Richelieu – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 12.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Ravensburger
Michael Schacht
Online spelen
Gratis het spel downloaden (ook 3-4 spelers)

SPELMATERIAAL

doos

In de op maat gemaakte speldoos zitten 48 kaarten, 6 vierkante eigendomsbewijzen en 14 ronde fiches. Er zijn voldoende opbergvakken om alles netjes weg te stoppen. Het materiaal is stevig en degelijk.

SPELBESPREKING

Inleiding

Richelieu is een spel uit de fun for 2 reeks van Ravensburger. Kardinaal Richelieu en koningin Maria de Medici strijden om de macht in Frankrijk. Met list en bedrog proberen ze elkaar te overtroeven. Zij proberen in de verschillende Franse streken de meeste stemmen te halen.

Voorbereiding

De 48 kaarten worden geschud en in vier rijen van 12 kaarten tussen de spelers gelegd. De 14 ronde fiches worden geschud. 8 fiches worden met de beeldzijde naar beneden op bepaalde kaarten gelegd.
Elke speler krijgt 3 eigendomsbewijzen.

Spelverloop

Wie aan de beurt is mag één of 2 kaarten nemen, daarna mag hij één van zijn eigendomsbewijzen op een kaart naar keuze plaatsen of verplaatsen.

Kaarten nemen.

  • Op de kaarten staan wapenschilden van een bepaalde streek en/of één van de volgende symbolen: kruis, zwaard of toren.
  • Alleen kaarten die aan de buitenkant van de 4 rijen liggen, mogen genomen worden.
  • Als 2 kaarten genomen worden, moeten zij dezelfde kleur hebben en mogen ze in totaal niet meer dan twee wapens hebben.
  • Opgenomen kaarten worden gesorteerd naar kleur en zo voor de speler gelegd, dat alle symbolen en wapens zichtbaar blijven.
  • Als op een kaart een fiche ligt, mag de speler de fiche bekijken en gedekt voor zich neer leggen. Op de fiches staan wapenschilden of symbolen. Er zijn ook 2 fiches waardoor je een eigendomsbewijs kan terugkrijgen.

Eigendomsbewijs leggen.

  • Een eigendomsbewijs mag op elke kaart zonder eigendomsbewijs gelegd worden.
  • Als de tegenstander deze kaart wil nemen, moet hij in ruil daarvoor een eigen eigendomsbewijs in de speldoos leggen.

De winnaar

Als alle kaarten opgenomen zijn, start de puntentelling. De 9 verschillende streken worden gewaardeerd. De spelers tellen de wapens die zij van een streek bezitten. Als zij een bijpassende fiche hebben mogen zij die eveneens tellen. De speler met de meeste wapens krijgt evenveel punten als hij wapens heeft, de andere speler krijgt niks. Vervolgens worden de kaarten gesorteerd naar symbool. Voor elk van de 3 symbolen wordt op dezelfde manier geteld als voor de streken. Indien een speler van een streek of symbool helemaal geen kaarten bezit verliest hij 5 punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Richelieu is een vlot en makkelijk te spelen spelletje. Het spel winnen is een ander paar mouwen. Daarvoor moet je tot het einde echt wel geconcentreerd bezig. Je zou het spel eigenlijk kunnen vergelijken met dammen of schaken, maar in plaats van speelstukken te plaatsen moet je er wegnemen. Welke kaarten je neemt is heel belangrijk maar welke kaarten je daardoor vrijspeelt nog veel belangrijker. Gebruik zeker en vast uw eigendomsbewijzen en probeer ze tot het einde van het spel te behouden. De ronde fiches kunnen beslissen over winst of verlies, zorg dus dat je er te pakken krijgt. Om het spel nog wat spannender te maken kan je ervoor kiezen te stoppen als 3 van de 4 rijen volledig leeg zijn. Voor 13€ haal je met Richelieu een leuk spelletje voor de intensieve denker in huis.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *