Auteur
|
Jean Vanaise |
Uitgever | 999 Games |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur |
45 minuten
|
Jaar van uitgave | 2008 |
Prijs | 24.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 4.5/10 |
Links | 999 Games |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat 54 speelkaarten, 12O tegels, 😯 invloedfiches (2O per kleur) en 1 buidel. Het spelmateriaal is van goede kwaliteit.
SPELBESPREKING
Inleiding
Zo rustig als de Nijl door het Egyptische landschap stroomt, zo woelig verloopt de strijd aan de oevers ervan. Probeer zo veel mogelijk invloed uit te oefenen in de vallei van de Nijl en doe je best om concurrenten te dwarsbomen.
Voorbereiding
Alle tegels met een goudkleurige achterkant en een rode scarabee worden samen met de tempel van Horus in de buidel gedaan.
De tegels met een paarse achterkant en een groene scarabee worden naar soort gesorteerd en vormen 4 open stapels.
De drie starttegels worden open op tafel gelegd en vormen het begin van de Nijl.
Elke speler krijgt een transportkaart, de overige kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5 op handen. Elke speler krijgt 2O invloedfiches in zijn kleur, de jongste speler begint.
Spelverloop
In een beurt moet een speler eerst een tegel uit de buidel trekken en het koninkrijk uitbreiden. Daarna moet hij een kaart uitspelen en zijn hand terug aanvullen.
Het koninkrijk uitbreiden.
Er zijn twee manieren waarop tegels mogen worden aangelegd. Ofwel sluiten de grenzen volledig aan, ofwel sluiten de grenzen voor de helft aan. Naast de 4 gewone landschapstegels; woestijn, heuvels, akkers en moeras, zijn er ook nog 3 soorten speciale tegels nl; rivier, necropolis en tempel van Horus.
De gewone landschapsfiches.
Necropolis/waterfiche, tempel van Horus, rivier einde en begin met daartussen de starttegel.
- Gelijke landschapstegels die aan elkaar grenzen, vormen een gebied.
- De rivier, de tempel van Horus en Necropolistegels zijn nooit deel van een gebied.
- De twee uiteinden van de rivier mogen nooit geblokkeerd worden.
- Een riviertegel uit de buidel moet altijd in de plaats van één van de twee rivieruiteinden gelegd worden. Daarna moet dit riviereinde teruggelegd worden zodat het aan de juist gelegde tegel grenst. Als slot moet de actieve speler een tweede riviertegel van de open stapel trekken en deze aanleggen.
- De riviertegels van de open stapel hebben twee zijden, een necropolis en een rivier zijde. Een necropolistegel wordt op dezelfde manier aangelegd als een landschapstegel. Een rivier tegel mag aan een riviertegel naar keuze gelegd worden. Vervangt de riviertegel op deze manier een riviereinde, dan mag het riviereinde eender waar aan de rivier geplaatst worden.
- De tempel van Horus moet aan de rivier grenzen, maar mag niet aan een gebied grenzen.
Kaarten spelen.
Na het uitbreiden van het koninkrijk moet je een kaart spelen en de daarbij horende acties uitvoeren.
- De speler neemt de op de kaart afgebeelde tegel van één van de open stapels en past deze aan het landschap aan.
- De speler mag een eigen invloedfiche op een vrije tegel van een gebied plaatsen dat precies even groot is als het getal op de kaart.
- In plaats van een gewone kaart mag de speler ook een transportkaart spelen, hij moet dan twee riviertegels van de open stapel spelen waarna hij één invloedfiche uit een gebied aan de Nijl mag verplaatsen naar een ander gebied aan de Nijl.
- De laatste actie van een beurt is het aan vullen van de handkaarten tot 5.
De winnaar
Het spel eindigt als 2 van de open stapels uitgeput zijn. De actieve speler maakt zijn beurt af waarna de score geteld wordt.
De speler(s) met het meeste invloedfiches in een gebeid scoren evenveel punten als het aantal tegels van dit gebied. Gebieden die volledig door water omringd zijn en gebieden die grenzen aan de tempel van Horus leveren dubbele punten op.
Een gebied kan maximum 1O punten opleveren.
SPELBEOORDELING
Horus doet direct denken aan Carcassonne. Het is eveneens een legspel en ook hier zijn meerderheden belangrijk. Toch vind ik Horus heel wat minder onderhoudend.
In vergelijking met Carcassonne zijn er minder tactische mogelijkheden om tegels aan te leggen.
Bovendien is de plaats waar je tegels legt ook niet zo belangrijk omdat je jouw invloedsteen in eender welk passend gebied mag plaatsen. (Terwijl je in Carcassonne jouw horige op de zonet geplaatste tegel moet plaatsen.)
Het plaatsen van invloedstenen is ook afhankelijk van jouw handkaarten wat nog een extra geluksfactor met zich meebrengt.
In Carcassonne moet je ook kiezen of je jouw horige inzet als ridder, boer, struikrover of monnik. In Horus is deze keuze er helemaal niet.
De interactie in de kasteelstad is ook veel groter dan in het oude Egypte. Dit komt om dat je in Carcassonne veel meer mogelijkheden hebt om anderen te dwarsbomen door het slim plaatsen van tegels en/of horigen. Horus echter heeft mij niet het gevoel dat ik anderen kan dwarsbomen, het spel kabbelt rustig voort en eindigt zonder mij het gevoel van spanning gegeven te hebben.
Carcassonne biedt ook meer stof tot nadenken omdat je slechts 5 horigen bezit. De plaats waar je deze zet is dus heel belangrijk. Vooral omdat de horigen terugkeren nadat een gebied afgewerkt is. In Horus bepalen de handkaarten waar je een invloedsteen kan plaatsen en is het vrij evident wat de beste optie is.
In vergelijking met Carcassonne vind ik Horus maar slappe koffie. Horus zal mijn speltafel niet verslijten, simpelweg omdat ik telkens Carcassonne boven Horus zal verkiezen. Ik zou echt niet weten waarom je Horus zou aankopen als je voor MINDER geld ook Carcassonne kan krijgen.
Oktober 2008