Royals – Review

Royals Auteur Peter Hawes
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2015
Prijs 35.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Abacus Spiele
   

IMPRESSIE

in de doos
Start bij 4 spelers
spelbord
Spelmateriaal
start bij 4 spelers
16 punten als je alleen de meerderheid hebt, elk 8 als twee spelers de meerderheid delen.
punten

OORDEEL

Royals is een vrij eenvoudig familiespel. De spelers verzamelen gelijkgekleurde kaarten. Zo’n set kan gebruikt worden om een invloedblokje op het spelbord te zetten. In je beurt trek je kaarten of zet je een blokje op het spelbord. Dat is zowat het volledige spelmechanisme.
royals kaarten
In een poging om die eentonigheid wat te counteren biedt Royals een variatie aan scoremogelijkheden. Je verdient punten als je het meeste invloed in een land bezit, als je een Royal het meest beïnvloed, als je als eerste alle Royals beïnvloedt en als je uit een stad weggeconcurreerd wordt.
Spelers proberen dus uit te zoeken welke opties het meest punten kunnen opleveren. Gebruik je kleine sets om snel overal wat invloed te hebben of gebruik je grote sets om zo snel mogelijk de belangrijkste personen te beïnvloeden. Een Marschal beïnvloeden kost je 1 kaart, de koning is slechts onder de indruk vanaf 8 kaarten. Invloed overnemen van een andere speler kost extra kaarten, het is dus interessant om hooggeplaatste personen snel te beïnvloeden. Andere spelers zullen niet snel 10 gelijkgekleurde kaarten op tafel leggen om een koning over te nemen. Deze strategie zorgt ervoor dat jouw aantal invloedblokjes niet snel oploopt wat bij de rondetelling een nadeel kan zijn.
In elk geval moet je je van bij de start op enkele doelen concentreren. Overal een graantje meepikken is ongmogelijk. Hoewel dit vaak een positief gegeven is, wringt hier bij Royals net het schoentje. De mogelijkheden worden voor 70% bepaald door de kleur van de kaarten die voor handen zijn en dat kan flink tegenvallen.
Over het spelmateriaal en de uitvoering van Royals niks dan lof. Of dit genoeg is om Royals aan te bevelen durf ik in twijfel trekken. Royals wordt, ten onrechte, vaak vergeleken met Ticket To Ride. Ticket To Ride is in alle opzichten van betere kwaliteit. Royals zal spellenliefhebbers niet omver blazen, het is wel een prima instapspel.

Maart 2015

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *