Pandemie – Review

Auteur
Matt Leacock
Uitgever QWG Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 31.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Matt Leacock
QWG Games
Online spelen (BrettspielWelt)
Online spelen (BGG)
Bijzonderheden Dit is een coöperatief spel.
Winnaar Tric Trac d’Argent 2008.
Winnaar Origins Awards 2009.
Genomineerd International Gamers Award 2008.
Genomineerd Spiel des Jahres 2009.

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 5 pionnen, 6 onderzoekstations, 6 fiches, 96 ziekteblokjes (24 per kleur), 59 spelerskaarten, 48 besmettingskaarten, 5 karakterkaarten, 4 overzichtskaarten en een spelbord. Het spelmateriaal wordt opgeborgen in plastiekzakjes.

SPELBESPREKING

Inleiding

Samen met jouw vrienden probeer je de aarde van totale besmetting te redden. 4 uitermate dodelijke ziektes teisteren al wat leeft op deze aardbol. De opdracht is simpel maar tegelijk aardsmoeilijk. Probeer de verspreiding van infecties in te dijken en vind voor elke ziekte een medicijn. Oh ja…de tijd dringt!

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel, plaats 1 onderzoekstation in Atlanta en geef elke speler een karakterkaart. De spelers zetten de overeenkomstige pion in Atlanta.
Leg de twee groene fiches op het spelbord (uitbraken en besmettingsgraad). De 4 medicijnen worden binnen handbereik gelegd.
Schud de besmettingskaarten. Trek er 3 en zet in elk van de getrokken steden 3 ziekteblokjes in de overeenkomstige kleur. Doe hetzelfde voor 3 keer 2 en 3 keer 1 ziekteblokje.
Schud de spelerskaarten, afhankelijk van het aantal spelers ontvangt iedereen 2, 3 of 4 kaarten. Verdeel de overgebleven spelerskaarten in 5 gelijke stapels en schud door elke stapel een epedemiekaart. Leg de stapels op elkaar op het spelbord.

Spelverloop

4 actiepunten.

In een beurt krijgt een speler 4 actiepunten die hij naar believen mag besteden. Hij kan daarbij kiezen uit verschillende acties die telkens 1 actiepunt kosten.

  • Een pion verplaatsen lang een rode lijn naar een aangrenzende stad.
  • Een kaart spelen en jouw pion in de afgebeelde stad plaatsen.
  • De kaart spelen van de stad waar jouw pion staat en hem in een stad naar keuze plaatsen.
  • Van onderzoekstation naar onderzoekstation reizen.
  • De kaart spelen van de stad waar jouw pion staat en daar een onderzoekstation plaatsen.
  • 5 dezelfde kaarten spelen als je in een onderzoekstation staat en het overeenkomstige medicijn ontwikkelen.
  • Een ziekte blokje verwijderen van de stad waar jouw pion staat. Verwijder voor 1 actiepunt alle ziekteblokjes in die stad als je het medicijn voor de betreffende ziekte reeds ontwikkeld hebt.
  • Sta je in dezelfde stad als een andere speler, dan mag je de kaart van die stad weggeven of ontvangen.

2 kaarten trekken.

Na het uitvoeren van de acties, moet de actieve speler 2 kaarten trekken. De stapel spelerkaarten bevat stadskaarten, bijzondere gebeurtenissen en epedemiekaarten. Spelers mogen nooit meer dan 7 kaarten op handen hebben. Is dat wel het geval, dan moeten ze kaarten afleggen.

  • Stadskaarten zijn er in 4 kleuren en worden gebruikt om medicijnen te maken, te rijzen of onderzoekstations te bouwen.
  • Bijzondere gebeurtenissen mogen op ieder moment gespeeld worden en kosten geen acties.
  • Epedemiekaarten worden direct uitgevoerd. Eerst wordt de besmettingsgraad verhoogd. Daarna wordt de onderste kaart van de stapel besmettingskaarten getrokken. In deze stad worden drie ziekteblokjes geplaatst. Daarna wordt de aflegstapel van besmettingskaarten geschud en bovenop de trekstapel gelegd. Daardoor worden steeds dezelfde steden besmet!

Besmetting.

Een beurt eindigt met het verhogen van de besmetting. Trek evenveel besmettingskaarten als de besmettingsgraad aangeeft en zet in elke stad 1 ziekteblokje. De kleur van het blokje moet overeenkomen met de kleur van de kaart.
In een stad mogen slechts 3 ziekteblokjes van dezelfde kleur liggen. Moet je toch een blokje plaatsen, dan leg je geen 4de blokje in de betreffende stad, maar 1 blokje in elke aangrenzende stad. Schuif daarna de uitbraakfiche 1 vak naar beneden. Het kan gebeuren dat een uitbraak nieuwe uitbraken veroorzaakt.
Indien de spelers een medicijn voor een ziekte gevonden hebben en er bevinden zich geen ziekteblokjes meer van deze kleur op het spelbord, dan geldt de ziekte als uitgeroeid. Elke besmettingskaart in die kleur verliezen hun effect.

Karakters.

Voor het spel begint krijgen alle spelers een karakterkaart. Karakterkaarten die overblijven, worden terug in de doos gelegd. Elk karakter heeft zijn eigen specialiteit die tijdens het spel gebruikt kan worden. Er zijn er 5.

  • De arts mag bij het behandelen van een ziekte alle blokjes verwijderen. Als het medicijn voor een bepaalde ziekte gevonden is, kost het het zelfs geen actie.
  • De coördinator mag pionnen van andere spelers verplaatsen alsof hij ze zelf bezit. Voor één actie mag hij een pion verplaatsen naar een stad waar een andere pion staat. Hij moet wel de toestemming van de betroffen spelers hebben.
  • De wetenschapper heeft maar 4 (in plaats van 5) kaarten nodig om een medicijn te ontwikkelen.
  • De opzichter hoeft geen kaart te spelen om een onderzoekstation te bouwen.
  • De onderzoeker mag bij het ruilen ook eender welke kaart weggeven. Hij is niet gebonden aan de stad waar hij zich bevindt.

De winnaar

Vanaf het ogenblik dat het 4de medicijn ontwikkeld is, winnen de spelers.
De spelers verliezen:

  • Als er niet genoeg kaarten in de stapel met spelerskaarten zitten als je kaarten moet trekken.
  • Als je ziekteblokjes moet plaatsen maar de voorraad van die kleur op is.
  • Bij de achtste uitbraak.

 

SPELBEOORDELING

Pandemie is zowat de hype van dit ogenblik. Het thema sluit dan ook perfect aan bij de actualiteit. Pandemie haalde reeds heel wat nominaties en prijzen binnen waardoor dit spel niet aan mijn collectie mocht ontbreken. In dit coöperatieve spel probeer je dus samen met je medespelers 4 medicijnen te ontwikkelen. Dit is dan ook waarop je vanaf het begin moet focussen. Voor je het weet is de stapel spelerkaarten op en eindigt het spel. Als je goed afspreekt wie welk medicijn probeert te ontwikkelen, zet je al een grote stap in de goede richting. Leuk aan Pandemie is dat je de verspreiding van de ziektes werkelijk op het bord ziet verschijnen wat als een bedreiging gaat aanvoelen. Hoe dichter bij het einde, hoe meer ziekteblokjes worden bijgeplaatst, hoe meer uitbraken er zijn en hoe spannender het wordt. Het verwijderen van ziekteblokjes is noodzakelijk maar vergeet de einddoelstelling niet. Onderzoekstations vergemakkelijken het reizen en worden best in het begin gebouwd.
Pandemie kan mij wat spelplezier betreft zeker en vast bekoren. Toch mis ik wat diepgang om het tot absolute topper te bekronen. De mogelijkheden zijn nogal eenvoudig en na een intens weekend Pandemie heb ik het voor het ogenblik zo’n beetje gezien. Als je logisch speelt, geraak je vrij ver. Een tikkeltje geluk doet dan de rest. Ook heb ik de indruk dat een spel met 2 wat makkelijker is dan een spel met 3 of 4. Als je vlugger aan de beurt komt, kan je iets makkelijker kaarten verzamelen. Bij 2 spelers moet je natuurlijk ook wat geluk hebben met de karakters. De combinatie wetenschapper – onderzoeker bijvoorbeeld verhoogt de kans op slagen aanzienlijk.

Juli 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *