Santa Cruz – Review

Auteur Marcel-André Casasola Merkle
Uitgever Hans im Glück
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Claude
Score 7.0/10
Links Hans im Glück
Marcel-André Casasola Merkle

SPELMATERIAAL

speldoos

  • Spelregels (Duits)
  • Voor elke speler: 2 vuurtorens, 3 kerken, 8 huizen en 1 telsteen (hout)
  • Bouwtegels in drie verschillende vormen: ovaal voor kust, rechthoek voor land en zeshoek voor vulkaangebied
    tegels
  • Vogelchips: waarde 1 tot 3
  • Houten markeerblokken om aan te geven telkens je de 50 punten overschrijdt
  • 16 waarderingskaarten
  • 28 bouwkaarten (4 sets van 7 aangegeven met A B C D)
  • 4 overzichtskaartjes

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers koloniseren Santa Cruz gedurende twee ronden. Ze bouwen vuurtorens, kerken en huizen. Deze zorgen voor grondstoffen die dan weer punten opleveren. Wie na de tweede ronde het meeste punten heeft, wint.

Voorbereiding

Het spelbord komt op tafel te liggen, op het kompas worden de markeerblokken geplaatst. De bouwtegels worden gedekt en naar vorm op het eiland gelegd. Na het leggen van de tegels, worden de tegels aan de kust (ovaal) opengedraaid. Elke speler neemt de houten gebouwen en de telsteen in de door hem gekozen kleur. De opdrachtkaarten worden geschud. Bij 2 spelers krijgt ieder er 4, bij 3 spelers 3 en bij 4 spelers 2. Er wordt een startspeler gekozen. De speler rechts van de startspeler kiest als eerste een set bouwkaarten de andere spelers volgen in tegenwijzerzin. De startspeler start het spel dat in wijzerzin loopt.

Spelverloop

In hun eerste beurt moeten de spelers een gebouw aan de kust bouwen. Daarvoor kiezen ze een bouwtegel (ovaal) en bouwen het aangegeven gebouw. Daarvoor krijgt de speler de punten die op de bouwtegel staan en eventueel een vogelchip (staat ook op de bouwtegel). Alle bouwplaten die direct via een weg of rivier aan het gebouwde gebouw grenzen, worden omgedraaid. Op elke bouwplaat mag maar één gebouw komen. De speler die als laatste aan de beurt is, mag één maal gedurende de ronde bouwen waar een andere speler reeds bouwde.
De volgende beurten verlopen allemaal gelijk. De speler moet een kaart spelen en moet deze uitvoeren als het kan. Bij een waarderingskaart volgt een puntentelling (voor iedereen). Bij een bouwkaart volgt het bouwen van een gebouw (enkel de speler die aan de beurt is). Op de bouwkaarten staat een schip, een rivier of een weg, de speler mag bouwen op een bouwtegel die via het gespeelde transport bereikbaar is vanuit een door hem reeds gebouwd gebouw. Als iedereen al zijn kaarten gespeeld heeft, is de eerste ronde voorbij. Alle gespeelde kaarten (waardering en bouw) liggen nu open voor elke speler.

Voor de tweede ronde krijgen de spelers hun gebouwen terug, de bouwtegels blijven zoals ze zijn (gedekt of open). De speler met de minste punten kiest nu als eerste een set kaarten (nu met bijhorende waarderingskaarten), dat mag zijn eigen set zijn, vervolgens de voorlaatste speler en dit tot iedereen een set heeft. Elke speler legt nu één van de waarderingskaarten uit zijn gekozen set af en trekt een nieuwe. De tweede ronde verloopt verder als de eerste, de speler met de minste punten is startspeler.
Enkele kaarten
enkele kaarte

De winnaar

Het spel eindigt als alle kaarten van de tweede ronde gespeeld zijn.
De spelers tellen de punten op hun vogelchips nog bij hun totaal, de speler met het meeste punten is winnaar. Als je je telsteen op het scorespoor verzet en je komt uit op een vakje waar al een steen staat, moet je jouw steen achter aanschuiven. Als twee spelers op het einde evenveel punten hebben wint degene die vooraan staat. De speler die als laatste een kaart speelde telt als eerste zijn vogelchips, vervolgens in wijzerzin.

 

SPELBEOORDELING

Santa Cruz is een goed familiespel. Als iedereen meewerkt speelt het vlot, kaartje leggen en uitvoeren. De speluitleg is behoorlijk kort en ook voor de ervaren speler is het nog leuk om mee te spelen. Je kan dan je energie kwijt in het uitzoeken welke waarderingskaarten in het spel zijn. Zeker in de tweede ronde kan dit een verschil maken want je hebt gezien wie welke kaarten nam en hun zetten kunnen de behouden kaarten verraden. Toch is die invloed niet zo groot dat de ervaren speler altijd kan winnen, zoals het in een goed familiespel moet. Het vroeg uitspelen van je waarderingskaarten kan een optie zijn, zo zijn er minder tegenspelers die van jouw kaarten kunnen genieten, maar denk er aan dat je dan ook minder gebouwen op het spelbord hebt en eventueel als enige niet kunt genieten van een waarderingskaart van een andere speler.

Februari 2013

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *