Rococo – Review

speldoos Auteur Matthias Cramer, Louis Malz, Stefan Malz
Uitgever Eggertspiele, Eagle Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 35.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Eggertspiele
Eagle Games
   

SPELVERLOOP

In Rococo, geef je leiding aan een groepje werknemers. Jouw specialisatie: galakledij maken. Deze kledij kan je ofwel verkopen ofwel verhuren. Als je een pak verkoopt, levert dat natuurlijk geld op. Dit heb je nodig om goederen te kopen, extra werknemers te huren of om te investeren in de decoratie van de balzaal. Een pak verhuren levert prestigepunten op en daar gaat het in het spel om.
Tijdens jouw beurt selecteer je 3 werknemers uit jouw crew. Werknemers die in een vorige ronde het beste van zichzelf gegeven hebben, moet je wel even laten rusten (volgens de principes van het welbekende ‘draftsysteem’).
Na deze selectieprocedure, moeten de spelers om beurt 1 werknemer uitspelen. De werknemer kan dan 1 van de 6 mogelijke taken uitvoeren. De meeste werknemers zijn zo bedreven dat ze je nog een bonus opleveren.
Het spelerbord toont een overzicht van de actiemogelijkheden.
spelerbord

  • Je kan één van je werknemers voor een onderonsje naar de koningin sturen. Dit levert je naast wat goud ook de startpositie op. Natuurlijk stuur je geen leerling naar het hof. Alleen meesters in het maken van kledij worden in het paleis toegelaten.
  • Om kledij te maken heb je natuurlijk grondstoffen nodig. Daarvoor stuur je werknemers naar het warenhuis waar ze inkopen kunnen doen.
  • Als je voldoende grondstoffen bezit, kan één van je werknemers een pak maken. Je moet daarvoor een model uit de etalage kiezen. Nadat je jouw pak hebt afgewerkt moet je kiezen of je het pak verkoopt of verhuurt. De verkoop levert onmiddellijk geld op. Als je een pak verhuurt hang je het aan één van de kapstokken van de balzaal.
    Voor en achterkant van de kledijtegels. Op de kledijtegels vind je de benodigde grondstoffen terug en staat aangeduid wat de verkoop of verhuur van het pak oplevert. Er zijn 4 soorten (kleuren) pakken.
    kledijtegels
  • Aangezien je een bloeiende zaak bezit, is het evident dat je extra werknemers aanwerft, daarvoor moet je een ‘meester’ op pad sturen. Die kiest één van de aangeboden sollicitanten.
  • Een werknemer mag je ook promoveren door hem voor de koning zelf te laten werken. Dit levert éénmalig geld op. De kaart wordt uit het spel genomen.
  • Tenslotte kan je investeren in de decoratie van de balzaal. Er zijn verschillende mogelijkheden waaronder vuurwerk verzorgen, standbeelden plaatsen, fonteinen plaatsen of zorgen voor een deftige muziekinstallatie. Deze investeringen zijn vrij duur maar ze leveren aanzien en inkomen op.

Na 7 ronden worden naald en draad opgeborgen, de speler met het meeste aanzien wint de wedstrijd. De spelers ontvangen punten voor het geld dat ze gespaard hebben, voor de meerderheid aan ‘pakken’ in de verschillende ruimtes van de balzaal, voor het maken van verschillende soorten (= kleuren) pakken, voor het investeren in vuurwerk en muziekinstallaties en natuurlijk ook voor de ‘pakken’ die ze verhuurd hebben.

Mijn gedacht

Rococo bevat heel wat spelmateriaal dat prachtig uitgevoerd is. De kwaliteit is onberispelijk maar je moet de tegels wel voorzichtig uit de stansramen duwen als je het spelmateriaal intact wilt houden. Het spelmateriaal levert een kleurrijk en aangenaam schouwspel op. De spelregels, in het Engels, zijn duidelijk en van voldoende voorbeelden voorzien.
spelmateriaal
Foto Boardgamegeek (A. Viktor Schulz)

Verder vind ik het basismechanisme van Rococo heel geslaagd. Jouw startteam is vrij getalenteerd maar de werknemers uit het sollicitatiebureau (aanbod) zijn net steeds iets waardevoller. Je moet dus investeren in nieuwe arbeidskrachten. Als je jouw team niet uitdunt, verlies je concurrentiekracht. Het komt er dus op neer om een kleine talentvolle crew te beheren.
De werknemers waarmee je het spel start: onderaan de bonus die ze opleveren. De kleur van de vingerhoed geeft aan of je een leerling (brons), een ervaren werknemer (zilver) of een meester (goud) in handen hebt.
startkaarten
De werknemers worden steeds beter.
opbouwkaarten
Een talentvolle crew alleen biedt geen enkele garantie. Jij bent manager en moet er voor zorgen dat je de juiste orders geeft. Rococo biedt heel wat mogelijkheden waardoor beter scoren dan jouw tegenspelers een echte uitdaging is. Iets waar ik alleen maar vrolijk van word.
Rococo teert natuurlijk op bestaande spelmechanismen zoals deckbuilding, resourcemanagement en workerplacement (lees dressplacement). De originaliteit zit hem in de combinatie van deze spelelementen.
Het thema is misschien niet waterdicht maar dat stoort me helemaal niet. Rococo haal ik bij voorkeur uit de kast bij 3 en 4 spelers. Indien mijn vrienden het laten afweten en ik mij uit pure nood tot het vrouwtje moet wenden, laat ik Rococo voor wat het is.
Rococo biedt heel wat mogelijkheden tot scoren waardoor sommige spelers het noorden wat verliezen. Laat het niet aan je hart komen als je de eerste keer op amateur niveau presteert, geef dit spel een kans en ontdek welke parel het is. Dit raad ik elke veelspeler aan!

November 2013

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *