Auteur
|
Malcolm Braff, Bruno Cathala en Sébastien Pauchon |
Uitgever | GameWorks |
Aantal spelers | 2 tot 6 |
Spelduur |
30 – 60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2007 |
Prijs | 41.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 7.9/10 |
Links | GameWorks Malcolm Braff Bruno Cathala Sébastien Pauchon |
Bijzonderheden | Dit spel werd ontworpen als exclusief cadeautje voor verzekeringsmaatschappij Assura Sa. Intussen is dit tweede spel van GameWorks (na Animalia) ook verkrijgbaar in de betere Belgische speciaalzaken. |
SPELMATERIAAL
De prachtige speldoos bevat 1 spelbord, 66 actiekaarten (11 per kleur), 80 goudstukken, 45 voedselfiches, 45 kanonfiches, 9 schatfiches, 12 schatkaarten, 1 kompas, 2 gewone dobbelstenen, 1 gevechtsdobbelsteen, 6 schepen (1 per speler) en 6 scheepsruimen. Zowel de speldoos als het spelmateriaal is schitterend. (Dankzij ene Mathieu Leyssenne). Bovendien past het spelmateriaal perfect in de speldoos.
SPELBESPREKING
Inleiding
Probeer met jouw boot zo snel mogelijk een rondje rond het eiland Jamaica te varen. Steekpenningen zorgen er voor dat je rustig mag aanleggen en zo nu en dan mag je een vijandelijke boot kelderen.
Voorbereiding
Elke speler krijgt een boot en een set kaarten in één kleur. De boten worden in startpositie op het spelbord gezet.
De schatkaarten worden geschud en in het midden van het eiland gelegd. De schatfiches worden langs het traject op de grotten gelegd. De gevechtsdobbelsteen wordt in het fort gelegd.
Elke speler ontvangt een ruim, 3 voedselfiches en 3 goudstukken. Deze moeten in het ruim gelegd worden.
De overige fiches worden naast het spelbord gelegd en de startspeler krijgt het kompas en twee dobbelstenen.
Spelverloop
Dobbelen.
De startspeler gooit de dobbelstenen en legt deze op het spelbord. Eén dobbelsteen bij het ‘dag symbool’ en de andere bij het ‘nacht symbool’.
Een actiekaart kiezen.
De spelers trekken de bovenste 3 actiekaarten van hun stapel en leggen er één gedekt voor zich. Een actiekaart toont 2 symbolen. Het symbool in de linkerbovenhoek correspondeert met de ‘dag’ actie, het symbool in de rechterbovenhoek met de ‘nacht’ actie.
Te beginnen met de startspeler voeren de spelers in wijzerzin hun acties uit. Daarbij beginnen ze altijd met de ‘dag’ actie gevolgd door de ‘nacht’ actie.
Nadat elke speler zijn acties heeft uitgevoerd, mag iedereen een nieuwe kaart trekken.
De verschillende mogelijkheden van de actiekaarten: achteruit en vooruit bewegen, kanonnen, voedsel en goudstukken laden.
De verschillende acties.
- Laden: toont de actiekaart goudstukken, voedsel of kanonnen dan mag de speler deze fiches laden. Het aantal fiches is gelijk aan het aantal ogen van de dobbelsteen die bij de overeenkomstige plaats op het kompas ligt. Fiches moeten altijd in een leeg vak van het ruim geladen worden. Is er geen leeg vak beschikbaar, dan moet een vak geleegd worden.
Het ruim met de 5 laadvakken.
- Bewegen: toont een actiekaart een pijl dan moet de speler zijn schip verplaatsen in de richting van de pijl. Het aantal vakken dat het schip moet verplaatst worden is gelijk aan het aantal ogen van de overeenkomstige dobbelsteen. Na de beweging moet de speler de kosten van zijn standplaats betalen. Kan een speler de gevraagde goederen niet leveren dan moet hij toch betalen wat hij kan en terugkeren naar de eerst volgende plaats waarvoor hij wel over de nodige fiches beschikt.
Komt jouw boot op een vak met een schatfiche terecht, dan moet je die fiche afleggen en de bovenste schatkaart nemen. Een schatkaart levert extra mogelijkheden of extra punten op. Soms is een schatkaart vervloekt waardoor je op het eind van het spel punten kunt verliezen.
De verschillende schatkaarten spreken voor zich.
Gevechten.
Komt een speler na een beweging op een vak waar reeds een schip staat, dan moet gevochten worden. De aanvaller beslist hoeveel kanonfiches hij inzet en gooit daarna met de actiedobbelsteen, vervolgens doet de verdediger hetzelfde. De speler met de hoogste score mag ofwel een vak van het ruim van zijn tegenstander leegroven ofwel een schatkaart stelen ofwel een vervloekte schatkaart aan zijn tegenstander geven. De totaal score van de spelers wordt bepaald door de som van de actiedobbelsteen en het aantal kanonfiches. Gooit een speler een ster met de actiedobbelsteen dan wint hij onmiddellijk het gevecht.
Een gevecht komt altijd voor het betalen van een standplaats.
De winnaar
Het spel eindigt na een volledige ronde waarin tenminste één speler Port Royal bereikt. De spelers berekenen hun score als volgt: het witte nummer van hun standplaats + het aantal goudstukken in hun ruim + punten van schatkaarten – punten van vervloekte schatkaarten. De speler met de meeste punten wint het spel.
SPELBEOORDELING
Het eerste wat opvalt bij Jamaica is de prachtige vormgeving: de doos lijkt op een schatkist, de spelregels staan op een uitvouwbare schatkaart, de actiekaarten kunnen naast elkaar gelegd worden en vormen zo een klein stripverhaaltje en de bootjes zijn werkelijk prachtig. Het spel ademt gewoon het piratenthema uit.
Jamaica speelt heel vlot en is door de grote geluksfactor vrij luchtig. Toch mag je jouw voorraden en vooruitgang niet uit het oog verliezen. Wordt er een 6 gegooid en je kan bewegen dan schiet je vooruit, voedsel en goudstukken heb je nodig om standplaatsen te betalen en kanonnen om gevechten te winnen. Bovendien kunnen goudstukken ook punten opleveren. Een keuze die afhankelijk is van het moment waarop de 6 gegooid wordt. Over het algemeen verloopt Jamaica vrij vlot. Alleen als de dobbelstenen iets te vaak weinig ogen tonen kan het spel wat slabakken. Hetzelfde geldt bij 6 spelers als er teveel gevochten wordt.
De ontwerpers hadden families als doelgroep en zijn er naar mijn mening ook in geslaagd een goed familiespel te produceren. Bovendien zijn er heel wat veelspelers die Jamaica als luchtig tussendoortje ook wel lusten. Iedereen kruipt wel eens graag in de huid van zo’n berucht piraat.
Samengevat is Jamaica uitermate geschikt voor gezinnen en kan het als ontspannend tussendoortje dienen voor tactische breinen, maar dan moet je de geluksfactor er wel bijnemen. Vanwege de prachtige vormgeving geef ik dit spel een half punt extra.
Juli 2008