Origin – Review

Auteur Andrea Mainini
Uitgever Matagot
Aantal spelers 2-4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 32.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links Matagot
   

SPELVERLOOP

In Origin verzamelen de spelers punten door steden te stichten, te innoveren, zeestraten te claimen en op jacht te gaan. Om die zaken te verwezenlijken moeten ze nieuwe stampionnen op het spelbord plaatsen, stampionnen verplaatsen of pionnen van andere stammen aanvallen.
Het spelbord toont een aantal continenten die opgedeeld zijn in gebieden. Elk gebied heeft een kleur dat gelinkt is aan een bepaalde beloning.

foto Boardgamegeek Arnaud Matagot
Bij de start van het spel staat één stam pion centraal in Afrika. Elk groen gebied bevat een jachtfiche en ook op elke zeestraat wordt een fiche gelegd. Elke speler start met 9 Dorpen en een opdrachtkaart.
In je beurt moet je een nieuwe stam pion plaatsen of een eigen pion verplaatsen.
Een nieuwe stam pion op het bord zetten, kan niet zomaar. Je moet de pion op een leeg gebied, aangrenzend aan een bezet gebied plaatsen. Daarbij moet de nieuwe pion minstens 2 eigenschappen delen met tenminste één van zijn buren. Die eigenschappen zijn kleur, lengte en dikte. Als ofwel lengte ofwel dikte verschilt, moet de nieuwe pion langer/dikker zijn dan zijn buur. Bij die pion zet je een eigen dorp.

Je mag je pion (met zijn dorp) ook verplaatsen. Het aantal vakken dat je mag bewegen is afhankelijk van de lengte van de pion. Je mag eindigen op een bezet gebied als jouw pion sterker (= dikker) is dan de pion die aangevallen wordt. In dit geval wisselen de pionnen (en dus ook de dorpen) van plaats.
Het veld waarop je eindigt bepaalt welke beloning je krijgt. Dit zijn ofwel actiekaarten, permanente kaarten, doelkaarten, jachtfiches of innovatie tegels. Je moet innoveren om bepaalde acties of permanente kaarten te mogen spelen.

Doelkaarten: leg je af als je het doel bereikt hebt, je krijgt er punten voor.

Permanente kaarten: leg je af als jouw innovatie niveau voldoende hoog is, het voordeel is permanent.

Actiekaarten: leg je af om eenmalig het voordeel te genieten.

MIJN GEDACHT

Matagot zit bij mij in de hoogste lade wat betreft speldesign en kwaliteit van het spelmateriaal. Met Origin bewijzen ze dat ze deze plaats meer dan waard zijn. Origin is een lust voor het oog en nodigt uit tot spelen.
Het spelmechanisme zelf is door het gebruik van verschillende stampionnen origineel. Het werken met doelkaarten, actiekaarten en gebiedscontrole is dan weer old school. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten ontstaat soms een frisse en leuke combinatie, retro heet dat dan.
De opzet, het spelmechanisme en de bedoeling van Origin wordt in 4 bladzijden keurig uit de doeken gedaan. Het spel begrijpen houdt niks in en de acties volgen elkaar zo snel op dat je in geen tijd terug aan de beurt bent. Voor je goed en wel op dreef bent, is Origin afgelopen. In die zin voldoet Origin aan de eisen van de moderne maatschappij en de nieuwe trend in spellenland. Stilstaan is achteruitgang!
Toch wordt ik, zeker bij het spelen van bordspellen, graag uitgedaagd. Ik geniet als ik het gevoel heb dat mijn denkwijze, mijn strategie mij de overwinning oplevert. Origin heeft mij dat gevoel niet. Eén blik op de doelkaarten volstaat om je volgende 4 tot 5 zetten te bepalen en daar wordt ik niet enthousiast van. Bovendien zijn de actiekaarten en permanente kaarten vaak doorslaggevend. “Stammen oorlog” en “Oorlog trofeeën” liggen op het eind van het spel te vaak bij de overwinnaar. Als je Oorlog trofeeën slim uitspeelt, steel je makkelijk 5 punten van je rechtstreekse concurrent. Dit resulteert in een verschil van 10 punten wat te veel is.
Ik mis in Origin uitdaging, evenwicht en vooral spelplezier. Het geheel ziet er fantastisch en leuk uit, maar om te blijven boeien is het niet voldoende. Echte schoonheid zit vanbinnen!
Ik kan mij wel voorstellen dat Origin als familiespel of instapspel beter uit de verf komt. Bij ons in de club is deze doelgroep zwak vertegenwoordigd, Origin wordt er lauw onthaald.

Februari 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *