Roma – Review

Auteur Stefan Feld
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 15.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Queen Games
Stefan Feld

SPELMATERIAAL

Het spelmateriaal bestaat uit 52 spelkaarten, 6 dobbelschijven, 1 schijf ‘geld’ en 1 schijf ‘kaarten’, 36 zegepunten, 3 rode en 3 blauwe dobbelstenen, 1 witte dobbelsteen en het geld. Alles zit in het middenvak van een kleine maar stevige speldoos. Ook het materiaal is van goede kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Doe je het door het bouwen van imposante gebouwen, door het beïnvloeden van de juiste personen of door het inzetten van een leger, het maakt niet uit. Het doel heiligt de middelen, probeer de macht over Rome te krijgen.

Voorbereiding

De dobbelschijven worden in stijgende volgorde in een rij gelegd. Links en rechts ervan worden de geldschijf en de kaartschijf gelegd.
Beide spelers krijgen 10 zegepunten en 3 dobbelstenen in één kleur.
Alle kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 4 op handen. 2 daarvan worden aan de andere speler gegeven.
De jongste speler legt zijn kaarten gedekt voor de dobbelschijven, daarna doet de andere speler hetzelfde. Nu worden de kaarten omgedraaid en kan het spel beginnen.

Spelverloop

Een beurt bestaat uit 3 fasen. Afwisselend voeren de spelers telkens een volledige beurt uit.

Fase 1 : onbezette dobbelschijven evalueren.

Voor elke onbezette dobbelschijf moet een speler een zegepunt inleveren.

Fase 2: dobbelstenen gooien.

De speler gooit de drie dobbelstenen. Indien de 3 dobbelstenen hetzelfde resultaat tonen mag de worp overgedaan worden.

Fase 3: acties uitvoeren.

Er zijn 4 mogelijke acties. Ze mogen herhaaldelijk en in gelijk welke volgorde uitgevoerd worden.

  • Kaarten spelen: afhankelijk van de kaart kosten zij een hoeveelheid geld. Je legt de kaart vervolgens aan een dobbelschijf aan de eigen kant. Een nieuwe kaart mag een oude kaart vervangen.
  • Geld nemen: leg een dobbelsteen op de geldschijf en neem evenveel geld als de dobbelsteen aangeeft.
  • Kaarten trekken: leg een dobbelsteen op de kaartschijf en trek evenveel kaarten als de dobbelsteen aangeeft. Neem één ervan op handen en leg de rest af.
  • Kaarten activeren: leg een dobbelsteen op de dobbelschijf met hetzelfde aantal ogen, de kaart aan die dobbelschijf wordt nu geactiveerd.
      • Gevechtkaarten maken het mogelijk aan te vallen. Eerst moet je aanduiden welke kaart je wil aanvallen, daarna gooi je met de witte dobbelsteen. De aanvaller wint als de waarde van de dobbelsteen groter of gelijk is aan de verdedigende waarde van de aangevallen kaart.
      • Andere kaarten beïnvloeden de dobbelsteen worpen, zorgen voor zegepunten, blokkeren een dobbelschijf, verlagen de verdedigende waarde van de tegenstander, enz..

De winnaar

Als één speler geen zegepunten meer heeft verliest hij het spel. Als de voorraad zegepunten op is, wint de speler met de meeste zegepunten.

 

SPELBEOORDELING

Roma is een origineel en zeer fraai spel voor twee personen. Het oorspronkelijk Duitse spel werd van een Nederlandse speluitleg voorzien en de tekst op de kaarten werd vervangen door symbolen. Aan de verschillende symbolen is het eerst even wennen, daarna speelt het spel onwaarschijnlijk vlot. Dobbelstenen zorgen volgens de regel voor geluk. In Roma kan je zelf bepalen wat je met die dobbelstenen doet. Daardoor verdwijnt de geluksfactor voor een groot deel.
In het begin van het spel verlies je direct 2 zegepunten. Eerst wat geld verdienen en kaarten trekken is de boodschap. Eénmaal dit gebeurt is, kan de strijd losbarsten. Goede keuzes maken is niet altijd eenvoudig. Activeer je met een 5 een krachtig soldaat, of ga je toch voor de 5 centen? Ik heb de gewoonte sterke gebouwen bij de 1 en de 2 te leggen. Deze getallen leveren toch niet het nodige goud of de nodige kaarten.
Kaarten trekken, alweer een geluksfactor? Niet direct, als je met een zes voor de kaarten kiest.
Het forum is een heel krachtig gebouw. Je gooit één dobbelsteen voor de activatie, een andere bepaalt het aantal zegepunten dat je direct krijgt. Mercator koopt zegepunten van de tegenstander en de senator zorgt ervoor dat je gratis kaarten kan spelen,… en dit is pas het tipje van de sluier. Heel wat mogelijkheden voor een zeer democratische prijs. Een topper dus.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *