Spel Der Torens – Review

Auteur
Rudi Hoffmann
Uitgever PS Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 1993
Prijs 20.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Rudi Hoffmann
PS Games

SPELMATERIAAL

De doos bevat een spelbord, een buidel met 80 houten stenen en de speleregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer met je torens de stadswijken te bezetten. Alleen torens van 5 verdiepingen zijn veilig voor de aanvallen van andere spelers.

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel.
Elke speler kiest een kleur.
Schud de stenen en leg ze gedekt op tafel. Om beurt trekken de spelers een steen. Deze steen wordt op het spelbord op één van de 80 lege vakken gelegd.
(De stenen willekeurig op het spelbord leggen is ook een optie, je spaart er heel wat tijd mee.)

Spelverloop

Spelmateriaal.

  • Elke speler bezit 20 stenen in één kleur. Elke steen toont 1 van de 4 verschillende symbolen. Deze komen overeen met de symbolen op het spelbord. Er zijn 5 stenen per symbool.
  • Het spelbord bestaat uit 8 rijen van 14 vakken. 80 vakken zijn leeg. Op die velden starten de stenen van de spelers. In het midden van het spelbord staan de ‘zogezegde’ wijken afgebeeld. Een wijk bestaat uit 4 vakken die elk een verschillend symbool dragen. Er zijn 8 wijken.

Spelbeurt.

  • Als je aan de beurt bent, moet je een steen of toren van je eigen kleur verplaatsen. Daarna is de volgende speler aan de beurt.
  • Een toren kan uit maximaal 5 stenen bestaan. De toren is van de speler die de bovenste steen bezit. Alle stenen uit een toren moeten hetzelfde symbool dragen.
  • Je mag een steen of toren horizontaal of verticaal verplaatsen. Daarbij mag je over eigen stenen/torens en lege vakken springen.
  • Je mag een steen of toren op een andere steen of toren plaatsen op voorwaarde dat de symbolen overeenkomen.
  • Je kan nooit over stenen of torens van andere spelers springen.

De winnaar

Het spel stopt als een speler er in slaagt alle velden van één wijk met eigen speelstukken te bezetten. Voor elke toren in een wijk krijg je evenveel punten als de hoogte van de toren. Torens in de wijk waardoor het spel beëindigd werd, tellen dubbel.
Het spel eindigt ook als alle straatvelden leeg zijn of op het moment dat een speler geen geldige zetten meer kan uitvoeren.

 

SPELBEOORDELING

Spel der Torens staat al een tijdje in mijn kast. De doos en het spelmateriaal zijn zo sec dat de neiging om dit op tafel te zetten vrij laag is. Uiteindelijk heb ik mij er toch aan gewaagd en ik moet zeggen dat Spel der Torens mij verrast heeft. Liefhebbers van abstracte spellen, want dat is het wel, zouden dit toch een kans moeten geven. Vooral omdat de kostprijs van dit spel voor het ogenblik belachelijk laag is. Ze gaan de deur uit voor 4 à 5 Euro. Spel der Torens doet mij wat denken aan Tzaar. Je kan de speelstukken op verschillende manieren inzetten; aanvallen, verdedigen, blokkeren, plaats maken of scoren. Spel der Torens speelt heel vlot (afhankelijk van wie aan de andere kant van de tafel zit natuurlijk) maar biedt wel veel mogelijkheden. Dit soort spellen kunnen op mijn sympathie rekenen. Ik vind dat dit spel wat ondergewaardeerd wordt. Vandaar dat ik u – veel te laat natuurlijk- nog van het tegendeel probeer te overtuigen. De uitvoering is oersaai, maar het is het innerlijk dat telt hé.

Juni 2011

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *