Paris Connection – Review

Auteur David V.H. Peters
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 45.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.9/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

speldoos

De speldoos bevat 1 spelbord, 6 zichtschermen, 198 locomotieven, 1 buidel, 6 locomotiefbordjes, 1 startspeler-locomotief en de spelregels in het Nederlands, Duits, Frans, Italiaans en Engels.

spelmateriaal

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw aan het spoorwegennet van Frankrijk. De waarde van een maatschappij stijgt als je hun netwerk uitbreidt. Probeer zoveel mogelijk aandelen te bemachtigen van de meest succesrijke maatschappijen.

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden en plaats een locomotief van elke kleur op de zes velden rond Parijs. Plaats een locomotief van elke kleur op veld nul van het scorespoor.
Geef elke speler een zichtscherm. Doe de locomotieven in de buidel. Elke speler trekt respectievelijk 5, 6, 8 of 10 locomotieven bij 6, 5, 4 of 3 spelers en legt ze achter zijn zichtscherm.
Haal de locomotieven uit de buidel en zet ze op de corresponderende locomotiefbordjes.
Geef de startspeler de startspeler-locomotief.

Spelverloop

In je beurt moet je ofwel het spoorwegennet uitbreiden ofwel aandelen ruilen. Neem 1 tot 5 locomotieven van dezelfde maatschappij en zet ze op het spelbord als je voor de eerste actie kiest. Je moet daarbij rekening houden met volgende beperkingen:

  • Elke locomotief moet grenzen aan een locomotief van dezelfde kleur.
  • Over wit/rood gekleurde grenzen kan geen spoorweg gebouwd worden.
  • Op één veld kunnen nooit 2 locomotieven van dezelfde kleur staan.
  • Op een stadsveld mag maximaal 1 locomotief staan, op een landschapsveld 2.
  • Je mag een ander kleur nooit blokkeren.

Na het plaatsen van de treintjes pas je de waarde van de maatschappij aan (stadsvelden leveren punten op).

De locomotieven die achter jouw zichtscherm liggen, stellen de aandelen van de maatschappijen voor. Als je aandelen ruilt, moet je één locomotief terug op zijn locomotiefbordje plaatsen. Daarna mag je 1 of 2 nieuwe locomotieven van één kleur vanop een locomotiefbordje achter jouw scherm leggen. Het aantal locomotieven die achter je scherm mag liggen, is beperkt en afhankelijk van het aantal spelers.

De winnaar

Het spel is direct afgelopen als er slecht één locomotiefbordje nog locomotieven bevat of als een maatschappij Marseille bereikt. Voor elke locomotief die je bezit, ontvang je evenveel punten als de waarde van de betreffende maatschappij.

 

SPELBEOORDELING

Paris Connection biedt niet wat ik ervan verwacht had. Het spelmateriaal belooft meer dan het te bieden heeft. De 6 bordjes om de treinen op te plaatsen zijn overbodig en wekten bij mij (samen met de prijs van dit spel) een vals gevoel van diepgang op. Geheel mijn fout natuurlijk, daar wil ik Paris Connection niet op afrekenen.
Paris Connection klaarzetten neemt wat tijd in beslag (mij stoort het niet, anderen wel) maar speelt ontzettend vlot. Veel keuzes moeten er niet gemaakt worden en wat je moet doen is vrij logisch. Probeer te onthouden wat andere spelers uitvoeren. Deze informatie is heel nuttig bij het ruilen van aandelen.
Paris Connection kan met 6 gespeeld worden en duurt ongeveer 30 minuten. Dit in combinatie met de eenvoudige spelregels zorgt ervoor dat je spellenleken snel aan het werk kunt zetten. Ook als vuller in een spellenclub kan het dienst doen.
Als iemand het mij voorstelt, schuif ik graag aan. Zelf zet ik het weinig op tafel. Ik mis wat afwisseling en daardoor vreugdebeleving.

Oktober 2013

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *