Kingsburg – Review

Auteur
Andrea Chiarvesio, Luca Lennaco
Uitgever Fantasy Flight Games
Aantal spelers 2-5
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 39.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Andrea Chiarvesio
Luca Iennaco
Fantasy Flight Games
Online spelen (BrettspielWelt)
Bijzonderheden Winnaar Lucca Games Best of Show (spellenprijs Italië) 2007
Genomineerd voor verschillende spellenprijzen zoals International Gamers Award, Origin Awards, Games 100 en spel van het jaar in Spanje.

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat:

  • 1 spelbord,
  • 5 provincies,
  • 21 dobbelstenen (3 per kleur en 6 neutrale witte dobbelstenen),
  • 15 spelerfiches (3 per kleur),
  • 60 goederen (goud, hout en steen),
  • 85 gebouwfiches (17 per kleur),
  • 1 seizoensmarker,
  • 1 jaarmarker,
  • 1 gezant van de koning,
  • 25 kaarten,
  • 20 ‘+2’-fiches,
  • en de spelregels in het Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

De koning is in een gulle bui en schenkt je één van zijn provincies. Die provincie moet je zo goed mogelijk uitbouwen en beschermen tegen vijandelijke invallen. De basis van jouw mogelijkheden ligt in het omkopen van verschillende gouverneurs.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel.
Leg alle markers, de ‘+2’-fiches en de goederen in de juiste vakken van het spelbord.
Schud de kaarten per soort en vorm een gedekte stapel met 5 kaarten. Gebruik daarvoor 1 kaart van elke soort en leg ze in numerieke volgorde. De kaart met cijfer 1 ligt bovenaan.
Elke speler ontvangt een provincie, 17 gebouwfiches, 3 spelerfiches en 3 dobbelstenen. Elke speler legt een fiche op het scorespoor, op het volgordespoor en het legerspoor.

Spelverloop

Het spelbord van Kingsburg toont in het midden 18 figuren die elk een waarde hebben. Onder de figuren staat aangegeven wat zij voor u kunnen betekenen. Op het spelbord staan in de linker bovenhoek het leger- en het volgordespoor. Onderaan staan een ronde- en een seizoenspoor. Rondom het spelbord loopt het scorespoor.
Er worden 5 ronden gespeeld. Elke ronde verloopt op dezelfde manier.
Het spelbord.

De koning helpt.

De speler die het minste huizen bezit, krijgt één extra witte dobbelsteen. Bij gelijkstand gaat de dobbelsteen naar de speler met het minste goederen. Indien er weer een gelijkstand is, krijgen alle betrokken spelers een grondstof naar keuze.
De witte dobbelsteen wordt gebruikt in de lente, daarna wordt hij terug afgelegd. De speler met de witte dobbelsteen gooit dan 4 in plaats van 3 dobbelstenen.

Lente, zomer en herfst.

Deze drie seizoenen worden op dezelfde manier gespeeld. Elke speler gooit drie dobbelstenen. De speler met het laagste resultaat komt als eerste aan de beurt. Op die manier wordt de speelvolgorde voor het seizoen bepaald.
De startspeler plaatst als eerste een dobbelsteen of een groepje dobbelstenen bij één van de gouverneurs. De waarde van jouw dobbelsteen of dobbelstenen moet exact gelijk zijn aan de waarde van de gouverneur. Deze gouverneur kan dan niet meer door de andere spelers gekozen worden. Op die manier worden de dobbelstenen op het spelbord geplaatst. Als je jouw dobbelstenen niet meer kan plaatsen omdat alle vakken die je kan kiezen bezet zijn, moet je passen.
Elke gouverneur levert zijn eigen voordeel op. De spelers ontvangen de voordelen van de gouverneurs waarbij hun dobbelstenen liggen.
Op het einde van een seizoen krijgen de spelers de kans om één gebouw te contrueren. De benodigde grondstoffen worden afgelegd en een gebouwfiche duidt aan welk gebouw je bouwt. Als je een gebouw uit de tweede kolom wilt bouwen, moet je eerst het gebouw uit de eerste kolom van dezelfde rij bezitten, enz…
Een provincie met de beschikbare huizen: in de cirkel staan de bouwkosten, naast de vlag de punten. Onderaan staat de speciale eigenschap van het bouwwerk. Als je de kerk wilt bouwen, moet je eerst de kapel en het standbeeld bezitten.

Beloningen van de koning.

De speler(s) die na de lente het meeste huizen bezitten, ontvangen een extra punt. De speler die na de zomer het minste huizen bezit, ontvangt de gezant van de koning. Deze kan ingezet worden om twee keer te bouwen in eenzelfde seizoen of om dobbelstenen op een bezet vak te leggen tijdens het plaatsen van dobbelstenen.

Soldaten huren en vechten.

Na de herfst krijgen de spelers de kans om extra soldaten te huren. Elke soldaat kost 2 goederen. Daarna moet elke speler het met zijn eigen leger opnemen tegen een vijandelijk leger. Om de kracht van het vijandelijk leger te bepalen wordt de bovenste kaart open gedraaid. Daarna gooit de startspeler één witte dobbelsteen, dit is de kracht van het leger dat de koning naar elke speler stuurt om te helpen vechten.
Elke speler berekent de kracht van zijn leger als volgt: de waarde van jouw fiche op het legerspoor + de waarde van de witte dobbelsteen + eventueel de kracht van jouw gebouwen. Je ontvangt de beloning als jouw leger sterker is dan het vijandelijk leger, je wordt gestraft als jouw leger zwakker is en er gebeurt niks als de legers even sterk zijn.
De level I – vijanden: in het rood staat de straf, in het wit de beloning. Het getal bovenaan is de kracht waarmee aangevallen wordt.

De winnaar

Je wint als je na 5 rondes het meeste punten bezit. Punten worden op het scorespoor bijgehouden.

 

SPELBEOORDELING

Kingsburg heeft mij aangenaam verrast. Hoewel er heel wat dobbelen aan te pas komt, is de geluksfactor niet storend overheersend. Ook met mindere worpen zijn er voldoende mogelijkheden. Iets wat wel kan storen is de langere spelduur met 4 of 5 spelers. Eeuwige twijfelaars die niet goed weten waar ze hun dobbelstenen willen plaatsen, kunnen het spel om zeep helpen. Zorg er voor dat die aan een andere tafel zitten!
De gebouwen die je bezit, zijn van kapitaal belang. Je moet daarbij wel een beetje gokken wat jouw het meeste punten zal opleveren. De onderste rij gebouwen is heel interessant als je ze vroeg kunt bouwen, de bovenste rij gebouwen levert direct heel wat punten op. Een gevecht verliezen is minder vaak doorslaggevend. Vooral omdat de waarde van de aanvallers tijdens de eerste 3 ronden veel te laag is. Investeren in militaire gebouwen, is misschien de minst goede optie.
Kingsburg biedt wel wat weinig variatie. In totaal moet je 15 keer dobbelen, inzetten en bouwen. Dit is misschien net iets te veel. Ik denk dan ook dat Kingsburg niet een spel is dat je twee keer na elkaar of 4 keer per week moet spelen.

Juni 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *