Wyatt Earp – Review

Auteur R. Borg, M. Fitzgerald
Uitgever Alea
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 14.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.9/10
Links Alea
Richard Borg
Mike Fitzgerald
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 2001
1ste spel in de Alea ‘Small Box’ serie

SPELMATERIAAL

De kleine speldoos van Alea bevat 29 sheriffkaarten, 49 outlawkaarten, 78 geldbiljetten, 4 overzichtkaarten en 7 aanhoudingsbevelen. De kwaliteit van het materiaal is prima.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wyatt Earp was vroeger één van de bekendste sheriffs. Heel wat bekende en minder bekende schurken zijn reeds door hem in de boeien gezet. Maar de boeven zijn er niet dommer op geworden en het vergt steeds meer inspanning om ze in te rekenen. De spelers doen dienst als premiejagers en proberen Wyatt een handje toe te steken, niet vanuit hun goedheid van hart, wel om de vette premies op te strijken.

Voorbereiding

De zeven arrestatiebevelen worden in een cirkel in het midden van de tafel gelegd. Op elk aanhoudingsbevel wordt 1000 dollar gelegd. De kaarten worden goed geschud en elke speler krijgt er 10 op handen. De overige kaarten vormen de trekstapel.

Een arrestatiebevel en twee autlawkaarten.

Spelverloop

Tijdens hun beurt overlopen de spelers 3 fasen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Door het uitspelen van kaarten jagen de spelers op verschillende boeven. Bovendien verhogen zij daardoor ook de premie. Na een volledige ronde strijken de meest succesvolle premiejagers het geld op.
Aan het begin van zijn beurt neemt de speler ofwel de bovenste kaart van de aflegstapel ofwel de bovenste twee kaarten van de trekstapel. Daarna mag hij zoveel kaarten spelen als hij wenst. De beurt eindigt met het afleggen van één kaart.

Jagen op boeven en premies verhogen.

In het spel zitten 49 outlawkaarten. Van elke voortvluchtige precies 7. De andere kaarten zijn sheriffkaarten, deze kaarten hebben speciale eigenschappen. Een speler mag zoveel outlawkaarten spelen als hij wilt, hij mag echter maar één sheriffkaart per beurt spelen. Indien een speler de eerste is die kaarten speelt van een bepaalde voortvluchtige, moet hij er 3 in één keer spelen. Daarna mogen van diezelfde schurk eender hoeveel kaarten gespeeld worden door eender welke speler.
Na het spelen van outlawkaarten worden de premies verhoogd. Er wordt een biljet van 1000 dollar op het aanhoudingsbevel van de betreffende boef gelegd per gespeelde overeenkomstige outlawkaart verminderd met 1 biljet. (In het Nederlands, als je 3 Billy the kid-kaarten speelt, verhoogt zijn premie met 2000 dollar.) De meeste sheriffkaarten verhogen eveneens de premie. Sommige van die kaarten tonen een revolver. Dat wil zeggen dat de kaart pas in werking treed als er raak geschoten wordt. Om dat te bepalen moet de bovenste kaart van de trekstapel omgedraaid worden. Toont deze kaart een kogelgat, dan treedt de sheriff-kaart in werking. In het andere geval moet de sheriff-kaart afgelegd worden.

Enkele sheriff-kaarten.

Premies verdelen.

Een ronde eindigt nadat één speler geen kaarten meer op handen heeft of nadat de trekstapel voor de 2de keer uitgeput is. De premies worden nu verdeeld. Elke gespeelde kaart toont een aantal punten. Per boef worden nu alle punten samengeteld. Deze punten zijn nodig om tot een arrestatie te kunnen overgaan. Totaliseren de spelers een totaal van 8 punten of meer dan is de boef gevangen genomen en wordt de premie verdeeld. In dat niet het geval dan blijft de premie liggen.
Indien bij het verdelen van een premie één speler minstens 5 punten meer heeft dan de tweede in rang, ontvangt hij de volledige premie. Is er geen alleenheerser, dan wordt de premie verdeeld tussen de spelers. De speler met de meeste punten neemt eerst 2 biljetten, daarna nemen de andere spelers 1 biljet. Is de premie niet deelbaar, dan blijft het overgebleven geld op het aanhoudingsbevel liggen.
Een speler die wel een outlaw-kaart heeft uitgespeeld, maar in het totaal minstens 4 punten minder heeft dan de speler met het meeste punten, krijgt niks.
Op deze manier worden de premies van de 7 boeven al dan niet verdeeld.

De winnaar

Heeft een speler na het verdelen van de premies 25.000 dollar of meer dan eindigt het spel. De speler met het meeste geld wint.

 

SPELBEOORDELING

Wyatt Earp is een spel waarin geluk en rekenwerk centraal staan. Je moet wat geluk hebben bij het trekken van de kaarten en je moet wat geluk hebben bij het spelen van sheriff-kaarten, vooral als die kaarten een treffer vragen. Het rekenwerk is nodig om bij te houden of je al dan niet een deel van de buit kan binnenhalen.
Met de sheriff-kaarten kan je elkaar aardig wat pesten of kan je jezelf een flinke stap vooruit helpen, alweer zal het geluk bepalen of je succesvol bent of niet. Toch zorgen die sheriff-kaarten in de meeste gevallen voor de goede balans in het spel. Speel je met 4 gewiekste premiejagers, dan zal degene met de hoogste buit het meest aangevallen worden door de anderen. Daardoor kan die eerste geluksvogel eventueel nog de pechvogel van de dag worden.
Wyatt Earp is iIets luchtiger dan wat je van Alea zou verwachten en de geluksfactor is misschien net iets te groot. Toch zal het bij ons nog nu en dan op tafel komen. Personen die de Duitse taal niet machtig zijn, zullen wat problemen ondervinden bij het lezen van de spelregels en de sheriffkaarten.

December 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *