Rood Wit Blauw – Review

Auteur Günter Burkhardt
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2-6
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links 999 Games
Günter Burkhardt

SPELMATERIAAL

speldoosspeelkaarten

In het kleine doosje zitten 80 kleurenkaarten, 30 puntenkaarten en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het woord is blauw, de kleur geel, het aantal 4. De volgende kaart mag dus niet blauw of geel zijn of het woord geel of blauw bevatten, het aantal mag niet 4 zijn. Oeps….mis.

Voorbereiding

Leg alle kleurkaarten omgekeerd op tafel. Elke speler trekt één kaart en legt deze open voor zich neer. Schud de puntenkaarten. Trek zoveel kaarten als het aantal spelers en leg ze open op tafel.

Spelverloop

Gelijktijdig trekken de spelers kaarten van tafel. Daarbij moeten ze telkens nagaan of de kaart in hun rij past. De eigenschappen van de nieuwe kaart moeten verschillen met de eigenschappen van de vorige kaart. Leg de kaart in je rij als je denkt dat dit het geval is. Leg de kaart open op tafel als dit niet zo is.
De speler die als eerste een rij van de afgesproken lengte maakt, roept stop. Niemand mag nog kaarten bijleggen en de rijen van de spelers worden gecontroleerd. Foute kaarten en alle kaarten rechts daarvan worden uit de rijen verwijderd. De speler met de langste rij is de winnaar en kiest als eerste een scorekaart. Vervolgens kiest de speler met de op één na langste rij een scorekaart, enz….
Bij gelijkstand wint de speler met het meeste woorden op zijn kaarten.

De winnaar

Het spel eindigt na 5 ronden. Het is vanzelfsprekend de bedoeling om zo hoog mogelijk te scoren.
Enkele scorekaarten.
scorekaarten

 

SPELBEOORDELING

Rood Wit Blauw is zo’n typisch kaartspelletje waar je zenuwen van krijgt. Dit komt natuurlijk door het gewriemel van verschillende handen. Als gevolg daarvan gun je jezelf weinig tijd om na te denken wat dan weer resulteert in verkeerde beslissingen. Best wel grappig hoe je tijdens de controle op het eind van een ronde in een oogopslag de fouten bij de buren ziet terwijl je er zelf niet in slaagt een goede combinatie op tafel te leggen. Dit was in elk geval zo tijdens onze testavond op de spellenclub. Je zou kunnen opmerken dat ons intellectueel niveau daar ook iets mee te maken heeft maar dat vinden wij natuurlijk flauw. In elk geval is Rood Wit Blauw een spel voor de liefhebbers van het genre. Ik beschouw me zelf niet als absolute voorstander van dit type spellen en zal bijgevolg niet dikwijls uit eigen beweging aan Rood Wit Blauw beginnen. Aan de andere kant schuif ik niet met tegenzin aan als me dat gevraagd wordt. Rood Wit Blauw is best wel grappig vooral naar het eind van de avond toe. Toch zou ik dit nooit twee keer na elkaar spelen, daarvoor heeft het te weinig in petto.

November 2011

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *