Boonanza – Review

Auteur Uwe Rosenberg
Uitgever 999 games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1997 Duits, 2002 Nederland
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.1/10
Links 999 Games
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 1997
Winnaar Beste familiekaartspel 1999, Games Magazine
Genomineerd Spiel des Jahres 1997

SPELMATERIAAL

104 Bonenkaarten, 6 derde bonenveld-kaarten en de spelregels zitten in een net groot genoeg speldoosje. De bonenkaarten bestaan uit acht verschillende bonensoorten. Per kaart staat te lezen hoeveel bonen van die soort voorkomen en hoeveel bonen je moet oogsten om 1 tot 4 thalers te verdienen. De achterkant van de kaart toont 1 bonenthaler.

Bestel Boonanza voor slechts € 10,99

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke speler handelt in bonen die hij op zijn akkers teelt en met zo’n hoog mogelijke winst probeert te verkopen. Hoe meer bonen van één soort een speler heeft, hoe meer geld die bonen opleveren.

Lees hier meer informatie over Boonanza.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 5 kaarten, de volgorde waarin ze die kaarten ontvangen mag niet gewisseld worden. Voor de speler liggen 2 ‘fictieve’ bonenvelden.

Spelverloop

Een beurt van een speler bestaat uit vier fasen.

Fase 1 : bonenkaarten uitspelen.

De speler moet zijn eerste kaart uit zijn hand op één van zijn bonenvelden uitspelen. Daarna mag hij eventueel een 2de kaart uitspelen. Per bonenveld mag maar één soort bonen gespeeld worden. Komt de kaart die je moet spelen niet op een bonenveld voor, dan moet je eerst oogsten.

Fase 2: Handelen en weggeven.

De speler trekt 2 kaarten van de gedekte stapel, hij beslist of hij de kaarten wil verhandelen of houden. Kaarten die hij wil houden, legt hij eventjes opzij. Kaarten die hij wil verhandelen, biedt hij aan de medespelers aan. Er mag alleen gehandeld worden met de actieve speler! Er mag gehandeld worden met de kaarten die je op handen hebt, ook kaarten die niet vooraan zitten mogen verhandeld worden. Je mag ook kaarten schenken aan je medespelers. (Dit kan handig zijn als er kaarten bij jouw in de weg zitten.) Geschenken aannemen is niet verplicht. Kaarten die verkregen zijn door handel leg je ook opzij, je neemt ze dus nooit op handen!

Fase 3: bonen verbouwen.

Alle spelers leggen nu de verkregen bonenkaarten op hun bonenvelden. De volgorde mogen de spelers zelf bepalen, tussen het leggen mag ook geoogst worden. Als een speler verkregen bonensoorten niet kan afleggen, is hij verplicht eerst te oogsten, bonenvelden waar zich maar 1 boon bevindt, mogen alleen worden geoogst als ook het andere veld maar 1 boon bezit.

Fase 4: kaarten trekken.

De speler eindigt zijn beurt door het trekken van 3 kaarten. De volgorde mag daarbij wederom niet gewijzigd worden.

Opmerking: bonen oogsten, derde bonenveld.

Als een speler bonen wil oogsten moet hij alle bonen van een bonenveld oogsten. Afhankelijk van het soort en het aantal bonen levert dit 1 tot 4 bonenthalers op. Daartoe draait de speler evenveel bonenkaarten om en neemt die in bezit als bonenthalers. Oogsten mag gelijk wanneer in het spel door iedereen gedaan worden.
1 maal in het spel mogen de spelers een 3de bonenveld kopen dit kost 3 thalers. Je hoeft daarvoor niet aan de beurt te zijn.

De winnaar

Het spel eindigt als de gedekte stapel voor de 3de keer op is, als dit gebeurt tijdens fase 2 wordt de ronde nog uitgespeeld. Gebeurt het tijdens fase 4 dan eindigt het spel onmiddellijk. De spelers mogen de bonen op hun velden nog oogsten. Wie het meeste geld heeft, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Boonanza is een heel leuk kaartspelletje waarin handelen in eigen voordeel centraal staat. Probeer zoveel mogelijk te profiteren van tegenspelers en laat hen zo weinig mogelijk profiteren van jou. Kaarten die in de weg zitten moet je durven weggeven. Gezien de lage kosten is Boonanza zeker en vast een aanrader. Het werd genomineerd voor Spiel des Jahres in 1997 en werd verkozen voor beste kaartspel van 1997 door een Nederlands spellenblad.

Bestel Boonanza voor slechts € 10,99

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *