Puerto Rico – Review

Auteur Andreas Seyfarth
Uitgever Alea
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 90 – 120 min
Jaar van uitgave 2003
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.9/10
Links Alea
Andreas Seyfarth
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 2002
Winnaar Deutscher Spiele Preis 2002
Winnaar International Gamers Award 2003
7de spel in de Alea ‘Big Box’ serie

SPELMATERIAAL

5 spelborden, 1 gouverneurkaart, 8 rollenkaarten, 1 overzichtkaart, 49 gebouwen, 54 dubloenen, 58 eilandkaartjes, 1 kolonistenschip, 100 kolonisten, 1 handelshuis, 50 goederenstenen, 5 schepen en 50 puntenfiches zitten handig opgeborgen in een stevige doos. Het materiaal is stevig en goed verzorgd.

SPELBESPREKING

Inleiding

Welvaart en aanzien verwerven zijn het doel in de ‘nieuwe wereld’. Welke rol je ook aanneemt, het doel blijft altijd hetzelfde. Wie bouwt de vruchtbaarste plantages, wie bezit de belangrijkste gebouwen, wie handelt het beste, wie produceert en verscheept de meeste goederen?

Voorbereiding

Elke speler krijgt 1 spelbord en een plantage. Het overige materiaal wordt volgens de spelregels op of naast het centrale bord gelegd. De gouverneur begint het spel.

Spelverloop

Het spel verloopt over meerdere rondes, wie aan de beurt is kiest een rol en voert de bijhorende acties uit. Vervolgens mogen ook de medespelers de actie die bij die rol hoort uitvoeren. Waarom dan een rol kiezen? Omdat een rol altijd een privilege oplevert. Als elke speler een rol gekozen heeft, wordt de gouverneur in wijzerzin doorgegeven en start een nieuwe ronde.

De verschillende rollen.

    • De landbouwer: wie deze rol kiest mag een plantage of een steengroeve uit de voorraad nemen en op zijn speelbord leggen. De andere spelers mogen een plantage kiezen.
    • De burgemeester: verdeelt kolonisten beginnend bij zichzelf. De burgemeester krijgt er één extra.
    • De bouwmeester: elke speler mag een gebouw bouwen, de bouwmeester betaald 1 dubloen minder.
    • De opzichter: de spelers krijgen goederen uit de voorraad, de opzichter krijgt 1 goederensteen extra.
    • De handelaar: de spelers mogen goederen verkopen aan het handelshuis: de handelaar krijgt 1 dubloen extra.
    • De kapitein: de spelers moeten goederen aan de schepen leveren, de kapitein krijgt één punt extra bij de eerste levering.
    • De goudzoeker: alleen de speler die de goudzoeker kiest krijgt 1 dubloen.

De gebouwen.

Gebouwen worden gebouwd op het spelbord van de speler zelf. Daarop is plaats voorzien voor gewone paarse gebouwen, speciale paarse gebouwen, productiegebouwen en plantages. Indien geen plaats meer is voor de gebouwen, kunnen ze ook niet gebouwd worden. Gebouwen treden enkel in werking als er kolonisten aanwezig zijn in het gebouw. Gebouwen leveren ook punten op.

  • Paarse gebouwen: leveren naast punten ook privileges op als ze een kolonist bezitten. Dit kan gaan over extra opbrengsten, opslagplaatsen, plantages, kolonisten, schepen, punten, …
  • Speciale paarse gebouwen: nemen dubbel zoveel plaats in maar leveren ook extra punten op het einde van het spel als ze een kolonist bezitten. Ze kunnen extra punten opleveren voor het aantal productiegebouwen, het aantal bezette eilandvelden, het aantal kolonisten, het aantal paarse gebouwen en het aantal punten in het bezit.
  • Productie gebouwen: leveren goederen op als er een kolonist in de overeenkomstige plantage werkt.
  • Plantages: leveren in combinatie met de productie gebouwen goederen op.

Wetenswaardigheden.

  • Steengroeves verminderen de kosten voor het kopen van gebouwen.
  • Het aantal kolonisten dat de burgemeester verdeelt is afhankelijk van de lege plaatsen in de gebouwen en het aantal spelers.
  • Het handelshuis aanvaardt maar 4 goederen, deze moeten bovendien verschillend zijn. Zolang het huis niet vol is wordt het niet geleegd.
  • Bij het leveren in de kapiteinsfase moeten de spelers leveren als ze kunnen. Schepen aanvaarden maar 1 soort goederen en varen niet uit als ze niet vol zitten. Na het leveren mag iedereen maximum 1 goederensteen opslaan.
  • Rollen die na de ronde niet gekozen werden, worden van een extra dubloen voorzien.

De winnaar

Het spel eindigt als de voorraad kolonisten op is, als de voorraad punten leeg is of als iemand zijn 12 de stadsveld bebouwt. De huidige ronde wordt nog volledig gespeeld. De winnaar is de speler met de meeste punten. Punten worden verdiend via puntenfiches, gebouwen en bezette speciale gebouwen.

 

SPELBEOORDELING

Puerto Rico is een fantastisch, prachtig, schitterend en zeer leuk bordspel. Naar mijn mening het beste spel na Caylus. Volgens vele andere meningen het beste spel ooit. Er zijn slechts weinig auteurs die erin slagen zo’n veelzijdig spel toch nog zo toegankelijk te maken. Puerto Rico bevat verschillende pluspunten waardoor het spel meer dan de moeite waard is.
Vooreerst zijn er de rollen die telkens gekozen moeten worden. Elke rol heeft zo zijn voordelen en soms is het ook verstandig een rol te kiezen alleen al omdat een andere ze niet zou kunnen kiezen. Rollen die niet gekozen werden, worden van een dubloen voorzien waardoor ze terug interessant komen.

Ten tweede zijn er de gebouwen. Naast punten leveren zij ook interessante privileges op. Wie handig gebouwen kiest, kan daardoor misschien sommige rollen niet meer nodig hebben. Zo is hij minder beperkt in mogelijkheden. De combinatie van productiegebouwen en plantages vind ik schitterend gevonden.

Ten derde is er het dynamisch verloop van het spel. Je kan op voorhand een prachtige tactiek bedenken maar als een tegenstander net dat gebouw dat jij daar voor nodig hebt voor je neus wegkoopt, dan moet je in staat zijn je plannen aan te passen.

Ten vierde is er de schaarste. Door een gebrek aan goederen, kolonisten of dubloenen kunnen je plannen heel wat averij oplopen.

Als laatste is er het speleinde. Door de verschillende manieren waarop het spel kan eindigen zijn verschillende tactieken mogelijk. Jij kan bijvoorbeeld gaan voor de speciale gebouwen en dubloenen sparen. Als een andere speler de laatste kolonisten vroegtijdig levert, kan jij je gebouwen misschien niet meer kopen of van de broodnodige kolonisten voorzien.
Zoals je wellicht kan merken, is Puerto Rico echt wel één van mijn favorieten. het won dan ook de Duitse spellenprijs in 2002 en de Nederlandse in 2003. Puerto Rico is een must voor elke spelfanaat.

Interesse? Meer informatie over het kopen van Puerto Rico.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

2 Comments on “Puerto Rico – Review”

  1. Vraagje: als je een magazijn hebt, mag je dan je gelijke handelswaren tegelijkertijd verkopen ? ( en zo de volgenden erhinderen te verkopen?)Of is dit een voor een zoals bij het leveren v goederen aan een schip!

    1. Hallo Ilse,

      Je mag per beurt elk type handelswaar maar een keer verkopen. Dus wat jij vraagt, mag niet. Ik hoop dat dit antwoord je helpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *