Auteur
|
Mac Gerdts |
Uitgever | Eggertspiele |
Aantal spelers | 2 tot 6 |
Spelduur |
90 – 120 minuten
|
Jaar van uitgave | 2005 |
Prijs | 41.35€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 7.5/10 |
Links | Eggertspiele Mac Gerdts Antike-video |
Bijzonderheden | Winnaar Tric Trac Bronze 2006 Derde plaats Deutscher Spiele Preis 2006 Finalist International Gamers Awards 2006 |
SPELMATERIAAL
Antike staat garant voor 1,9 kilogram spelplezier. Heel wat spelmateriaal dus waaronder een tweezijdig spelbord, 12 natiekaarten, 35 personenkaarten, 20 tempels, 150 stadstenen (25 per kleur), 102 legioenen (17 per kleur), 102 schepen (17 per kleur), 36 markeerstenen (6 per kleur), 30 geldstukken, een groot aantal fiches (ijzer, marmer en goud) en 4 samenvattingskaartjes. De speelstukken zijn uit hout vervaardigd en de fiches zijn voldoende dik.
SPELBESPREKING
Inleiding
In Antike proberen de spelers zo snel mogelijk een aantal personenkaarten te winnen. Gebieden veroveren is één van de mogelijkheden om deze kaarten in jouw bezit te krijgen maar dat vele wegen naar Rome leiden, wordt ook hier weer duidelijk. Zo bieden naast veroveringen ook vooruitgang en bezittingen mogelijkheden.
Voorbereiding
Kies op welke kant van het spelbord gespeeld wordt. Daarna krijgt elke speler een natiekaart voor deze zijde van het spelbord. (De keuze van de naties is afhankelijk van het aantal spelers.)
Elke speler kiest een kleur en krijgt het spelmateriaal in de gekozen kleur. Op de natiekaart staat vermeld welke steden een speler in het spelbegin bezet en hoeveel fiches hij als startkapitaal krijgt.
De tempels en fiches worden naast het spelbord gelegd. De personenkaarten worden gesorteerd naast het spelbord gelegd.
De natiekaarten: links de bronnen waarmee je start, onder de figuur de zijde van het spelbord die gebruikt moet worden en onderaan de startsteden die afhankelijk zijn van het aantal spelers.
Spelverloop
De spelers komen om beurt aan zet. Telkens als de startspeler aan de beurt is, ontvangt elke natie 1 geldstuk. In zijn spelbeurt werkt een speler 3 fases af.
Het ‘actiekompas’.
Bovenaan rechts bevat het spelbord het zogezegde ‘actiekompas’. Dit kompas toont 8 acties. Tijdens zijn eerste beurt zet de actieve speler een markeersteen op een actie naar keuze en voert hij deze actie uit. In elke latere beurt moet hij zijn markeersteen 1, 2 of 3 vakken in wijzerzin verplaatsen en de desbetreffende actie uitvoeren. Een speler mag zijn markeersteen eventueel meer dan 3 vakken verplaatsen maar dan moet hij daar per vak voor betalen.
Het ‘actiekompas’.
Iets meer uitleg.
Het kompas bevat 3 soorten acties: vakken die bronnen produceren, vakken waarmee je geproduceerde bronnen kunt investeren en 2 militaire vakken.
- Bronnen produceren: in het spel zijn 3 soorten bronnen belangrijk: goud, ijzer en marmer. Elke stad op het spelbord draagt één van die symbolen. Kiest een speler voor de actie goud produceren dan krijgt hij per gouden stad dat hij bezit 1 goud. Een stad waar een tempel staat levert 3 goud op. Hetzelfde geldt voor de acties marmer en ijzer produceren.
Een ijzeren, gouden en marmeren stad. - Bronnen investeren: kies je de actie tempels bouwen, dan mag je voor 5 marmer een tempel bouwen in één van jouw steden. Tempels verhogen de inkomsten en de verdedigingswaarde van die stad.
Kies je voor het aanvullen van jouw militaire eenheden, dan mag je per 1 ijzer een militaire eenheid naar keuze inzetten. In elke stad mag je zo maximaal 1 eenheid bijplaatsen. Bezit de stad een tempel dan mag je daar tot 3 eenheden plaatsen.
Goudstukken kan je investeren om vooruitgang te boeken. Een primaire vooruitgang kost 7 goudstukken een secundaire 10. Ben je niet de eerste die een bepaalde vooruitgang boekt dan betaal je slechts 3 goud voor een primaire vooruitgang en 5 goud voor een secundaire vooruitgang.
Er zijn 4 categorieën waarin je vooruitgang kan boeken: het wiel en de weg zorgen voor meer bewegingsvrijheid op de wegen, zeilen en navigatie zorgen voor meer bewegingsvrijheid op het water, markt en wisselkoers zorgen voor hogere inkomsten, monarchie en democratie zorgen voor grotere verdedigingskracht.
De vooruitgangstabel.
Militaire actie: deze actie komt twee keer op het kompas voor. In het spelbegin kan elke militaire eenheid één actie uitvoeren. Vooruitgang kan er voor zorgen dat militaire eenheden tot 3 acties na elkaar kunnen uitvoeren. Bewegen en veroveren zijn de 2 mogelijke acties.
Bewegen: verplaats een eenheid naar een aangrenzend gebied. Schepen kunnen alleen over water bewegen, legioenen alleen over het land. De aanwezigheid van vreemde legers speelt geen enkele rol. Verplaats je jouw militaire eenheden naar een gebied waar vreemde legers staan, dan kunnen die beslissen om aan te vallen. Doen ze dat niet dan kan jij eventueel aanvallen. Doe je dat ook niet dan blijven de eenheden gewoon staan. Wordt er wel aangevallen dan wordt voor elk vijandig legioen dat verwijderd wordt één verdedigend legioen weggenomen en per vijandig schip één verdedigend schip. Legioen en schepen kunnen elkaar niet aanvallen, tenzij een stad verdedigd moet worden.
Veroveren: sta je in een gebied waar zich een stad van een andere speler bevindt, dan mag je deze stad veroveren op voorwaarde dat jouw aanvallende kracht groter is dan de verdedigende kracht van die stad. De verdedigende kracht van een stad is gelijk aan 1 (of 3 met tempel) + 1 per militaire eenheid die in het gebied van de stad staat + eventueel 1 of 2 naargelang de vooruitgang van de verdedigende speler. De aanvallende kracht is 1 per militaire eenheid in het gebied van de stad. - Geldstukken worden als joker gebruikt en kunnen gelijk welke bron (goud, ijzer of marmer) vervangen.
Steden oprichten.
Als een speler tenminste één militaire eenheid in een gebied bezit, mag hij daar een nieuwe stad stichten op voorwaarde dat zich daar nog geen stad bevindt natuurlijk. Het stichten van een nieuwe stad kost een speler 1 goud, 1 ijzer en 1 marmer.
Personenkaarten winnen.
Voldoet een speler aan de voorwaarden voor het winnen van een personenkaart, dan mag hij deze uit de bank nemen, als de kaart nog voorradig is tenminste.
Iets meer uitleg.
Er zijn 5 verschillende personenkaarten, tussen haakjes staat het aantal kaarten die in het spel aanwezig zijn:
De volkenkaarten zijn genummerd zodat je telkens weet hoeveel er nog beschikbaar zijn.
- Koning (9): voor iedere 5 steden die je bezit, ontvang je één koning.
- Geleerde (8): voor iedere nieuwe vooruitgang ontvang je één geleerde.
- Generaal (7): per vernietigde tempel ontvang je één generaal.
- Burger (6): per 3 tempels die je bezit, ontvang je één burger.
- Navigator (5): je ontvangt 1 navigator per 7 zeegebieden waar je een schip bezit.
De winnaar
De winnaar is de speler die als eerste het beoogde aantal personenkaarten bezit. (Deze vooruitgang wordt aangeduid aan de hand van een markeersteen.)
SPELBEOORDELING
Als je Antike aanschaft met de bedoeling eens ferm de oorlogsheld uit te hangen, dan zou je wel eens het gevoel van de kat in een zak kunnen hebben. Veroveringen maken slechts een klein deeltje van het geheel uit. Focussen op eigen ontwikkeling en vooruitgang is van kapitaal belang. Meestal bepaalt de strategie van de spelers dan ook de beleving van het spel. Zitten er bijvoorbeeld 3 minder agressieve spelers aan tafel dan zou het best wel eens kunnen zijn dat het spel voorbij is zonder dat er één gevecht heeft plaats gevonden. In zo’n potje heb je enkel het gevoel de eigen beschaving te ontwikkelen en liggen de keuzes voor de hand. Toch is een behoudende manier van spelen in een spel met drie vaak de goede. Degene die wel aanvalt, is dikwijls de pineut. Tenzij je aanvalt om een laatste kaart te veroveren, maar dat doe je dan ook maar op het einde van het spel. Vanaf het ogenblik dat er meer dan drie spelers deelnemen is aanvallen onontbeerlijk en toont Antike zijn ware klasse. Afspraken kunnen gemaakt worden, de ruimte is beperkter en acties moeten wel overwogen worden. Het ‘actiekompas’ zorgt daarbij voor een uniek spelsysteem. Hoewel het spel vlot aanleert en speelt en het zeker de speltafel nog zal halen, had ik net iets meer verwacht van Antike.
TIP: ik heb me laten vertellen dat Imperial, de opvolger van Antike, een beter spel zou zijn.
Juli 2008