Titel – Review

speldoos Auteur David Short
Uitgever AEG
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 35.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 2.0/10
Links AEG
   

IMPRESSIE

In de doos
in de doos
Kies een kant van het spelbord
spelbord kant Aspelbord kant B
Start bij 4 spelers
planes start
In je beurt
samenvatting
De kaarten: bovenkant = actie, onderkant = te bereiken doel
kaarten

OORDEEL

Planes steunt op het Mancala spelsysteem. Spelers bewegen blokjes over het spelbord en proberen op die manier de eigen blokjes  in hun vliegtuig te plaatsen.   In je beurt mag je 1 actiekaart spelen, moet je één keer bewegen, mag je punten scoren. Bij het bewegen kies je een vak waar tenminste één van de eigen blokjes staat. Daarna verplaats je de blokjes en laat je op elk vak juist één blokje achter. Als je met de eigen kleur bij het eigen vliegtuig eindigt, mag je het blokje in het vliegtuig plaatsen waardoor je punten verdient.
Planes is een vrij eenvoudig spel. Het verwondert mij dat  AEG er toch in slaagt om 16 pagina’s met speluitleg te vullen. Ook de speldoos is een prima voorbeeld van wat de Amerikanen ‘oversized’ noemen. Factoren die er voor zorgen dat je wat dieper in de buidel moet tasten. Iets waar ik doorgaans geen probleem mee heb, tenzij ik het gevoel van een kat in een zak niet kan onderdrukken wat me in het geval van Planes echt niet lukt.
Reeds na 5 minuten was ik volledig klaar met dit spel. Dat ik het daarna nog 30 minuten uitgehouden heb, spreekt meer voor mijn doorzettingsvermogen dan voor de vreugdebeleving die Planes me biedt.
Het schuiven met de blokjes is weinig uitdagend omdat de beste zet voor de hand ligt. Verspil in elk geval geen tijd aan toekomstplannen. De andere spelers zullen de blokjes zodanig dooreen schudden dat één beurt verder denken simpelweg zinloos is.  De toevoeging van de kaarten, die je ofwel als actiekaart ofwel als puntenkaart kunt gebruiken, interpreteer ik als een poging om dit spel toch wat diepgang te bieden. Een poging die naar mijn mening niet geslaagd is. De aanbevolen leeftijd is 14+ wat me deed vermoeden dat Planes een tactische breinbreker zou zijn. Een gevoel dat tijdens het spel smelt als sneeuw voor de zon.
Planes spelen voelt aan zoals het spelbord er uitziet, saai.

December 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *