Auteur | Fréderic Moyersoen |
Uitgever | Tilsit |
Aantal spelers | 2 tot 12 |
Spelduur | 60 minuten |
Jaar van uitgave | 2004 |
Prijs | 32.00€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 5.1/10 |
Links | Tilsit Fréderic Moyersoen |
SPELMATERIAAL
De mooie speldoos, en dat zijn we wel gewend van Tilsit, bevat het volgende materiaal: het spelbord, 12 figuren, 12 personenbordjes, 12 activatiefiches, 63 voorwerpenfiches, 12 hinderlaagfiches, 24 schadefiches en 54 schietkaarten.
SPELBESPREKING
Inleiding
In de ‘Far West’ van weleer wordt de strijd tussen goed en kwaad overgedaan De Sheriff en zijn volgelingen proberen het te winnen van de desperado’s. Gewapend met een colt, een karabijn, een mes, of zelfs dynamiet probeert de ene bende de andere te verslaan. Een fles whisky zorgt voor verlichting van de wonden, maar uiteindelijk zal maar één groep overleven.
Voorbereiding
De spelers kiezen een scenario, verdelen zich in teams en nemen de bijhorende figuren.
Voor elke gekozen figuur wordt een passend bord genomen. Op het bord staat de beginuitrusting van die figuur.
De kaarten worden verdeeld in 4 groepen (gemakkelijk, gemiddeld, moeilijk en paniek) en apart geschud. Ze vormen 4 gedekte stapels naast het spelbord.
De activatiefiches worden geschud.
Spelverloop
Het spelbord toont een stadje uit de ‘Far West’. In het scenario staat aangegeven waar de figuren geplaatst worden. Na de plaatsing van de figuren wordt blind een activatiefiche getrokken. Deze speler komt als eerste aan de beurt. Na zijn beurt wordt een volgende fiche getrokken. Dit gaat zo door tot elke speler aan de beurt gekomen is. Daarna worden de fiches opnieuw geschud en begint een nieuwe ronde.
De verschillende acties.
Een speler die aan de beurt is krijgt 4 actiepunten. Daarmee kan hij volgende acties uitvoeren:
- Stappen: voor 1 actiepunt mag een figuur op het spelbord verplaatst worden naar een aangrenzende zone. Gebouwen kunnen via ramen of deuren betreden worden.
- Laden: voor 1 actiepunt mag één kogel in het magazijn van het wapen gestopt worden. Dit wordt aangegeven op het personenbordje. Sommige wapens kunnen maar een bepaald aantal kogels dragen.
- Schieten: als het wapen van een figuur niet geblokkeerd is en een vijand bevindt zich in het zicht binnen schietafstand van het wapen, dan kan voor 1 actiepunt geschoten worden.
- Een geblokkeerd wapen kan voor één actiepunt hersteld worden.
- Gooien met een mes of met dynamiet kost eveneens één actiepunt. Wie een mes in de hand heeft, kan ook een man tegen man gevecht aangaan.
- Voorwerpen doorgeven, oprapen of verzamelen kan voor één actiepunt.
- Whisky drinken kost één actiepunt, één blessurepunt wordt dan weggenomen.
- Zich in een hinderlaag leggen kost 2 actiepunten. De speler neemt dan een fiche en legt deze op zijn personenbordje. Als een andere figuur in zijn zicht komt, mag hij als eerste schieten.
Andere spelregels.
- Afhankelijk van het wapen kan verder of minder ver geschoten worden.
- Personen die schieten trekken een kaart van één van de 3 stapels: makkelijk, gemiddeld of moeilijk. De keuze van deze kaarten is niet vrij maar hangt af van 3 factoren. De afstand tot het doelwit, de plaats vanwaar geschoten wordt (achter een raam of deur bijvoorbeeld), en het al dan niet geblesseerd zijn van de schutter.
- Het resultaat van zo’n kaart wordt direct uitgevoerd. Blessures worden aangeduid met fiches. Als je wapen blokkeert, leg je een blokkeerfiche op je personenbordje en verlies je geen kogels. Het kan ook zijn dat je een paniekkaart moet trekken.
- Een persoon die sterft verliest al zijn voorwerpen. De figuur wordt uit het spel genomen.
De winnaar
Het team dat als eerste de vijandige figuren doodt, wint het spel.
SPELBEOORDELING
Dynamit Joe is een spel dat mij een beetje doet denken aan paintball. Op zich is dat een heel spannend tijdverdrijf. Jammergenoeg slaagt het spel er niet in die spanning over te brengen. De reden daarvoor is heel simpel. Je ziet alle tegenstanders staan of zitten. Weg spanning dus.
Je kan zelf berekenen wanneer je iemand kan schieten of wanneer jezelf geschoten kan worden. Meestal volgt het ene uit het andere. Als jij kan schieten op een figuur, zal die de beurt daarop hoogst waarschijnlijk kunnen terugschieten. Het resultaat hangt dan alleen nog af van de getrokken schietkaarten. De beurt daarna zal de volgorde van spelen een grote invloed hebben. Die 2 (geluk)factors bepalen in hoge mate het verloop van het spel waardoor het mij in ieder geval niet kan overtuigen.
September 2006