Patrizier – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 2 tot 5 spelers
Spelduur 30 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 23.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links Amigo Spiele
Michael Schacht

SPELMATERIAAL

doosin de doos

De speldoos bevat:

 • 1 dubbelzijdig spelbord,
 • 149 torendelen in 5 verschillende kleuren,
 • 20 puntenfiches,
 • 55 bouwkaarten en de spelregels in het Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

Hoe hoger de toren, hoe groter de beloning!

Voorbereiding

Verwijder bij minder dan 5 spelers alle oranje kaarten en puntenfiches.
Leg het spelbord in het midden van de tafel (gebruik de juiste zijde).
Schud de bouwkaarten die gemarkeerd zijn met een sterretje en geef er 3 aan elke speler. Schud eventueel de overschot tussen de andere bouwkaarten. Leg bij elke stad een bouwkaart open.
Elke speler kiest een kleur en neemt de torendelen in die kleur. De kleuren waarmee gespeeld wordt, zijn afhankelijk van het aantal spelers.

Spelverloop

Kort gesteld

Er wordt gespeeld volgens de wijzers van de klok. Als je aan de beurt bent moet je:

 • Een kaart afleggen en één of twee eigen torendelen in de betreffende stad bouwen. De kaarten die je aflegt vormen een open stapel voor je op tafel. Op het eind van de spel wordt die stapel nog gewaardeerd!
  kaarten
 • Op een kaart staat soms een speciale actie je mag die na het bouwen uitvoeren. Ofwel mag je een torendeel van een andere stad verplaatsen ofwel mag je kiezen bij welke stad je een kaart trekt.
 • De bouwkaart van de stad waar je gebouwd hebt op handen nemen en de lege plaats opvullen met een kaart van de gedekte stapel.

Bouwregels en score

 • In elke stad zijn twee bouwplaatsen voor torens. Op elke bouwplaats moet tenminste 1 torendeel staan.
  spelbord
 • Bij elke stad staat een Romeins cijfer. Dit getal geeft aan hoeveel torendelen in de stad geplaatst moet worden.
 • Je mag je torendelen op de torendelen van andere spelers plaatsen.
 • Bij elke stad liggen twee puntenfiches. Een stad waarin het laatste torendeel geplaatst wordt, wordt direct gewaardeerd. De speler met het meeste delen in de hoogste toren ontvangt de puntenfiche met de hoogste waarde. De speler met het meeste torendelen in de kleinste toren ontvangt de fiche met de laagste waarde. Bij gelijkstand wint degene waarvan het torendeel het hoogst ligt.

De winnaar

Als de laatste kaart gespeeld is, eindigt het spel. Sommige kaarten tonen gezichten van Patriciërs. Per 3 dezelfde gezichten scoor je 6 punten. Tel daarbij de waardes van je puntenfiches om je eindscore te berekenen. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Patrizier heeft als groot voordeel dat het erg snel speelt. De spelregels zijn duidelijk en de spelbeurten volgen elkaar aan een razend tempo op. Het nadeel is dat je vrij afhankelijk bent van je handkaarten. De extra actie waarbij je één van de openliggende kaarten mag kiezen is goud waard als je er goed gebruik van maakt. Verder moet je optimaal gebruik maken van wat je op handen hebt en dat kan makkelijk als je wat telt en bijhoudt welke kaarten de andere spelers trekken. De Patriciërs genereren een extra mogelijkheid waardoor je het merendeel van je kaarten goed kan benutten. Patrizier oogt ook mooi, de houten daken zijn stevig en stapelen makkelijk. Doorwinterde spelers vinden dit misschien net iets te licht en/of eentonig. Minder ervaren spelers zou ik dit durven aanraden. Hoewel ik zelf tot de eerste categorie behoor, kan ik toch genieten van dit vlot spel omdat ik de geluksfactor niet overheersend vind.

Mei 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *