Tournay – Review

Auteur Sébastien Dujardin, Xavier Georges, Alain Orban
Uitgever Pearl Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 26.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Pearl Games

SPELMATERIAAL

speldoosin de doos

De speldoos bevat:

 • 90 activiteitenkaarten die gebruikt worden in het basisspel (30 per kleur en 10 per level),
 • 18 extra kaarten die gebruikt kunnen worden als je het spel onder de knie hebt,
 • 4 pleinkaartjes (1 per speler),
 • 4 scorestenen,
 • 1 startspelerfiche,
 • 1 dubbelzijdig spelbordje,
 • 33 burgers (11 gewone burgers, 11 geestelijken en 11 militairen),
 • Deniers (de plaatselijke munteenheid),
 • 15 gebeurteniskaarten,
 • 20 schadefiches,
 • 6 samenvattingen in verschillende talen met de verklaring van de gebruikte symbolen,
 • de spelregels in het Frans, Engels en Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

Van de makers van Troyes en dat is er aan te zien. Probeer aan de hand van de activiteitenkaarten een eigen stad op te bouwen. Natuurlijk probeer je met jouw stad zoveel mogelijk aanzien te verwerven.

Voorbereiding

A) Plaats het spelbord op tafel en zet er 3 burgers van elke kleur op.
B) Sorteer de kaarten naar kleur en level. Schud de stapels en leg ze onder het spelbord.
C) Schud de gebeurtenissen en leg de stapel gedekt boven het spelbord. Leg de 3 bovenste gebeurtenissen open naast elkaar.
D) Geef elke speler een stadskaart, 6 deniers, 2 burgers van elke kleur en een scoresteen.
E) Leg de rest van het spelmateriaal binnen handbereik.
F) Geef de startspelerfiche aan de startspeler.
spelbegin

Spelverloop

In Tournay probeer je een stad (eigenlijk wijk) op te bouwen. Daarvoor plaats je kaarten in een denkbeeldig kader van 3 op 3. Kaarten stellen gewone gebouwen, prestige gebouwen of personen voor. Gewone gebouwen leveren voordelen op. Personen beïnvloeden de gebouwen rondom hen en prestige gebouwen zorgen voor aanzien. Als speler probeer je een goede mix van kaarten op tafel te toveren om maximaal te profiteren van de combinaties die je kunt maken.
Level 1, level 2 en level 3 kaarten.
level 1level 2
level 3

Een spelbeurt

Als je aan de beurt bent, mag je een kaart in je wijk plaatsen. Deze kaart moet horizontaal of verticaal grenzen aan een andere kaart. Natuurlijk moet je ook de kostprijs van de kaart betalen. Je mag een kaart ook op een kaart van dezelfde kleur bouwen, beide kaarten blijven dan liggen. Je kan een kaart ook in de plaats van een kaart van een andere kleur leggen maar dan moet je de kaart die je vervangt afleggen.
Tijdens je beurt, moet je één actie uitvoeren. Daarvoor het je burgers nodig. De beschikbare burgers staan op de stadskaarten. Eigen burgers mag je gratis inzetten. Je kunt ook burgers van andere spelers inzetten, dit kost 2 derniers per burger. Burgers die gebruikt worden, plaats je naast de stadskaart of op het gebouw dat je wilt activeren. Er zijn 5 verschillende acties mogelijk:

 • Een kaart trekken: Trek een kaart van één van de stapels. Per level leg je een burger in de zelfde kleur naast de stadskaart. Voor een gele level III kaart heb je dus 3 gele burgers nodig. Trek de eerste 2 gedekte kaarten van de juiste stapel, houd er één en leg de andere open op de stapel of trek de open kaart van de stapel.
 • Een gebouw activeren: plaats een burger in een leeg gebouw van je wijk. De kleur van de burger en het gebouw moeten gelijk zijn. Daarna mag je de eigenschap van het gebouw gebruiken.
 • Aanvallen: op elke gebeurteniskaart staat aangegeven wat je moet doen om ze te verslaan. Neem de gebeurteniskaart op handen , je kan ze later als stadsmuur gebruiken.
 • Geld verdienen: gebruik 1 of meerdere burgers van dezelfde kleur om 2 derniers per burger te verdienen.
 • Verzamelen: zet al je burgers terug op je stadskaart.

Gebeurtenissen

In elke stapel zit één stadsbode. Deze waarschuwt als er gevaar dreigt. Als je zo’n kaart trekt, gebeurt het volgende:

 • Leg de kaart dwars onder de stapel waaruit ze komt.
 • Leg 1 dernier op elke gebeurteniskaart die open ligt.
 • Alle spelers moeten de gebeurtenissen ondergaan. Het aantal derniers op de gebeurteniskaart bepaalt hoeveel keer ze effect heeft.
 • Spelers die stadsmuren bezitten, kunnen per gebeurtenis één stadsmuur inzetten om het effect ervan te negeren.

Enkele gebeurteniskaarten.
gebeurtenissen

De winnaar

Er zijn twee condities die het einde van het spel kunnen inluiden:

 • Een speler heeft een wijk met 9 kaarten en er zijn minstens twee prestige gebouwen zichtbaar.
 • Er is één stadsbode meer dan het aantal spelers zichtbaar.

Als twee spelers conditie 1 bereiken of conditie 1 en 2 zijn bereikt, krijgt elke speler nog 1 beurt. Daarna mag elke speler nog 1 kaart bouwen (dit gebeurt gelijktijdig).
De score wordt berekend volgens de prestigegebouwen van de spelers.
Voor – en achterkant van het spelbord.
spelbord

 

SPELBEOORDELING

Heel wat mensen vergelijken Tournay met Troyes. Logisch want de lay-out van beide spellen is heel vergelijkbaar. Jammer, want ik vind die verre van aantrekkelijk. Een slimme zet trouwens van de mensen van Pearl Games want op die manier kan Troyes wat profiteren van het succes van Tournay. De twee spellen met elkaar vergelijken voelt als citroenen met limoenen vergelijken. Ze behoren tot dezelfde familie maar er is toch heel wat verschil. Stellen dat Troyes de ‘kaartversie’ van Tournay is, dat zou ik zeker niet doen.
Tournay is een vrij eenvoudig te spelen kaartspel waarin je als speler optimaal probeert te profiteren van bepaalde kaartencombinaties terwijl je een stad van 3 op 3 velden bouwt. Als je aan de beurt bent, kan je een gebouw plaatsen en moet je een actie uitvoeren. Daarbij kies je uit kaarten trekken, gebouw activeren, gebeurtenis aanvallen, geld pakken of verzamelen. In de kern is Tournay dus een heel eenvoudig spel.
Helaas komt die eenvoud helemaal niet tot zijn recht. De kaarten bevatten heel wat symbolen en het is verre van duidelijk wat die allemaal betekenen. Een eerste kennismaking valt daardoor bij heel wat spelers tegen. Het voortdurend moeten opzoeken van de betekenis van de symbolen werkt niet echt motiverend en zorgt er ook voor dat het speltempo drastisch verlaagt.
Jammer, want wie doorzet zal ontdekken dat Tournay wel degelijk iets te bieden heeft. Als je de kaarten en de symbolen wat leert kennen speelt Tournay heel vlot en zijn er heel wat mogelijkheden en combinaties waaruit je kan kiezen. Mijn eerste potje nam ongeveer 90 minuten in beslag (opzoeken van symbolen – discussiëren over de betekenis ervan – dan nog de juiste kaart kiezen,…) Het laatste spelletje konden we na iets meer dan 40 minuten afronden. Ik raad dan ook ten sterkste aan dat je altijd een ervaren speler inpast als je Tournay aan een nieuwe groep voorstelt. Het zal de spelbeleving van de nieuwelingen sterk beïnvloeden. De kans is natuurlijk groot dat ze koudweg ‘afgedroogd’ worden, maar een vlot spelverloop is bij dit spel zo belangrijk dat ze dit er, voor de eerste keer, maar moeten bijnemen.
Tournay komt bij ons zeker nog op tafel. Ondanks de saaie vormgeving, de moeilijk te begrijpen symbolen en het kunstelige speleinde biedt Tournay voldoende stof tot nadenken. Ervaring is belangrijk waardoor het vooral geoefende spelers zal aanspreken, vermoed ik.

Maart 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *