North & South – Review

Auteur Frank Chadwick
Uitgever Phalanx
Aantal spelers 2
Spelduur 120 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 44.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Phalanx Games
Frank Chadwick
Bijzonderheden Winnaar Charles S. Roberts Awards 1989

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 160 kartonnen fiches en 1 spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

Een herbeleving van de Amerikaanse burgeroorlog. De strijd tussen het Noorden en het Zuiden wordt van de eerste slag tot de allerlaatste herspeeld. De strategische en tactische beslissingen van de spelers zullen uiteindelijk de afloop van de oorlog bepalen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt opgezet zoals de spelregels dit aangeven.

Spelverloop

Het spelbord toont verschillende velden die belangrijke strategische plaatsen voorstellen. Deze zijn verbonden door rivieren, wegen en/of spoorwegen.
Speelstukken worden op de speelvelden gelegd. Er zijn blauwe eenheden voor de Unie en grijze eenheden voor de Confederatie. Er zijn eenheden te voet en te paard. Van elke eenheid zijn er 3 klasses.
Het spel zelf wordt gespeeld in speelronden. Elke ronde bestaat uit een beurt van het Noorden en een beurt van het Zuiden. Een beurt bestaat uit 4 fasen.

Fase 1 : bewegen.

 • Voor het bewegen gooit de speler een dobbelsteen, het gegooide aantal ogen heeft de hoeveelheid marsen aan dat een speler ter beschikking heeft.
 • Een mars betekent dat eenheden vanaf een zelfde veld naar andere velden vertrekken.
 • De bewegingsvrijheid hangt af van het soort eenheid en de verbindingsweg.
 • Eenheden mogen maximum 2 marsen uitvoeren.
 • Daarnaast zijn nog uitzonderlijke regels zoals omtrekkende bewegingen van de cavalerie, snelle verplaatsingen van de Noordelijke troepen langs rivieren, maritieme verplaatsingen van Noordelijke troepen, invasies van de Noordelijke troepen, de Potomac rivier die alleen door de Unie mag betreden worden en het plaatsen van versterkingen ten koste van marsen.

Fase 2: veldslagen.

 • Als troepen eindigen op gebieden die door eenheden van de tegenstander bezet zijn, wordt gevochten. De aanvaller bepaalt de volgorde van de gevechten.
 • Beide legers worden naast het spelbord in lijn tegenover elkaar opgesteld. In elke slagronde vuren beide spelers, maar de verdediger schiet als eerste.
 • De speler die schiet, bepaalt wie op wie schiet. Indien mogelijk moeten alle vijandelijke eenheden eenmaal beschoten worden.
 • Om te schieten moet gedobbeld worden. Is het gegooide getal gelijk of lager dan de gevechtswaarde van de schietende eenheid, dan schiet de eenheid raak. Het slachtoffer wordt op zijn zwakkere kant gedraaid, was dit al het geval dan is de eenheid uitgeschakeld.
 • Voor het schieten moeten de doelwitten gekozen worden, daarna mag niet meer omgewisseld worden. Het kan gebeuren dat je moet schieten op een verslagen eenheid. (De eenheden schieten zogezegd gelijktijdig)
 • Er zijn speciale regels voor versterkingen, elite infanterie, aanvallen door water, versterkingen uit aangrenzende gebieden en terugtrekken.
 • Na een veldslag worden alle verzwakte eenheden terug op hun sterke kant gedraaid.

Fase 3: Promotie.

 • Na elke veldslag mag de winnaar één van zijn eenheden promoveren.

Fase 4: rekruteren.

 • Door het gooien met de dobbelsteen wordt bepaald hoeveel eenheden er weer in het spel gebracht mogen worden.
 • Rekruten mogen alleen in rekruteringssteden geplaatst worden en niet meer dan één per stad.
 • De speler mag niet meer eenheden bezitten dan het maximale toegelaten eenheden. Dit is afhankelijk van het aantal steden in het bezit van die speler.

De winnaar

De Unie wint als zij alle steden van de Confederatie met een rekruteringswaarde van 2 of 3 bezit. De confederatie wint als het Washington verovert, of een grotere maximale legergrootte heeft dan de Unie of door ervoor te zorgen dat de Unie na 40 ronden nog niet gewonnen heeft.

 

SPELBEOORDELING

North & South is een dijk van een spel. De spelregels alleen al slaan je met verstomming. De 1.0, 5.7 en 13.0 slaan je om de oren. Het lijkt bijna onmogelijk alle regels in het eerste spel toe te passen. Gelukkig staan een aantal handige tabellen op de achterkant van de spelregels. Toch moet je het spel enkele male spelen vooraleer je de kracht ervan inziet.
Terwijl je het spel speelt, waan je je echt in een oorlog. De marsen en gevechten volgen elkaar op. Strategische keuzes zijn van levensbelang en wie niet op zijn tellen let, wordt afgemaakt.
North & South is eigenlijk een Wargame met ‘eenvoudigere’ regels die ook minder fanatieke spelers zou moeten aanspreken. Laat je echter niet misleiden want een ‘eenvoudige Wargame’ is in vergelijking met een klassiek bordspel nog altijd een dikke kluif waar je jouw tanden moet durven inzetten.
Personen die Wargames gewend zijn, kunnen er direct de optionele regels bijnemen. En het moet gezegd; in vergelijking met andere ‘Wargames’ krijg je hier waar voor je geld.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *