Zo verloopt de eerste keer Pandemic Legacy vlekkeloos

Uitbraak hier, handkaarten nemen daar. De Legacystapel in de gaten houden en dan ook nog twee of drie infectiekaarten trekken. Als jouw eerste maand Pandemic Legacy zo vergaat als die van ons, dan raak je al gauw in de stress en vergeet je enkele regels. Je moet om veel dingen denken en het is al zo spannend! En dan gebeurt er ook nog allerlei nieuwe dingen. Hieronder een aantal tips en aanwijzingen voor belangrijke regels die je snel over het hoofd ziet.

Volgorde van de opzet van het spel

De twee pagina’s die je vertellen hoe je het spel moet opzetten is niet erg handig opgezet. Bij elke alinea staan wel getallen, maar je gaat automatisch eerst van boven naar beneden en dan van boven naar beneden op de tweede pagina. Dit is de juiste volgorde van het opzetten. Lees de spelregels voor de details.

 1. Lees de instructies van de Pandemic Legacy stapel en voer ze uit
 2. Leg het bord en speelstukken klaar
 3. Leg andere speelstukken klaar
 4. Infecteer de steden met drie, twee of een blokje(s)
 5. Bepaal welke subsidiekaarten je wilt toevoegen, schud dan alle kaarten en geef iedereen 2,3 of 4 handkaarten bij 4, 3 of 2 spelers
 6. Prepareer de handkaarten-trekstapel met de epidemiekaarten (tip)
 7. Bepaal wie welk karakter krijgt (tip) en in welke stad je begint
 8. Gebruik de bonus
 9. Bepaal willekeurig de startspeler
Pandemic Legacy Tip 1
Eerste steden infecteren en dan verder met de opzet.

De handkaarten zijn open

Om het spel iets soepel te laten verlopen, staat in de regels dat de handkaarten open liggen. Iedereen kan dus elkaars kaarten bekijken. Zo hoef je niet elke keer te vragen welke kaarten iemand heeft. Met deze informatie kun je je beurt veel beter plannen.

Handkaartenstapel prepareren met epidemiekaarten

In de regels staat dat je ongeveer gelijke stapeltjes moet maken van de kaarten. Het beste wat je gewoon kunt doen is van de kaarten 5 stapels te maken door de kaarten een voor een op de stapels te leggen. Alsof je een vijf spelers kaarten verdeelt. Zo zijn alle stapels ongeveer even groot. Let op, elke stapel apart schudden en op elkaar leggen.

Kies de karakters slim

Niet voor niks krijg je eerst te zien welke steden zijn geinfecteerd en welke kaarten elke speler krijgt voordat je de karakters kiest. Je kunt je nu een klein voordeeltje geven, door bijvoorbeeld de onderzoeker te geven aan de speler die al twee gelijke kleuren heeft. En je geeft de dokter aan diegene, die snel naar de brandhaarden van de wereld kan reizen.

Schrijf je infectiesteden op

Maak zes kolommen en schrijf in de eerste kolom de eerste infectiesteden. Schrijf elke nieuwe stad in deze kolom. Komt er een nieuwe epidemiekaart, schrijf dan de steden die komen in een nieuwe kolom. Zo zie je steeds welke steden al getrokken zijn en welke steden nog kunnen komen in deze epidemieronde. Zo kun je je beurten beter plannen.

Plak Paniekstickers bij uitbraken

Dit hadden wij in onze eerste maand overzien. Je zit nog in het ritme van gewoon Pandemic en dan vergeet je stickers te plakken bij de steden. Waarschijnlijk is het goed om 1 iemand hiervoor verantwoordelijk te maken.

Lees goed de Legacykaarten en nieuwe regels

Let er op dat ook op de kant van de STOP-kaarten van de Legacystapel belangrijke aanwijzingen staan.  Hier staat bijvoorbeeld dat je meer kaarten moet trekken als er een bepaalde situatie optreedt. Je gebruikt daarvoor de paarse marker, zodat je dit niet vergeet.

Lees ook de nieuwe regels heel goed door. Er staan vaak details in, die je vaak overziet. Soms helpt het dat ook je medespelers de nieuwe regels zelf doorlezen. Neem er in ieder geval de tijd voor. Ben je niet zeker? Bespreek dan met je medespelers hoe je de regels interpreteert. Na het spelen kun je altijd in dit forum op de BGG de FAQs bekijken.

Lees ook pagina 15 in het spelregelboek.

Heb jij nog meer tips voor de eerste keer? Laat ze dan weten in de commentaar hieronder. Let op dat de tips NIET over de maanden na januari gaan om niks te verklappen!

About Jelle

Het begon met Monopoly in zijn jonge jaren en herontdekte enkele jaren geleden het betere bordspel. Houdt het liefst van spellen waarin je met niets begint en met een machtig imperium (of boerderij) eindigt.

View all posts by Jelle →

2 Comments on “Zo verloopt de eerste keer Pandemic Legacy vlekkeloos”

 1. Dank je voor deze verhelderende uitleg. Hier hebben we veel aan gehad ons eerste spel. Vooral ook de tip aangaande het kiezen van karakters, omdat menig speler en voorkeur hebben voor een bepaald karakter.

  Ik ben benieuwd naar je volgende post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *