Tombouctou – Review

Auteur Dirk Henn
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 29.45€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Queen Games
Dirk Henn

SPELMATERIAAL

De hoge speldoos van Queen bevat 1 spelbord in 4 delen, 105 handelswaren (21 per soort), 5 karavaanborden, 40 kameelkaarten (8 per kleur), 15 dievenkaarten, 40 kamelen (8 per kleur), 1 rondesteen en 1 etappesteen. Het materiaal is heerlijk om zien. Klein minpuntje is dat de stickers op de kamelen wel eens durven loskomen.

SPELBESPREKING

Inleiding

In dit spel leiden de spelers een karavaan op weg naar Tombouctou. De kamelen dragen zakken vol waardevolle goederen en trekken daardoor de aandacht van enkele beruchte dievenbendes. Gelukkig sijpelt zo nu en dan wat informatie binnen over de plaats waar die dieven zullen toeslaan. Wie kan het beste zijn karavaan langs de hindernissen laveren?

Voorbereiding

Elke speler krijgt een set kamelen, een set kamelenkaarten en een karavaanbord in zijn kleur.
De afbeeldingen die op het karavaanbord staan afgebeeld, geven aan welke goederen de kamelen met zich meedragen. Plaats deze handelswaren op het karavaanbord.
Afhankelijk van het aantal spelers wordt met 5, 6, of 8 kamelen gespeeld. Afhankelijk van het aantal spelers bestaat het spelbord uit 2, 3 of 4 delen. Overbodig materiaal wordt terug in de speldoos gelegd.
De startspeler ontvangt de ronde- en de etappesteen.
Eventueel worden pen en papier klaargelegd om informatie op te schrijven.

Kamelenbord

Spelverloop

De spelers verplaatsen aan de hand van kamelenkaarten hun kamelen naar een aangrenzende weide. Nadat de hele karavaan verplaatst is, slaan de dieven toe. Daarna trekt de karavaan verder richting Tombouctou.

Dievenkaarten verdelen.

Telkens slaan de dieven ’s nachts op 5 plaatsen toe. De plaats waar de dieven toeslaan en welke goederen ze daar stelen wordt aan de hand van de dievenkaarten bepaald. De startspeler maakt gedekt 5 stapeltjes van 3 verschillende dievenkaarten. Daarna heeft hij elke speler een stapel. Zijn er minder dan 5 spelers, dan worden er ook stapels tussen de spelers gelegd.
De spelers mogen hun pas ontvangen stapel bekijken en weten daardoor al één plaats waar de dieven zullen toeslaan.

Op plaats 2 en 4 worden in de weide van de ster koffie en kersen gestolen.

De karavaan vertrekt.

  • De spelers kiezen gelijktijdig een kamelenkaart en leggen die gedekt op tafel. De startspeler begint, draait zijn kamelenkaart om en verplaatst de betreffende kameel naar de volgende weide. Deze verplaatsing moet via een verbindingsweg gebeuren. (Telkens 2 mogelijkheden.) De kameel wordt in de volgende weide telkens op het laagst mogelijke beschikbare nummer geplaatst.
  • De volgorde van vertrek is onbelangrijk. Je kan dus gerust als eerste een kameel verplaatsen die achteraan in de weide staat.
  • Komt een kameel zo op een ruilveld terecht, dan moeten de spelers hun dievenkaarten doorgeven. Dit gebeurt 2 keer per ronde.
  • Kan een kameel niet in een weide geplaatst worden omdat deze vol is, dan mag de kameel in een andere weide geplaatst worden. Deze kameel verliest dan wel één goed naar keuze.
  • Bij het plaatsen van de volgende kameel wordt de rondesteen doorgegeven aan de linkerbuur van de startspeler. Die speler moet nu als eerste zijn kameel verplaatsen.

De dieven slaan toe.

Nadat alle kamelen zijn verplaatst naar een volgende weide slaan de dieven toe. De stapels dievenkaarten worden één voor één open gedraaid en de gestolen goederen worden onder het spelbord gelegd. De etappesteen wordt doorgegeven, de kamelenkaarten worden terug op handen genomen. Er worden 5 nieuwe stapels met dievenkaarten verdeeld en een nieuwe ronde start.

De winnaar

Als alle kamelen in Tombouctou zijn aangekomen, slaan de dieven nog éénmaal toe. De spelers sorteren nu de goederen die niet gestolen werden naar soort. Het aantal gestolen goederen geeft de waarde van de goederen aan. De speler met de meeste punten wint.
vb. Er werden in totaal 15 waterzakken gestolen. Ik heb 6 waterzakken veilig tot in Tombouctou gebracht, dit levert mij 90 punten op, enz…

 

SPELBEOORDELING

Tombouctou (of Timbuktu, beide namen verwijzen naar dezelfde stad) is een spel waarbij de spelers door logisch redeneren hun kamelen veilig proberen te verplaatsen. Dit wordt mogelijk gemaakt omdat alle mogelijke combinaties met de dievenkaarten ook op het karavaanbord zijn aangegeven. Ken je een aantal van die combinaties (na het ruilen van dievenkaarten), dan kan je aan de hand van de informatie op het karavaanbord en de acties van je tegenspelers heel wat over de dieven te weten komen.
Als in een weide de 1 een hele tijd onbezet blijft, kan je er bijna zeker van zijn dat dit een gevaarlijke plaats is. De 1 is er alleen in de combinatie 1-5 en 1-3 . de 2 en de 4 zijn dus wel veilig. Weet je in welke weide de andere 1 combinatie ligt, dan weet je ook meteen in welke weiden de 1 wel veilig is. Zo’n spelletjes worden deductiespelletjes genoemd. Soms kan je een eigen kameel op een gevaarlijke plaats zetten omdat deze kameel toch geen goederen draagt die gestolen zullen worden op die plaats. Door deze zet, kan je de tegenspelers dikwijls in de war brengen. Ben je een krak in het logisch redeneren, dan zal Tombouctou een spel voor jou zijn. Heb je lak aan logisch denken dan zal Tombouctou jou hoogst waarschijnlijk niet bekoren. Alhoewel je er gemakkelijk een memory – variant van maakt door pen en papier weg te laten!
Door aanpassing van het aantal kamelen en de grootte van het spelbord komt Tombouctou zowel met 3, met 4 als met 5 spelers goed uit de verf. Een leuke afwisseling in de spellenkast.
Als tip geef ik je nog mee dat Tombouctou het best tot zijn recht komt als het vlot gespeeld wordt.

Oktober 2007

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *