Maya – Review

Auteur Bernd Eisenstein
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Abacus Spiele
Bernd Eisenstein
Bijzonderheden Winaar Hippodice Spieleautorenwettbewerb 2002

SPELMATERIAAL

De platte speldoos van Abacus herbergt in haar centrale vak 40 werkerskaarten (8 per kleur), 3 borden met steengroeves (afhankelijk van het aantal spelers kies je er één van), 4 piramideborden, 140 stenen (28 per kleur), 76 goudstukken en 11 ovalen bonusfiches.

SPELBESPREKING

Inleiding

Lang voor de Spaanse veroveringstochten in het verre Mexico vierde de Maya – cultuur hoogtij. Indrukwekkende piramides zoals Chichen Itza, Uxmal en Palenque worden gebouwd en daar helpen de spelers een handje bij. Zij dragen letterlijk en figuurlijk hun steentje bij met maar één doel: zoveel mogelijk van het Maya – goud ontvangen.

Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers worden een steengroeve en 4 piramides op tafel gelegd. Bij de steengroeve worden de passende bonusfiches gelegd.
Elke speler ontvangt alle werkerskaarten en 2 stenen in zijn kleur. De rest van de stenen vormen een algemene voorraad.
De startspeler plaatst als eerste een steen op het onderste niveau van één van de piramides, daarna volgen de andere spelers. Zo worden twee stenen per speler geplaatst. Twee stenen van dezelfde kleur mogen niet in dezelfde piramide liggen.

Spelverloop

Maya wordt gespeeld in 3 rondes. Per ronde worden 3 fasen afgewerkt.

Opgraven en transporteren.

  • In deze fase sturen de spelers werkers naar de steengroeves om stenen op te graven. Ze doen dat aan de hand van werkerskaarten. Om beurt leggen de spelers een kaart gedekt bij een steengroeve. Elke steengroeve toont hoeveel kaarten er mogen liggen en hoeveel stenen gewonnen kunnen worden.
  • De spelers bezitten 8 kaarten waarvan 4 met een lage waarde en 4 met een hoge waarde. De eerste kaart bij een steengroeve moet een lage waarde hebben. Het verschil tussen hoge en lage kaarten is ook op de achterzijde te zien.
  • Nadat elke speler gepast heeft, wordt de score bij de groeve bepaald. De speler met de hoogste score krijgt de meeste stenen en de bonusfiche. De speler met de op één na hoogste score krijgt het volgend aantal stenen. Dit gaat zo door tot alle stenen bij alle steengroeves verdeeld zijn.
  • Leg je de kaart met waarde -3 bij een steengroeve, dan mag je de waarde van een andere speler bij die steengroeve met 3 verminderen.
  • Daarna moeten de spelers de stenen vervoeren. Voor elke steen hebben zij één werkman nodig. Alle gewonnen stenen die niet getransporteerd kunnen worden, moeten teruggegeven worden. Het is dus belangrijk voldoende werkmankaarten over te houden.
  • Op de steengroeve hieronder mogen links 7 en rechts 6 kaarten gelegd worden. De bonusfiche links zorgt ervoor dat je twee stenen gratis mag transporteren. Win je de rechter bonusfiche, dan mag je startspeler kiezen.

steengroeve

Piramides bouwen.

  • De getransporteerde stenen worden nu in de piramides geplaatst. Elke speler plaatst 1 steen per keer in de piramide van zijn keuze.
  • De stenen moeten altijd in het laagst beschikbare niveau geplaatst worden. Er mag slechts 1 steen per vakje liggen.
  • Je mag alleen stenen op hogere verdiepingen plaatsen als je ook stenen op elke lagere verdieping bezit.
  • Als je één steen in de algemene voorraad teruglegt, mag je direct twee stenen in de piramides plaatsen.
  • Je mag ook een steen in de algemene voorraad terugleggen in plaats van in een piramide (= passen).
  • Als de laatste steen van een verdiep wordt gebouwd. Dan krijgt de persoon met de meerderheid aan stenen op dat verdiep een steen uit de voorraad die hij in het verdiep erboven moet plaatsen.

tempels

Maya – goud en erosie.

  • Naast elk niveau van een piramide staan 2 getallen. De speler met de meeste stenen op dit niveau krijgt het grootste getal in goudstukken. De speler met de op één na meeste stenen krijgt de lagere waarde in goudstukken.
  • Na de telling moet elke speler één steen van zijn kleur wegnemen voor elk verdiep in elke piramide waarvoor hij goud ontvangen heeft. Verliest een speler daardoor de laatste steen van een verdiep. Dan moet hij alle stenen op hogere verdiepen in die piramide ook wegnemen.

De winnaar

De speler met het meeste goud na de derde ronde wint.

 

SPELBEOORDELING

Het doel van Maya is simpel, je moet het meeste goud bemachtigen. Daarvoor moet je de meeste stenen op verschillende niveaus bezitten. Het is dus belangrijk in de eerste fase veel stenen te winnen. Dit doe je dan door het verstandig plaatsen van je werknemerskaarten. Daarbij heb je natuurlijk ook wat geluk nodig. Heb je voldoende stenen, dan kan je door slim plaatsen ervan voldoende goud winnen. Soms is het aangewezen één steen op te offeren om daarna met twee stenen een verdiep af te bouwen waar je de meerderheid bezit. Je krijgt dan immers een extra steen uit de voorraad terug die je direct op een hoger verdiep kan plaatsen.
De bonusfiches zorgen voor kleine voordelen (bijvoorbeeld gratis transport, gratis dubbele zet) waardoor ze meestal minder belangrijk zijn.
In een variant starten de spelers met 10 goudstukken. Via een veiling kunnen deze goudstukken ingezet worden voor het verkrijgen van speciale fiches die dan tijdens het spel ingezet kunnen worden.
Lichte kost, maar toch een leuk en fris tussendoortje.

September 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *