Rotundo – Review

Auteur Jodi Soares
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

Deze keer huizen 60 bollenkaarten in het welgekende (dat zou intussen toch moeten) Adlung doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer de meest waardevolle verzameling knikkers en bollen bij elkaar te krijgen.

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 7 op handen. De rest vormt een gedekte stapel.

Spelverloop

Op elke kaart staan een bol, punten van 10 tot 70 en een zak met daarin een waarde van één tot drie. De zak kan blauw, bruin of beige zijn. Steenkaarten en platinakaarten zijn te herkennen aan een symbool bovenaan de kaart.
Een speler die aan de beurt is moet de bovenste kaart van de trekstapel opendraaien. Daarna moet hij 1 van onderstaande acties uitvoeren.

Enkele kaarten, de tweede is een platinakaart.

Passen.

De beurt gaat naar de persoon links van de huidige speler. Passen alle spelers, dan wordt de bol op de aflegstapel gelegd.

Bollen verzamelen.

Voor het verzamelen van bollen moet de speler de opengedraaide kaart aanvullen met twee eigen kaarten. Daarbij moeten de kleur van de zak bij alle kaarten gelijk of verschillend zijn. De nummers op de kaart moeten opeenvolgend of gelijk zijn. Je mag nooit drie steenkaarten of 3 platina kaarten uitleggen. Een geldige verzameling wordt voor de speler gelegd. Daarna mag de speler kiezen of hij de drie bovenste kaarten van de aflegstapel al dan niet op handen neemt.
De speler links van de actieve verzamelaar draait een nieuwe kaart open.

Een geldige verzameling.

Een bol veilen.

De kaart in het midden kan ook geveild worden. De actieve speler doet het eerste bod. Hij moet daarbij de waarden gebruiken van de kaarten uit zijn huidige verzameling. De speler met het hoogste bod neemt de kaart op handen. De kaart(en) die hij voor het betalen van zijn bod gebruikt, vliegt op de aflegstapel.
Na het veilen draait de linkerbuur van de speler die de kaart gekregen heeft een nieuwe kaart.

De winnaar

Het spel eindigt als de laatste kaart opengedraaid wordt. Elke speler telt de waarden van de kaarten uit zijn verzameling op. De waarden van de kaarten uit zijn hand worden daarvan afgetrokken. De speler met de meeste punten kan gaan knikkeren.

 

SPELBEOORDELING

Ik ben altijd een fervente knikker – speler geweest. De aankoop van Rotundo heeft daar natuurlijk niks mee te maken. Het gaat hier immers gewoon over een verzamel spel. De knikkers konden bij wijze van spreken gemakkelijk vervangen worden door vierkantjes in allerlij kleuren. Nu ja, kwadranto zou dan misschien een minder geslaagde naam geweest zijn.
Dat thema en spel niet helemaal in elkaar versmelten gebeurt wel meer, dat het spel daardoor slecht is kan niet altijd voor waarheid doorgaan. Er zijn genoeg spellen die het tegendeel bewijzen. Rotundo zweeft daar wat tussen. Het spel combineert een vlot spelsysteem met een snufje tactiek maar mist wat diepgang.
Snel een verzameling uitleggen heeft als nadeel dat je handkaarten aanzienlijk verminderen. Er zijn niet altijd afgelegde kaarten in voorraad. Als je genoodzaakt bent kaarten te kopen kan jouw verzameling vlug in waarde dalen. Daarbij komt dat je de aflegstapel aanvult voor de tegenspelers. Passen kan in dit opzicht soms verstandig zijn. Wie dit in gedachten neemt en het nodige vleugje geluk heeft, kan een waardevolle verzameling aanleggen.
Rotundo biedt wat afwisseling op de spellentafel. Die weinhändler zorgt binnen dit genre voor ‘iets’ meer diepgang.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *