The Thief Of Baghdad – Review

Auteur Thorsten Gimmler
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 23.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

IDe speldoos van Queen bevat een spelbord, 102 paleiskaarten (17 per kleur), 24 schatkisten (telkens 6 met de waarden 4, 5, 6 en 7), 48 dieven (12 per speler) en 24 wachters (4 per kleur en 8 neutrale). Het spelmateriaal is verzorgd en past perfect in de doos. Toch zou een iets kleinere doos handiger zijn. Blijkbaar zijn ze bij Queen verzot op hoge kubus-achtige dozen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Bij het vallen van de nacht, loopt het bruisende Bagdad stilaan leeg. Dit is het moment waarop enkele rivaliserende dievenbendes gewacht hebben. Zij hebben het immers gemunt op de zware schatkisten die in de paleizen van Bagdad aanwezig zijn. Door het omkopen en beïnvloeden van wachters raken ze de paleizen binnen. Indien daar genoeg mankracht aanwezig is, kan de schat naar de schuilplaats gedragen worden. Maar er moet vlug gehandeld worden of een andere bende is er met de buit vandoor.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Per paleis wordt een stapeltje schatten gelegd ( waarde 7 onderaan, daarbovenop 6, 5 en 4) . Voor elk paleis wordt een wachter geplaatst.
De paleiskaarten worden geschud en elke speler krijgt er een aantal op handen (6, 7, 8, of 9 waarbij de startspeler het minste kaarten ontvangt). De rest van de paleiskaarten worden naast de dansereskaarten bij het spelbord gelegd.
Elke speler krijgt alle dieven en afhankelijk van het aantal spelers 4, 3 of 2 wachters in één kleur.
Om beurt plaatsen de spelers één wachter voor een paleis. Dit gaat zo door tot alle wachters zijn geplaatst.

Het spelbord.

Spelverloop

Bewegen in en rond de kastelen.

Door het spelen van paleiskaarten kunnen wachters en/of dieven verplaatst worden. Daarbij heeft een speler verschillende mogelijkheden:

  • Om 1 dief uit de voorraad naar een kasteel te plaatsen, moet voor elke vreemde wachter die zich voor dit paleis bevindt één kaart in de kleur van dit paleis gespeeld worden. Deze actie mag alleen uitgevoerd worden als je ook een eigen wachter voor dit kasteel bezit.
  • Om een eigen wachter te verplaatsen moet 1 kaart gespeeld worden in de kleur van het paleis waar de wachter vertrekt of aankomt. Eventueel mag de wachter kosteloos één eigen dief meenemen. Per paleis mogen maximum 4 wachters staan.
  • Om een neutrale wachter te verplaatsen moeten twee kaarten gespeeld worden. Eén in de kleur van het paleis waar de wachter vertrekt en één in de kleur van het paleis waar de wachter aankomt.

Een speler die aan de beurt is, mag zoveel kaarten spelen als hij zelf wil. Hij mag echter slechts 3 acties met een dief uitvoeren. Op het einde van zijn beurt trekt hij 3 nieuwe kaarten. Een speler die direct past, mag 4 kaarten waaronder maximum één danseres (lees joker) trekken.

De kaarten.

 

    Schatten roven.

De bovenste schatkist in een paleis toont hoeveel dieven nodig zijn om die schat te roven. Slaagt een speler erin het benodigde aantal dieven in dit paleis te verzamelen, dan mag hij die dieven samen met de kist in zijn voorraad leggen.

De winnaar

De speler die als eerste 6, 5 of 4 (2, 3, of 4 spelers) schatkisten bezit, mag zich de ‘Dief van Bagdad’ noemen.

 

SPELBEOORDELING

De dief van Bagdad is een leuk en makkelijk aan te leren spelletje. De regels zijn simpel en het spelmateriaal is duidelijk.
Wie echter op zoek is naar tactisch vernuft en strategische zetten zal hoogst waarschijnlijk ietwat ontgoocheld moeten afdruipen. Zelfs als je uiterst je best doet om tegenspelers te saboteren, zal je dikwijls met de staart tussen de benen moeten afdruipen. Je beschikt eigenlijk voortdurend over voldoende kaarten waardoor je tamelijk snel een voorziene tactiek kan aanpassen. Slechts indien er 4 ervaren spelers aan de tafel zitten, biedt dit spel voldoende diepgang. Een beginner is (bijna) automatisch een vogel voor de kat.
Goed als beginner of afsluiter, maar zeker niet avondvullend.

Juni 2007

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *