren die geschenkkaarten minder punten op.
Vb. Er zitten 8 stoelen in het spel. Bezit je als enige stoelen dan leveren ze 9 punten op. Bezitten er 3 spelers stoelen dan leveren ze slechts 5 punten op.

Karakterkaarten.

Als je een koninklijk zegel bezit, mag je in het begin van je beurt een karakterkaart spelen. Het zegel moet je dan net als de karakterkaart afleggen. Er zijn 7 soorten karakterkaarten, die elk verschillende voordelen bieden. Extra bedienden plaatsen, extra prestigepunten verdienen, een geschenkkaart van de markt stelen, geld uit de voorraad van een markt stelen, geschenkkaarten ruilen, geschenkkaarten afleggen en direct waarderen, en een geschenksoort waarderen behoren tot de mogelijkheden.
Soms zijn er van één karakter meerdere kaarten, zo zijn er bijvoorbeeld 4 schrijvers in het spel. Toch heeft de ene schrijver meer macht dan de andere. De beste schrijver ligt dan bovenaan zodat de eerste speler die een schrijver kiest het meeste voordeel geniet.
De verschillende karakters.

De winnaar

Het spel eindigt als de Akhenaton kaart getrokken is en alle markten gesloten zijn. De verzamelde geschenken van de spelers die nog niet gewaardeerd werden leveren nu prestigepunten op. Elke twee Deben levert 1 prestigepunt op en elk koninklijk zegel is goed voor 3 punten.

 

SPELBEOORDELING

Nefertiti is misschien wel een van de beste biedspelletjes dat ik het afgelopen jaar gespeeld heb. De regels zijn vrij simpel maar toch moet je met heel wat factoren rekening houden.
Vooreerst moet je rekening houden met de beschikbare geschenken en de geschenken die reeds gekocht werden zowel door jezelf als door de andere spelers. Unieke geschenken leveren immers meer punten op.
Ook moet je rekening houden met de sluitingscriteria van de markten. Het moment waarop een bepaalde markt sluit is immers heel belangrijk. Sluit een markt op het moment dat je niet voldoende geld hebt, dan is dat natuurlijk dikke pech.
Daarnaast zijn ook de mogelijkheden van de karakters niet te onderschatten. Ze kunnen, als ze op het juiste moment gebruikt worden, heel wat punten opleveren of de tegenstrever een ferme hak zetten. Aangezien de karakterkaarten voor iedereen beschikbaar zijn, zorgen ze ook voor heel wat spanning. Wat jij laat liggen kan door een andere misschien met veel plezier gebruikt worden.
Als laatste is het ook belangrijk wat je op de markt wil doen. Ga je voor de kaarten of zijn de centen jou het meeste dierbaar. Goed bieden op de markten is zowat de enige manier om Deben te verdienen en Deben heb je nodig om geschenken te kopen. Als je zwaar betaalt voor een geschenk is het nog eens zo leuk als je door het handig plaatsen van bedienden zelf een deel van die Deben kan recupereren.
Zoals je hierboven kan lezen ben ik helemaal pro Nefertiti. Ik raad het iedereen aan die van een goed biedspel houdt. Zelfs liefhebbers van plaatsingspelletjes als Caylus, De Kathedraal en Leonardo zou ik het durven aanraden. Een topper als je het mij vraagt.

Met dank aan www.Boosterbox.nl voor het recensie-exemplaar.

Augustus 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *