Rails Of Europe – Review

Auteur
Glen Drover
Uitgever Eagle Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
90 – 180 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 34.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Eagle Games
Bijzonderheden Alleen speelbaar met het basisspel Railroad Tycoon. Ook wel bekend onder de naam Railways of Europe.

SPELMATERIAAL

Deze uitbreiding voor Railroad Tycoon bevat 10 Geheime oprdrachten (Baron Card), 29 opdrachtkaarten (railraod operation card), 6 samenvatting, major line-kaarten en het spelbord dat nu de kaart van – je raadt het al- Europa toont.

SPELBESPREKING

Inleiding

Deze uitbreiding voor Railroad Tycoon werd gemaakt door Glen Drover, één van de ontwerpers – naast Martin Wallace – van het originele spel. De regels bevatten minieme aanpassingen. Het belangrijkste verschil is dat nu op de kaart van Europa gespeeld wordt.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 2 geheime opdrachten. Daarvan kiest hij er één en legt hij er één af.

Leg de 3 startkaarten van Rails of Europe open op tafel.

Zie de recensie van Railroad Tycoon voor de overige voorbereidingen.

Spelverloop

Dit spel is, wat regels betreft, bijna identiek aan Railroad Tycoon. Ik verwijs dan ook met veel plezier naar de recensie ervan. Er zijn enkele kleine verschillen:

  • Verbindingen tussen belangrijke steden leveren punten op voor de eeste speler die de verbinding maakt. Je hoeft de juiste opdracht dus niet meer te bezitten. Je kan dus stellen dat er 5 algemene opdrachten, de belangrijkste steden verbinden, bijgekomen zijn.
  • De ‘Major Line’ opdrachtkaart is niet meer van toepassing. De reden daarvoor staat hierboven vermeld. Tunnel Engineer, City Charter, Capital Charter en Passenger Lines zijn 4 nieuwe ‘railraod operation’ kaarten.
  • Je kan het spel niet met 6 personen spelen.
  • De actie ‘Western Link’ verdwijnt, gelukkig, uit het spel.
  • Je kan alleen aandelen nemen als je geld tekort hebt.

De winnaar

Het spel eindigt nadat een aantal lege steden zijn ontstaan. Dit is afhankelijk van het aantal spelers.

 

SPELBEOORDELING

Railroad Tycoon verbaast met een enorm spelbord en 4 kg aan spelmateriaal. Dat Rails of Europe een stevige uitbreiding – vooral wat kostprijs betreft – is, verbaast al heel wat minder. Het spelbord van Rails of Europe is heel wat kleiner wat zonder twijfel ook handiger is. Bovendien zijn de steden op het spelbord beter verdeeld. Dit resulteert in een meer evenwichtig en competitiever spel. Er is meer interactie en je moet veel meer rekening houden met wat de andere spelers doen, ook in een spel met minder dan 4 spelers.
Enkele nieuwe regels nemen de kritieken die Railroad Tycoon moest ondergaan, weg. De opdracht ‘Major Lines’ is voor iedereen toegankelijk, de bouwkosten zijn beter gedefinieerd, nieuwe startkaarten verminderen het voordeel van de startspeler, de ‘operation’ kaarten zijn evenwichtiger en bij de start kies je uit twee ‘Baron’ kaarten. Dit zijn door veel spelers bejubelde aanpassingen.
De vraag is alleen of je daarvoor ook 34€ moet neertellen. Het antwoord is vrij simpel, als je echt van Railroad Tycoon geniet, zal je dat ook doen van Rails of Europe. In het andere geval laat je deze uitbreiding best links liggen.
Misschien is de aanschaf van Railways of the World ook een optie. Dit spel (2009) lijkt de regels van Rails of Europe te combineren met de overvloed aan spelmateriaal uit Railroad Tycoon. Het gaat in elk geval door als een nieuwe uitgave van Railroad Tycoon. De prijs is wel niet mals, 75€.

Juni 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *