Railroad Tycoon – Review

Auteur Martin Wallace, Glenn Drover
Uitgever Eagle Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 120 – 180 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 42.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Eagle Games
Martin Wallace
Glenn Drover
Bijzonderheden Voor 75€ is de vernieuwde uitgave Railways of the World beschikbaar. Dit spel (2009) lijkt de regels van Rails of Europe te combineren met de overvloed aan spelmateriaal uit Railroad Tycoon.

SPELMATERIAAL

In de indrukwekkend mooi geïllustreerde en enorme doos schuilt een al even indrukwekkend spelbord ( 90 op 100 cm) in drie delen. Daarnaast bevinden zich in de doos, die jammergenoeg niet van opbergvakken voorzien is, meer dan 100 spoorwegtegels, 150 locomotieven in 6 kleuren, 12 nieuwe stadtegels, 2 verbindingen naar het Westen, 125 goederensteentjes in 5 kleuren, geld, aandelen, motorkaarten, een startspelerlocomotief, miniaturen om lege steden aan te duiden, 10 railroad-tycoonkaarten, railroad-gebeurteniskaarten en een zwart zakje om de goederensteentjes in te stoppen.
Het materiaal is van zeer goede kwaliteit.

Het spelbord, waarvoor een grote tafel nodig is.

SPELBESPREKING

Inleiding

In het begin van de eerste industriële revolutie begon men in Amerika het belang van spoorwegen in te zien. Enkele groot investeerders zien in dat als zij belangrijke steden met elkaar verbinden, zij grote winsten kunnen opstrijken. Maar de strijd is hard en iedereen wil een deel van de koek.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden op tafel gelegd, het best wordt op een grote tafel gespeeld!
De goederensteentjes worden in de zak gestopt en in elke stad worden evenveel goederenstenen gelegd als het getal in die stad aangeeft.
Elke speler krijgt locomotieven in één kleur en een motorkaart van kracht 1. Daarnaast trekt elke speler een railroadtycoon-kaart, dit is zijn geheime opdracht waarmee hij extra punten kan verdienen.
De 5 startkaarten worden uit de opdrachtkaarten gehaald en open naast het spelbord gelegd, de rest van de kaarten wordt geschud en gedekt daarnaast gelegd.
Al het overige materiaal wordt naast het spelbord gelegd.

Geheime-opdrachtkaarten: de railroadtycoon-kaarten.

Spelverloop

Elke spelbeurt bestaat uit 3 fasen. De 2de fase bestaat uit 3 beurten.

Fase 1: veiling.

De spelers bieden tegen elkaar op. De hoogste bieder start in fase 2 en krijgt de startspelerlocomotief. Alle spelers starten zonder geld maar kunnen tijdens het spel altijd aandelen nemen. Eén aandeel levert 5000 dollar op. Op het einde van het spel leveren aandelen minpunten op!

Fase 2: acties.

Beginnend met de startspeler, komt elke speler 3 keer aan de beurt. Je kan daarbij kiezen uit 6 verschillende acties.

  • Spoorwegen bouwen: door spoorwegen te bouwen verbinden spelers 2 steden met elkaar, dit wordt een link genoemd. Afhankelijk van het terrein waarop gebouwd wordt, kosten spoorwegen 1000 tot 4000 dollar. Er mogen maximum 4 delen per actie gebouwd worden.
  • Verstedelijken: een nieuwe stadfiche wordt op een grijze stad gelegd. Twee goederensteentjes worden op de stad gelegd. Deze actie kost 10.000 dollar.
  • De motor verbeteren: de speler kan zijn motor 1 niveau hoger brengen. Hoe hoger het niveau hoe hoger de kosten. Het maximum niveau is 8.
  • Goederen leveren: door goederen te leveren worden punten verdiend. Goederen worden altijd van de ene stad naar de andere geleverd over 1 of meerdere links. De stad van aankomst moet dezelfde kleur hebben als de goederensteen. Hoe beter jouw motor, hoe verder je mag leveren. Heb je een motor van level 4, dan mag je tot 4 links ver leveren. Elke link die je aandoet, levert een punt op voor de speler die de link bezit. De link waarmee je start moet wel van jou zijn. Punten worden bijgehouden door een locomotief op het inkomstenspoor te plaatsen.
  • Een opdrachtkaart nemen: opdrachtkaarten bieden voordelen of extra punten. Er zijn 4 soorten: kaarten met een groene cirkel kun je niet kiezen, ze zijn voor de persoon die als eerste uitvoert wat op die kaart staat. Kaarten met een paarse ruit mag je eenmaal per beurt gebruiken, kaarten met een rood kruis eenmaal per spel en kaarten met zwarte rechthoeken mag je op handen houden tot je ze wil gebruiken.

  • Een verbinding met het Westen maken: kost 30.000 dollar en kan alleen als je een link naar Desmoines of Kansas City hebt gebouwd. Er worden ook 4 rode goederenstenen op die stad gelegd. Vanaf nu geldt: als een rode goederensteen geleverd wordt van een ‘stad met een verbinding naar het Westen’ naar ‘Chicago’, komen er 2 nieuwe goederenstenen op Chicago.

Tijdens het spel.

Fase 3: Inkomen en afbetalingen.

Op het inkomstenspoor staan naast punten ook dollars afgebeeld. De spelers krijgen nu evenveel dollars als hun locomotief op het inkomstenspoor aangeeft. Per aandeel dat een speler bezit, moet hij wel 1000 dollar teruggeven aan de bank. Een aandeel kan nooit afbetaald raken en blijft voor de rest van het spel bij een speler liggen. Wie zijn schuld niet kan betalen, moet extra aandelen nemen.

De winnaar

Als een stad leeg is, wordt daar een miniatuur opgezet. Het spel eindigt wanneer een aantal miniaturen op het spelbord staan. Dit is afhankelijk van het aantal spelers. De spelers kijken nu of ze extra punten verdienen door hun railroad-tycoonkaart. Als laatste gaan ze per aandeel dat ze bezitten één spoor terug op het inkomstenspoor. De speler die het verst staat op dat spoor wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Railroad Tycoon is een indrukwekkend spel. De afmetingen van het spelbord zijn enorm, de speldoos en het materiaal erin wegen wel 4 kilo. De afwerking van het materiaal is gedetailleerd en de kostprijs valt goed mee.
Maar is het ook leuk om te spelen?
Ook deze vraag moet ik zonder twijfel positief beantwoorden. De spelduur is misschien wat aan de lange kant, maar voor zo’n spel is dat eigenlijk niet zo erg. Het speelt verrassend vlot en er zijn heel wat mogelijkheden. In het begin bieden voor de startspelerlocomotief is een must. Je kan dan op een eenvoudige manier als eerste de startopdrachtkaarten vervullen en direct punten scoren. Bijvoorbeeld de eerste speler die een link legt, krijgt 3 punten. Let ook goed op waar je sporen aanlegt. Hoe dichter de steden bij elkaar liggen, hoe meer punten er te rapen vallen. In het begin moet je zeker niet bang zijn om aandelen te nemen. Eenmaal je uit de startblokken bent geschoten, kan je gerust leven van je inkomen. Ook de geheime opdrachtkaarten = railroad -tycoonkaarten missen hun functie niet en zorgen voor extra spanning. Sommige zijn wel makkelijker te verwezenlijken dan andere.
Railroad Tycoon is zeker en vast geen schandvlek in de spellenkast.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *