Ticket To Ride Het Kaartspel – Review

Auteur
Alan R. Moon
Uitgever Days of Wonder
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 14.00 €
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Alan R. Moon
Days of Wonder

SPELMATERIAAL

Het kleine handige speldoosje bevat 148 kaarten; 96 treinkaarten (1O per kleur en 16 jokers), 46 bestemmingskaarten en 6 bonuskaarten. Wie kleurenblind is kan zich met behulp van de verschillende symbolen op de kaarten behelpen.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen zo snel mogelijk, zoveel mogelijk steden met hun treinstellen te verbinden. Geslaagde verbindingen leveren punten op, mislukte pogingen resulteren in verliespunten.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 1 joker. De overige treinkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 7 op handen. 5 treinkaaren worden open op tafel gelegd en de rest van de treinkaarten vormen een gedekte trekstapel.
Elke speler krijgt 6 bestemmingskaarten waarvan hij er minstens 1 moet houden. De overige kaarten vormen eveneens een gedekte trekstapel.
De bonuskaarten worden open op tafel gelegd.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent moet je eerst van elke eigen rij kaarten in jouw station precies 1 kaart op je eigen gedekte treinstapel leggen. Daarna voer je 1 van onderstaande acties uit.

Treinkaarten nemen.

Een speler mag 2 treinkaarten nemen. Hij mag één van de open kaarten nemen of een kaart van de gedekte stapel nemen. Als de speler een open joker trekt, mag hij maar 1 in plaats van 2 kaarten nemen.
1 jokerkaart en 3 treinkaarten.

Treinkaarten in het station leggen.

Als je treinkaarten open op tafel speelt, heb je twee mogelijkheden. Ofwel speel je 2 of meer kaarten met dezelfde kleur ofwel speel je juist 3 kaarten met verschillende kleuren. Jokers kunnen alleen in een serie van 2 of meer dezelfde kaarten gespeeld worden. De kaarten die open voor jouw op tafel liggen vormen jouw station.
Het is niet toegestaan kaarten te spelen die qua kleur reeds in jouw station aanwezig zijn. Bovendien mag je ook geen kaarten spelen die qua kleur reeds in de stations van andere spelers vertegenwoordigd zijn, tenzij je meer kaarten in die kleur uitlegt  dan het aantal kaarten dat in het betreffende station aanwezig is. De tegenspeler moet dan al de kaarten van die kleur uit zijn station verwijderen.

Bestemmingskaarten nemen.

De speler neemt 4 bestemmingskaarten van de stapel. Hij mag kiezen hoeveel hij er daarvan wenst te houden. Eventueel mag hij ze zelfs allemaal terug afleggen.

De winnaar

Als de stapel treinkaarten een eerste keer uitgeput is, krijgt elke speler (inclusief de speler die de kaart getrokken heeft) nog 1 beurt. Daarna mogen de spelers de kaarten uit hun eigen aflegstapels (in de spelregels de op-het-goede-spoor-stapel genoemd) gebruiken om bestemmingen te vervolledigen. Alle vervolledigde bestemmingskaarten leveren punten op. Tel de punten op en trek daar de punten van de niet vervolledigde bestemmingskaarten af. Tenslotte ontvangt elke speler die het meest bestemmingskaarten vervolledigde naar een grote stad, de overeenkomstige bonuskaart en punten. De speler met de meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Ticket to Ride is één van de meest populaire bordspellen van het ogenblik en deze erfenis is nogal hard om dragen. Het kaartspel blijft echter aardig overeind en zal net als het bordspel heel wat spelers bekoren. Toch ben ik van mening dat het bordspel iets leuker is en dat ook jullie dat zullen vinden. Dit wil echter niet zeggen dat ik het kaartspel naar de achterste regionen van mijn spellenkast verban. De memory-factor (je mag nooit in je eigen aflegstapel kijken) en de pest-factor (treinen van andere spelers wegspelen) zorgen ervoor dat ook dit kaartspel een plaats op de spellentafel verdiend.

Oktober 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *