Glastonbury – Review

speldoos Auteur Günter Burkhardt
Uitgever franjos Spieleverlag
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 16.60€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links franjos Spieleverlag
Günter Brukhardt
  2-4

kort gesteld

In Glastonbury kruipen de spelers voor de gelegenheid in de huid van heksen of tovenaars. Geheel zoals het heksen en tovenaars past, zijn ze op zoek naar magische ingrediënten. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk gelijke ingrediënten te verzamelen. Helaas is in de eigen toverketel alleen het bovenste ingrediënt zichtbaar. Je moet dus onthouden welke ingrediënten je al verzameld hebt.
Bij de start van het spel worden een aantal kaarten open in het midden van de tafel gelegd, zij vormen het aanbod. Elke speler start met een pion in één van de hoeken en een ketel en scorekaart in dezelfde kleur.
startopstelling
foto boardgamegeek: Franz-Josef Herbst

In je beurt verplaats je eerst jouw pion in wijzerzin rond de buitenkant van het aanbod. Je beweegt evenveel stappen als aangegeven staat op de bovenste ingrediëntkaart van jouw ketel. Daarna kies je een kaart uit de rij/kolom waarnaast jouw pion staat. Deze kaart leg je bovenop de stapel van jouw ketel zodat alleen de bovenste kaart zichtbaar blijft. De lege plaats wordt direct opgevuld met een kaart van de trekstapel.
Als de trekstapel op is, worden de lege plaatsen niet meer opgevuld. Het spel eindigt als een speler de laatste kaart uit een rij/kolom neemt.
De spelers sorteren de kaarten uit hun ketel en berekenen hun score.

  • Eén kaart van een bepaald type levert evenveel minpunten op als de waarde ervan.
  • Twee dezelfde kaarten leveren een score van 0 op.
  • Drie dezelfde kaarten leveren evenveel pluspunten op als de som van hun waardes.
  • Hetzelfde geldt voor een set van 4 kaarten, zo’n set levert bovendien een bonus van 5 punten op.
    glastonburyset
  • Sets in dezelfde kleur als jouw pion scoren dubbel.

Het spel bevat ook een aantal toverkaarten en receptkaarten (scorekaarten) die je, als je daar zin in hebt, aan het spel kan toevoegen.
Toverkaarten: Vanesco (kaart weg), Accio (kaart opeisen), Declinatio (extra beweging als je in een hoek staat) en Perluceo (kaarten uit de eigen ketel bekijken).
toverkaarten
Receptkaarten: 10 punten als je het spel beëindigt, extra punten voor ingrediënten in de afgebeelde kleur (ongeveer), 10 punten als je het minst aantal toverkaarten bezit, 10 punten als je het meest ingrediënten van waarde 1 bezit.
receptkaarten

MIJN GEDACHT

Deze memory variant voegt door het verplaatsingsmechanisme een snufje strategie aan het gewone recept toe. Als je graag memory speelt, zal dit je wel bekoren. Wie niet van het genre houdt, zal door Glastonbury niet van mening veranderen.
Meer kan ik hierover eigenlijk niet bedenken. Het kleurrijk geheel en de mooie pionnen trokken direct de aandacht van mijn vijfjarige dochter. De basisversie heeft zij intussen onder de knie en wij amuseren ons wel met Glastonbury. Een groep volwassenen zou ik Glastonbury niet aanraden. Ook niet als je er de tover – en receptkaarten aan toevoegt.
Mijn exemplaar bevatte 2 blancokaarten. Onderstaand duo levert 5 bonuspunten op!

Juli 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *