Chinatown – Review

Auteur
Karsten Hartwig
Uitgever QWG Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 34.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Karsten Hartwig
QWG Games

SPELMATERIAAL

De speldoos is eigenlijk wat groot voor:

  • 1spelbord
  • 5 overzichtskaarten
  • 85 gebouwkaarten
  • 84 geldkaarten (verschillende waardes)
  • 90 winkelfiches (12 verschillende soorten)
  • 150 eigendomschijfjes (30 per kleur)
  • 1 startspelerkaart
  • 1 jaarpion
  • 1 buidel

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Percelen opeisen, panden kopen, panden bouwen, onderhandelen met percelen, onderhandelen met panden, onderhandelen, onderhandelen en nog eens onderhandelen… en op het einde met het meeste geld overschieten. Dat is de bedoeling van Chinatown.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 50.000 dollar, een overzichtskaart en 30 eigendomsschijfjes in één kleur.
De winkelfiches worden in de buidel gestopt en de gebouwkaarten worden goed geschud.
De jaarpion wordt op 1965 geplaatst.

Spelverloop

Gebouwkaarten uitdelen.

De spelers krijgen een aantal gebouwkaarten (afhankelijk van het aantal spelers) op handen. Op deze kaarten staat een getal. Dit getal komt overeen met een perceel op het spelbord. Het spelbord bevat 85 percelen die opgedeeld zijn in 6 wijken.
De spelers bekijken hun gebouwkaarten en moeten er 2 terug afleggen. Op de percelen waarvan hij een gebouwkaart bezit, legt hij een eigendomsfiche.
Gebouwkaarten.

Winkelfiches trekken en onderhandelen.

Alle spelers trekken hetzelfde aantal winkelfiches uit de zak en leggen die gedekt voor zich neer. De fiches worden gelijktijdig omgedraaid en de onderhandelingen starten.
Er mag onderhandeld worden met geld, percelen, gebouwen, beloftes enz… Alleen het afbreken van gebouwen is niet toegestaan.
De verschillende winkelfiches.

Winkelfiches plaatsen en inkomsten.

De startspeler mag als eerste winkelfiches op het spelbord plaatsen, daarna volgen de andere spelers. Gebouwen worden op eigen percelen geplaatst, zet daarna jouw eigendomsfiche op het gebouw. Niet geplaatste winkelfiches blijven in het bezit van de speler.
Nadat elke speler zijn winkelfiches heeft geplaatst, verdienen de spelers geld volgens de tabel op de samenvattingskaart. Een bedrijf is voltooid als het uit evenveel fiches bestaat als het getal op de fiches. Bovendien moeten de betreffende fiches horizontaal of verticaal grenzen. Een voltooid bedrijf levert meer geld op.
Na het toekennen van de inkomsten, wordt de jaarpion naar het volgend vakje verplaatst. De startspelerkaart wordt links doorgegeven.
voor en achterkant van de samenvattingskaart.

De winnaar

Na 6 rondes eindigt het spel. De speler met het meeste geld wint.

 

SPELBEOORDELING

Chinatown is een remake van het 2de spel uit Alea’s Big Box Serie (1999). Het is een onderhandelspel in hart en nieren. Dat wil zeggen dat de personen waarmee je speelt meestal ook bepalen of je het spel graag of niet graag zult spelen. Het is ook zo dat een onderhandelspel aangenamer wordt als er meer volk aan tafel zit.
Is iedereen bereid aan de onderhandelingen deel te nemen en wordt goed door elkaar geboden, dan ontstaat de chaos waarvoor het spel gemaakt is. In andere gevallen blijft veeleer een wat saai wiskundig geknutsel over. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar blind moet bieden. Je moet goed weten waarmee je bezig bent. Daarbij zijn 3 zaken belangrijk. Waar wil je winkels bouwen, wanneer ga je ze bouwen en welke winkels wil je bouwen. Weet je het antwoord op die vragen, onderhandel er dan op los totdat je jouw doel bereikt hebt. Zorg er alleen voor dat je daarbij niet al te kwistig met jouw geld in het rond gooit.
Chinatown is een goed handelspel maar Intrige schat ik nog altijd een stuk hoger in.

Oktober 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *