Sicilianos – Review

Auteur
Frank Czarnetzki
Uitgever Zoch Verlag
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 9.90€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links Frank Czarnetzki
Zoch Verlag

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat:

 • 84 kaarten (11 familikaarten en 3 bedrijvenkaarten in 6 kleuren),
 • 3 dobbelstenen (2 kleur – en 1 invloeddobbelsteen),
 • 70 sicilianos (14 briefjes per waarde),
 • en de spelregels in het Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers verzamelen kaarten om een zo sterk mogelijke familie samen te
stellen. Dit is handig om bendeoorlogen tegen andere families te winnen. De machtigste familie mag geld wit wassen en een bedrijf oprichten. Uiteindelijk zal de peetvader één van jullie zijn.

Voorbereiding

Iedere speler ontvangt van iedere geldwaarde 2 briefjes. De rest van het geld wordt gesorteerd en vormt de bank.
De familiekaarten worden gescheiden van de bedrijfkaarten en gesorteerd per kleur. De 6 familiestapels worden gescheiden en verdekt per kleur naast elkaar gelegd. De bedrijvenkaarten vormen een nieuwe rij daaronder.
Om beurt neemt iedere speler een familiekaart op de handen tot hij er 4 van een verschillende kleur bezit.
De start.

Spelverloop

De beste spaghettikok begint, dan gaat het spel kloksgewijs verder. Kies één van onderstaande acties als je aan de beurt bent.

Dobbelen.

 • Gooi de 3 dobbelstenen. De invloeddobbelsteen geeft aan of je 2 of 1 kaart mag trekken, dan wel een kaart moet stelen. De kleurendobbelstenen bepalen de kleur van de kaarten die je mag trekken.
 • Als je maar één kaart mag trekken, speelt de kleur geen belang. Je kan er echter ook voor kiezen een kaart uit een stapel van één van de gegooide kleuren te kiezen.
 • Een speler mag maximum 10 kaarten op handen hebben.

Oorlog voeren.

 • Speel een handkaart en start een oorlog. Alle spelers kunnen aan de oorlog deelnemen door hun zo sterktst mogelijke familie (= kaarten in dezelfde kleur) uit te spelen.
 • De actieve speler legt een kaart gedekt op tafel. Op de kaart wordt een biljet gelegd. De volgende speler mag hetzelfde doen, maar de kleur van de gekozen kaart moet uniek zijn. Wie niet kan spelen, valt af.
 • Na elke ronde worden de kaarten opengedraaid. Uiteindelijk wint de speler met de sterkste familie. 2 families die even sterk zijn, moorden elkaar uit. De volgende in rang loopt met de winst weg.
 • De winnaar neemt een bedrijfje in dezelfde kleur van de uitgespeeld familie. Het geld dat op de eerste familiekaart ligt, wordt witgewassen. Dit geld wordt samen met een even grote som geld uit de bank opzij gelegd, apart van het zwart geld. De verliezers leggen hun gespeelde biljetten in de bank.
 • Als een overloper gespeeld wordt, krijgt de ene speler het bedrijf en de andere het geld. Het extra geld wordt niet uit de bank maar van de bondgenoot genomen.
 • Spelers waarop een bom gespeeld wordt, verliezen hun hoogst uitgespeelde kaart, tenzij ze een kaart met waarde 1 gespeeld hebben (de bodyguard offert zich op).
  Overloper en bom: voor de eigen blauwe familie is een overloper 8 en een bom 5 punten waard. Gebruik je de actie overloper, dan verhoog je de waarde van een witte familie met 5. Met de bom kan je een rode, een groene of een zwarte familie aanvallen.

De winnaar

Het spel eindigt als één van de spelers 3 bedrijven van eenzelfde kleur bezit. Deze speler mag zichzelf de nieuwe Peetvader noemen.

Het spel eindigt ook als een speler zonder zwartgeld komt te zitten. De spelers tellen hun witgewassen geld op en trekken daar het zwart geld vanaf. De bank betaalt een bonus van 50.000 Sicilianos aan alle spelers die 3 verschillende kleuren bedrijven bezitten en 100.000 Sicilianos aan de eignaars van het meeste antiekwinkels, pizzeria’s en wasserijen. Gelijkstand levert geen bonus op. De rijkste speler is dan de nieuwe Peetvader.

 

SPELBEOORDELING

Sicilianos heeft een leuk thema. Jammer dat dit zo wat het enige leuke aan dit kaartspelletje is. Jouw handkaarten bepalen de mogelijkheden. Die kaarten moet je trekken van een gedekte stapel, bovendien moet je daarvoor dobbelen om de kleur van de stapel te bepalen. Geluk x geluk is te veel geluk. Dit is jammer want er zitten wel wat leuke ideeën in.

Juni 2010

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *