Senet – Review

Auteur
Onbekend
Uitgever Senet
Aantal spelers 2
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 3000 voor Christus
Prijs 24.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Senet

SPELMATERIAAL

Deze prachtige speldoos bevat 5 witte pionnen, 5 groene pionnen, 1 dobbelsteen en 4 houten staafjes. Het spelmateriaal is prachtig en – omdat alles uit hout is vervaardigd – ook stevig natuurlijk.

SPELBESPREKING

Inleiding

Senet is ongeveer 3000 jaar ouder dan Christus. Het spel werd teruggevonden in het graf van Toetanchamon. In dit spel race je zo snel mogelijk met jouw pionnen van het spelbord af.

Voorbereiding

Zet de spelstenen afwisselend op de eerste rij van het spelbord, begin met wit. (Zie tekening boven)

Spelverloop

Dobbelen met de staafjes.

In Senet wordt niet met een gewone dobbelsteen maar met 4 staafjes gedobbeld. Deze staafjes hebben elk een zwarte en een witte kant. Er zijn slechts 5 verschillende worpen mogelijk;

 • 1 witte en 3 zwarte kanten naar boven = 1 vakje verplaatsen.
 • 2 witte en 2 zwarte kanten naar boven = 2 vakjes verplaatsen.
 • 3 witte en 1 zwarte kant naar boven = 3 vakjes verplaatsen.
 • 4 witte kanten naar boven = 4 vakjes verplaatsen.
 • 4 zwarte kanten naar boven = 6 vakjes verplaatsen.

Verplaatsen.

De spelers gooien om beurt tot een speler 1 heeft gegooid. Deze speler moet dan de eerste groene pion 1 vakje verplaatsen en blijft met de groene pionnen spelen. Na een worp van 1, 4 of 6 mag je nogmaals gooien en verplaatsen. Speler 2 speelt met de witte pionnen en moet eerst zijn pion op de eerste positie verplaatsen, daarna mogen alle pionnen verplaatst worden.

 • Kom je op een vak terecht waarop reeds een pion van de tegenstander staat, dan val je zogezegd aan. De pionnen worden van plaats verwisseld.
 • Staan 2 pionnen van dezelfde kleur na elkaar, dan kan je geen van deze pionnen aanvallen. Je mag er wel over springen als je worp hoog genoeg is.
 • Staan 3 pionnen van dezelfde kleur na elkaar dan kan je deze noch aanvallen noch er overspringen. Deze pionnen blokkeren dus de weg.
 • Kom je na je zet op het watersymbool terecht, dan moet je terugkeren naar het symbool op de middelste rij. Staat daar een pion, dan moet je terugkeren naar het eerste vakje.
 • De overige symbolen op de laatste rij bieden bescherming tegen aanvallen.
 • Kan je geen enkele van jouw pionnen vooruit bewegen, dan moet je een pion achteruit bewegen.

Uitspelen.

Door pionnen via het laatste vakje in de schuif te plaatsen kan je uitspelen. Dit mag je echter alleen doen als je geen pionnen meer op de startrij bezit. Gooi je hoger dan je nodig hebt om met een pion uit te spelen, dan mag je met ‘de overschot’ een andere pion bewegen.

De winnaar

De speler die als eerste met zijn 5 pionnen uitspeelt, wint de race.

 

SPELBEOORDELING

Senet is een soort dobbelspel dat mij wat aan Backgammon doet denken. Dobbelsteenworpen gaan hand in hand met geluk, maar toch zijn er voldoende ‘zet’ mogelijkheden zodat je deze geluksfactor niet echt storend werkt. Senet is ook geschikt om kinderen het begin van strategie aan te leren. Ze moeten leren welke pion ze best verplaatsen en waarom dat zo is. Soms zijn meerdere goede opties mogelijk en dan moeten ze kiezen welke ze willen uitwerken. Daardoor is het ook leuk om als volwassene tegen een kind te spelen. Sommige spellen zijn moeilijk te beoordelen en daar is Senet één van.
Puur speltechnisch is Senet misschien geen hoogvlieger maar ik speel het spel gewoon graag. Meestal is een spelletje ook spannend tot het eind. Dit samen met de prachtige uitvoering zorgt ervoor dat ik Senet een 7,5 geef.

Oktober 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *