Vom Kap Bis Kairo – Review

Auteur Günter Burkhardt
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Adlung Spiele
Günter Burkhardt

SPELMATERIAAL

In het herkenbare Adlung doosje steken 60 kaarten; 4 treinen met wagon in 4 kleuren, 50 terreinkaarten, 1 terreinmap en 1 spelregelsammenvatting. De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Hoewel er in 1902 in de meeste werelddelen ellenlange spoorwegennetten bestonden, bleef Afrika verweesd achter. Dit continent zou enorm geholpen worden met een spoorwegverbinding tussen Kap en Kairo. Een uitdaging die de spelers aangaan. Om door de 8 regio’s te kunnen sporen moeten ze tegen elkaar opbieden. Het landschap met de minste sporen is immers het voordeligst.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een trein met wagon in zijn kleur.
De treinen worden in startpositie gezet. De terreinkaarten worden geschud en dicht als trekstapel op tafel gelegd.
Elke speler krijgt 100 pond startkapitaal. (Noteren op papier)

Spelverloop

Er zijn 5 verschillende soorten terrein: rivier, berg, woestijn, stad en savanne. Er zijn meest rivieren en minst savannes. Op elke terrein kaart staan een aantal sporen afgebeeld. Het spel verloopt in ronden. In elke ronde worden 3 fasen afgewerkt.

De fasen.

 • Aankopen: er worden evenveel terreinkaarten opengelegd als er spelers zijn. De spelers bieden in het geheim een aantal pond. De hoogste bieder mag eerst een terreinkaart kiezen en voor zijn trein leggen.
 • De bouwfase: op de net aangekochte terreinkaart staat een getal van 1 tot 10 en 1 tot 3 sporen. De speler moet om het terrein te kunnen oversteken, evenveel sporen hebben als het getal op de kaart aangeeft.
 • Eerst mag hij de bovenste kaart van de trekstapel draaien.
 • Het aantal sporen op die kaart en het aantal sporen op de eigen open terreinkaarten (dat kunnen er meerdere zijn) worden samengeteld.
 • Er kunnen ook sporen aangekocht worden aan 10 pond het stuk.
 • De speler moet nu beslissen of hij het spoor bouwt of niet.
 • Als hij niet bouwt blijft de opengedraaide kaart liggen, de volgende speler mag nu nog een kaart opendraaien en de sporen van de twee kaarten bij zijn eigen open terreinkaarten optellen.
 • Uitbetaling: spelers die bouwen ontvangen een aantal pond. Evenveel als het getal op de terreinkaart aangeeft. Deze terreinkaart leggen ze dan omgekeerd. Daarna plaatsen ze hun trein op de kaart om aan te tonen dat ze daar voorbij zijn. Indien alle spelers nog open terrein voor hun trein liggen hebben, start een nieuwe bouwfase, in het andere geval start een nieuwe aankoopfase.

Opmerkingen.

 • Als een speler sporen bouwt en over het terrein rijdt, krijgen alle spelers die direct voor een meer staan 1 bonus spoor. Dit spoor mogen ze inzetten tijdens de bouwfase.
 • Opengedraaide kaarten die gebruikt worden om sporen te betalen, worden daarna verwijderd.
 • Aangekochte terreinkaarten die open voor de treinen liggen en gebruikt worden voor het betalen van sporen, blijven gewoon liggen. Het is dus toegestaan eerst een aantal terreinen te kopen en pas daarna te reizen.

De winnaar

Wie het eerst over 8 terreinen reist wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Alweer een kaartspelletje van Adlung. Alweer een vlot spelletje en alweer een korte tijdsduur. Wederom voor 7€ verkrijgbaar en daarom zeker en vast nooit een miskoop. Wie sterk van start gaat, zal zichzelf later wel tegenkomen. Wie kiest voor de tragere aanpak, eerst bouwen dan rijden, kan voor een verrassende eindspurt zorgen.

September 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *