Phase 10 Dobbelstenen – Review

Auteur Garrett J.Donner, Michael S. Steer
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 1 tot 8
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 11.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Ravensburger

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 10 dobbelstenen, 1 potlood en een scoreblok. De dobbelstenen zijn verdeeld in 2 groepen. 4 dobbelstenen bevatten de combinatie 1,2,3,4,W,W. 6 dobbelstenen bezitten de cijfers 5 tot en met 10.

SPELBESPREKING

Inleiding

In dit spel proberen de spelers zo snel mogelijk 10 fasen te gooien. Dit zijn dobbelsteencombinaties van bepaalde cijfers of kleuren.

Voorbereiding

Eén speler krijgt het scoreblok en het potlood. Hij noteert de scores van de spelers.

Spelverloop

3 x gooien.

Als een speler aan de beurt is, probeert hij een fase te gooien. Daartoe mag hij maximaal 3 keer gooien.

De 10 fasen.

De 10 fasen zijn bepaalde dobbelsteencombinaties. Fase 1 is de gemakkelijkste (2×3 dezelfde cijfers), fase 10 is de moeilijkste (5 + 3 dezelfde cijfers) Daartussen zitten ook fasen waarbij je reeksen van opeenvolgende cijfers moet gooien (alleen of in combinatie met gelijke cijfers). Er is ook een fase waarbij je 7 dezelfde kleuren moet gooien.
Een W-symbool geldt als joker maar levert nooit punten op. Slaag je er niet in een fase te gooien, dan moet je in een volgende beurt terug die fase proberen te gooien.

De winnaar

Na het gooien van een fase tel je de ogen van de gebruikte dobbelstenen op. Dit is je score. Na de 5de fase kan je een bonus behalen als je meer dan 220 punten bezit. De speler die als eerste zijn 10de fase voltooit, krijgt ook een bonus. Wie zo het meeste punten bijeen sprokkelt, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Phase 10 bestaat reeds met kaarten, dit spel heeft er nu dus een familielid bij met dobbelstenen. Het kaartspel Phase 10 is saai, duurt veel te lang en kan bij mij logischerwijs op weinig sympathie rekenen. De dobbelsteen – variant is heel wat korter en daardoor toch net iets leuker. Daarbij komt dat je soms moet rekening houden met het soort dobbelstenen waarmee je nog kan gooien. Een 10 werpen met een 1,2,3,4,W,W dobbelsteen is immers onmogelijk.
Deze phase 10 is zeker geen topper, maar als korte variatie op Yahtzee – en als ik mijn brein wat rust wil gunnen – haal ik het zeker nog eens uit de kast.
Wij spelen de fasen door elkaar, dit wil zeggen dat je mag kiezen voor welke fase je gaat na het bekijken van je worp. Bij een mislukte poging vullen we ook een nul in op het scoreblok. Zo verloopt het spel nog iets vlotter en eerlijker.

September 2007

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *