Blokus – Review

Auteur Bernard Tavitian
Uitgever Hodin/ Winning Moves
Aantal spelers 2-4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 29.20€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.2/10
Links Winning Moves
Hodin
Homepage
Online spelen + info
Online spelen
Bijzonderheden Beste spel 2003, Mensa Select
Nominatie familiespel van het jaar 2005, Zweden

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat een spelbord en 84 speelstukken. Er zijn 21 stukken per kleur en de stukken bestaan uit 1 tot 5 basisvierkanten. Het spelbord bestaat uit 20 op 20 basisvierkanten.

SPELBESPREKING

Inleiding

In blokus proberen de spelers zoveel mogelijk speelstukken op het spelbord te plaatsen.

Voorbereiding

Elke speler neemt alle stukken in één kleur. De speelvolgorde is blauw, geel, rood, groen.

Spelverloop

Elke speler start in een eigen hoek. Om beurt leggen de spelers een speelstuk op het spelbord. Daarbij moet een nieuw speelstuk met minstens 1 hoekpunt raken aan een reeds op het spelbord liggend stuk van dezelfde kleur. Stukken in dezelfde kleur mogen geen gemeenschappelijke zijde hebben.

Alle blokjes op het speelveld?

De winnaar

Als je geen stukken meer kunt plaatsen, eindigt het spel voor jou. De andere spelers spelen verder tot ook zij geen speelmogelijkheden meer hebben. De speler die op die manier het minste basisvierkanten over heeft, wint.

 

SPELBEOORDELING

Bij het openen van de speldoos, zou je op het eerste zicht kunnen denken dat je een kat in een zak gekocht hebt. Niks is echter minder waar. Blokus is een topper die in de spellenclub elke avond minstens een paar keer gespeeld wordt. Het spel kon in de loop van zijn bestaan ook al enkele spellenprijzen binnenrijven: Mensa Select, BestToy Award, Nappa 2003, Itsa good toy 2004, Game of the yaer 2003 en Grand Prix du Jouet 2000 zijn daar enkele van.
Blokus werkt verslavend en houdt menig speler in de ban. Ervaren spelers zullen de groentjes dan ook makkelijk een lesje leren. Wat de beste tactiek is, moet je mij niet vragen daar ik de gewoonte heb dikwijls te verliezen. Vlug naar het midden gaan, eerst je grote blokken spelen, de tegenstander proberen te blokkeren,… het lijkt simpel maar de realiteit bewijst het tegendeel. Soms heb je de grote blokken nodig om nog een uitweg te creeëren, het kan gebeuren dat je naar het midden trekt en daar direct geblokkeerd raakt door de andere spelers. Meerdere mogelijkheden scheppen is dus de booschap (zoveel mogelijk vrije hoeken) . Niet makkelijk. Met een balk van 5 raak je vlugger in het midden, maar je hebt dan ook minder hoeken om andere blokken aan te passen. Een intrigerend spel, niet goedkoop maar toch een stevige aanrader.
Intussen zijn een aantal varianten op blokus verschenen. Bekijk ze op www.blokus.com.

Januari 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *