Palastgeflüster – Review

Auteur Michael Rieneck
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

doosje

Het kleine speldoosje bevat 5 sets van 2 spelerkaarten in 5 verschillende kleuren, 49 karakterkaarten, 6 koningkaarten en de spelregels in het Duits, Engels, Frans en Italiaans.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer als eerste 7 verschillende kaarten af te leggen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een set van 2 kaarten. Deze kaarten worden gebruikt om de score bij te houden.
Schud de karakterkaarten van de deelnemende kleuren en de 14 neutrale karakterkaarten. Geef elke speler 6 handkaarten.
Schud de koningkaarten en leg de stapel gedekt in het midden van de tafel.

Spelverloop

Kort gesteld

De startspeler moet een kaart uit zijn hand open voor zich op tafel leggen. Daarna moet hij de actie die bij de kaart hoort, uitvoeren. De kleur van de kaart bepaalt wie daarna een kaart moet spelen. Als een gekleurde karakterkaart gespeeld wordt, moet de speler met die kleur een kaart op tafel leggen. Als een neutrale karakterkaart gespeeld wordt, moet de speler met het minste kaarten op tafel spelen. Bij gelijkstand kiest de actieve speler wie aan de beurt komt.
Een ronde eindigt als een speler een karakter moet spelen dat reeds voor hem op tafel ligt of als een speler er in slaagt een zesde karakter te spelen. Dit moeten natuurlijk 6 verschillende karakters zijn.

De karakters

karakterkaarten

  • Als je de schatmeester speelt, moet je onmiddellijk je handkaarten aan de andere spelers tonen.
  • Je mag een handkaart afleggen en een nieuwe kaart van de stapel trekken als je de meid speelt.
  • Als je de wachter speelt, moet je een eigen kaart terug op handen nemen.
  • De hofnar heeft geen speciale actie maar als je hem speelt terwijl het niet mag van de koning (zie verder) verlies je onmiddellijk de ronde.
  • Wissel handkaarten met een andere speler als je de tovenaar speelt.
  • Wissel twee kaarten die op tafel liggen van plaats met de ober.
  • Draai een koningkaart open als je de maarschalk speelt.

De koningkaarten

Als je een maarschalk speelt, moet je de bovenste koningkaart open draaien. Het karakter dat nu zichtbaar is, kan zijn speciale actie niet meer uitvoeren.
koningkaarten

De winnaar

Als een speler er in slaagt een zesde karakter af te leggen ontvangt hij 1 punt. Als een speler een ronde vroegtijdig beëindigt omdat hij een dubbel karakter moet spelen, ontvangen alle andere spelers een punt. De punten worden bijgehouden aan de hand van de spelerkaarten. Na elke ronde worden de karakterkaarten opnieuw geschud en krijgen de spelers 6 nieuwe kaarten op handen. De koningkaarten worden niet geschud. Het spel eindigt als een speler 6, 5 of 4 punten (3, 4 of 5 spelers) behaalt.

 

SPELBEOORDELING

Palastgeflüster schuilt in een klein en handig doosje van Adlung. Er valt niks op te merken over de kwaliteit en het artwork van de kaarten. Dit is een prima verzorgt kaartspelletje.
Palastgeflüster legt vlot uit, binnen de 5 minuten zet je nieuwe spelers aan het werk. Het mechanisme dat de beurtvolgorde bepaalt is uniek en werkt perfect. Het zorgt er voor dat je andere spelers in het nauw kan drijven en dat is net wat dit spelletje interessant maakt. Als je zelf geen mogelijkheid ziet om te scoren, kun je andere speler proberen te saboteren zodat ze eerder in de fout gaan dan jij. Een leuk aspect is dat winst en verlies heel dicht bij elkaar liggen. De acties van de karakterkaarten zorgen voor verschillende mogelijkheden waardoor je nooit zeker bent van je zaak. Een goede handkaart blijkt snel nutteloos als andere spelers een aantal van je kaarten ruilen. Je moet dus zeker rekening houden met de verschillende acties en de koningkaart! Ook leuk is dat de acties dikwijls dubbel werken. Je verbetert je eigen situatie terwijl je die van een andere speler vermindert. Geluk kan natuurlijk ook een bepalende factor zijn, maar dit werkt nooit storend omdat je meestal het gevoel hebt dat je het geluk zelf afgedwongen hebt. Een prima kaartspelletje dat ik met plezier op tafel leg.

Mei 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *