Auteur | Cielo d’Oro |
Uitgever | 999 Games |
Aantal spelers | 3 tot 5 |
Spelduur | 90 minuten |
Jaar van uitgave | 2011 |
Prijs | 40.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.7/10 |
Links | 999 Games |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat:
- 22 slavenkaarten,
- 17 wapenkaarten,
- 12 stadiumkaarten,
- 6 theatrumkaarten,
- 7 dobbelstenen,
- 117 munten,
- 1 startspelerfiche,
- 5 sets speelstukken (5 pionnen, 9 huizen, 1 scorefiche, 1 tiebreakerfiche en 1 krachtschild per speler),
- 1 spelbord en de spelregels in het Nederlands.
SPELBESPREKING
Inleiding
De spelers krijgen 6 ronden om hun pionnen zo veel mogelijk punten te laten opleveren.
Voorbereiding
Leg het spelbord op tafel en geef elke speler een set speelstukken in 1 kleur.
Elke speler ontvangt 1 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen munten.
Schud de stapels kaarten apart en leg ze op het spelbord op de juiste plaats.
Leg de blauwe dobbelstenen op het spelbord.
Geef de startspelerfiche aan de startspeler.
Spelverloop
Aquileia duurt 6 ronden. Tijdens elke ronde zetten de spelers hun pionnen in. Daarvoor hebben ze keuze uit 6 gebieden. Daarna worden de 6 gebieden in volgorde afgehandeld.
Inzetten
Om beurt zetten de spelers een pion of hun tiebreakerfiche op één van de vrije actievelden van het spelbord. Er zijn enkele speciale regels:
- In het stadium moet je één van beide zijden kiezen. Als je voor de zilveren zijde kiest, kan je niet meer inzetten aan de gouden zijde en andersom.
- Als je een pion in het Forum plaatst, mag je zelf kiezen op welk actieveld je dat doet. Je hoeft je niks aan te trekken van de aangegeven volgorde.
- In de Portus kies je op welke munt je jouw pion zet, deze munt moet je tevens ook samen met je pion inzetten.
- Het tiebreakerfiche moet je op het tiebreakerpoor inzetten. Deze fiches worden gebruikt om gelijkstanden op te lossen en de nieuwe startspeler te bepalen. Het inzetten van deze fiche kost een actie.
- Geld kan nooit gewisseld worden. Je moet altijd met de gevraagde muntsoort betalen.
Acties
In elk van de 6 gebieden kunnen verschillende acties gekozen worden. Deze worden hieronder kort beschreven.
In Mercatus zijn 5 verschillende acties mogelijk: gooien met 2 rode dobbelstenen en de afgebeelde munten ontvangen, geld ruilen, wapenkaarten kopen, slavenkaarten kopen of 4 blauwe dobbelstenen pakken om later in te zetten.
In de Arena vechten spelers met gladiatoren. De winnaar wordt beloond met bronzen munten en punten of een slavenkaart. Ook de tweede en derde in rang ontvangen een kleine beloning. De kracht van een speler is een combinatie van de waarde van het actieveld waar zijn pionnen staan + het aantal bronzen ogen dat je met de rode dobbelstenen gooit + de waarde van gespeelde slaven – en wapenkaarten. (Extra blauwe dobbelstenen kunnen nu ook ingezet worden!)
In het Stadium wordt met paarden geraced. Deze strijd verloopt op dezelfde manier als in de Arena maar nu zijn – afhankelijk van de keuze voor zilveren of gouden zijde – de zilveren of gouden ogen belangrijk. Je kan je kracht vermeerderen aan de hand van paardenkaarten. De winnaar wordt beloond met munten (zilveren of goud) en stadiumkaarten.
In Theatrum wordt een veiling gehouden. De speler die daar zijn pion plaatst, krijgt het bod van de hoogste bieder tenzij hij zelf het hoogste biedt. De kaarten die geveild worden, kunnen veel punten opleveren.
In Forum bouwen de spelers werkplaatsen, banken en villa’s. Daarvoor moeten ze de gevraagde slaven en munten betalen.
In de Portus kunnen spelers hun gebouwen activeren. Ze moeten daarvoor de munt van hun actieveld aan de bank geven. Het kan zijn dat deze munt gestolen wordt door de speler op de Latro, in dit geval moet je een extra munt ophoesten.
De winnaar
Het spel eindigt na de 6de ronde. Elke speler krijgt extra punten voor stadiumkaarten met punten en voor villa’s waarvan hij lauwerkransen in dezelfde kleur bezit (punten van de villa’s x aantal kaarten in dezelfde kleur). De speler met het meeste punten wint.
SPELBEOORDELING
Ook dit is een zuiver ‘workerplacemen’t spel (zojuist was ik met alba longa bezig) maar alle spelers spelen hier op één bord, wat zorgt voor de nodige interactie. Als ik tien maal moet kiezen tussen de twee, kies ik tien keer aquileia. Tijdens het spelen heb je het gevoel (zelfs met mijn beperkte fantasie) het Romeinse vertier mee te maken. Paardenraces, gladiatorgevechten,… . Het spel steekt bijzonder evenwichtig in elkaar zodat er meerdere wegen zijn naar glorie. Het puntensysteem steekt zo in elkaar dat je pas op het laatste weet wie wint en er altijd verschillende spelers zeker zijn dat ze winnen (voor de telling). In tegenstelling tot veel spellen die we de laatste tijd over de tafel krijgen heeft dit spel de indruk meer dan voldoende getest te zijn en is er niet geknipt in de speelduur om het beter verkocht te krijgen. Duimen omhoog, olé.
Oktober 2012