Phase 10 – Review

Auteur Kenneth Johnson
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 11.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links Ravensburger

SPELMATERIAAL

De 108 speelkaarten zitten goed opgeborgen in de doos. Er zijn jokerkaarten, uitroepkaarten en kaarten van 1 tot 12 in 4 kleuren.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wie kan als eerste alle 10 de fasen uitleggen?

Voorbereiding

De kaarten worden geschud, elke speler krijgt er 10. De rest van de stapel wordt gedekt op tafel gelegd, de bovenste kaart wordt opengelegd.

Spelverloop

Wie aan de beurt is moet de bovenste kaart nemen van de aflegstapel of de trekstapel. Kan vervolgens een fase uitleggen en moet daarna een kaart open op de aflegstapel leggen. De fasen zijn eigenlijk kaartcombinaties. Dit zijn opeenvolgende reeksen, kaarten met dezelfde waarden, een combinatie van die 2 of een aantal kaarten in dezelfde kleur. Wie een fase heeft uitgelegd mag nu ook kaarten afleggen aan fasen van andere spelers. Als een speler geen kaarten meer heeft, is de ronde afgelopen. De overgebleven handkaarten van de andere spelers leveren strafpunten op.
De joker kan als gelijk welke kaart ingezet worden. Het uitroepteken leg je af bij een andere speler. Deze moet dan één beurt overslaan.

De winnaar

Het spel eindigt nadat een speler zijn tiende fase heeft afgelegd. Indien hij de enige is wint hij direct. Zijn er meerdere spelers die een tiende fase hebben afgelegd, dan wint de speler met de minste punten.

 

SPELBEOORDELING

Phase 10 is een Amerikaanse bestseller. Dat zegt jammergenoeg meer over de Amerikanen dan over het spel. Eigenlijk is phase 10 een oeroud kaartspel dat in een nieuw kleedje werd gestopt. Er zit een klein beetje kansberekening in, vooral in het begin als je de fasen door elkaar speelt, en de rest is puur geluk. Indien je met 6 spelers speelt, kan een partijtje al vlug 2 uur in beslag nemen.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *