Palazzo – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 14.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.4/10
Links Ravensburger
Reiner Knizia
Bijzonderheden 2de spel in de Alea ‘Medium Box’ serie

SPELMATERIAAL

55 geldkaarten in 3 kleuren, 4 steengroeven, 1 verzamelplaats, 1 bouwmeester, 48 bouwsegmenten in 3 kleuren en telkens 3 x de waarden 1 tot 5, 5 ruiterkaarten, 1 certificaat en 4 overzichtskaarten bevinden zich in een handige doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers zijn bouwheren die de opdracht krijgen zoveel maar vooral zo mooi mogelijke paleizen te bouwen. Wie daar het beste in slaagt, wint het spel.

Voorbereiding

De verzamelplaats wordt in het midden gelegd, de steengroeven worden er rond gelegd. De bouwmeester wordt op één van de steengroeven geplaatst.
De 48 bouwsegmenten en de ruiterkaarten worden gesorteerd per nummer en geschud. De bovenste 5 worden verdeeld over de verzamelplaats en de steengroeven.
Elke speler ontvangt 4 geldkaarten en een overzichtskaart.

Spelverloop

Wie aan de beurt is kan kiezen uit 3 verschillende acties.

Actie 1: Geld nemen.

De actieve speler draait één kaart meer open dan er spelers zijn. Vervolgens kiest hij 2 kaarten. De andere spelers kiezen elk 1 kaart.

Actie 2: bouwelementen kopen of veilen.

Eerst en vooral neemt de speler 2 nieuwe bouwsegmenten, één ervan legt hij op de verzamelplaats en één ervan op een steengroeve. Daartoe telt hij het aantal ramen op het bouwsegment en telt vanaf de bouwmeester evenveel plaatsen als er ramen zijn. Daar legt hij het segment neer. Daarna kan een speler kopen of veilen.

  • Alleen bouwsegmenten op de verzamelplaats kunnen gekocht worden. De prijs bedraagt 10 – het aantal bouwsegmenten dat zich op de verzamelplaats bevinden. Een tweede bouwsegment kan aan dezelfde prijs gekocht worden. Er moet betaald worden met kaarten van dezelfde kleur!
  • Bouwsegmenten op de steengroeven worden geveild. Alle aanwezige bouwsegmenten worden in één keer geveild. De actieve speler krijgt het certificaat van waarde 3. De spelers bieden zo hoog mogelijk met kaarten in dezelfde kleur. 3 kaarten die dezelfde waarde hebben gelden als joker met een waarde van 15. Een reeds geboden bod mag verhoogd worden, maar de kaarten die al geboden werden mogen niet vervangen worden. De hoogste bieder betaalt en krijgt de segmenten. De rest mag zijn geldkaarten terugnemen.
  • De verkregen bouwsegmenten moeten meteen gebouwd worden. Bouwsegmenten met een hogere waarde worden op bouwsegmenten met lagere waarden gebouwd. Er kan niet onder een reeds gebouwd segment aangebouwd worden.

Actie 3: verbouwen.

De speler mag ofwel één bouwsegment uit een paleis wegnemen en als afzonderlijk bouwsegment voor zich leggen, ofwel een bouwsegment dat voor zich ligt in een paleis inbouwen, ofwel een afzonderlijk bouwsegment verwijderen.

De winnaar

Het spel eindigt onmiddellijk als de 5de ruiterkaart getrokken wordt. De spelers krijgen volgende punten:

  • -5 voor elk paleis van 1 verdiep.
  • één punt per venster voor een paleis vanaf 3 verdiepen.
  • 3 extra punten voor een paleis van 4 verdiepen en 6 extra punten voor een paleis van 5 verdiepen.
  • Als een paleis uit dezelfde grondstof (= kleur) bestaat, 3 extra punten voor 3 of 4 verdiepen en 6 extra punten voor 5 verdiepen.

De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Palazzo is een bouw en veilingspelletje met vrij eenvoudige spelregels en een aangename spelduur. Het is ook sterk vergelijkbaar met Alhambra. Het werd ontworpen door Reiner Knizia maar kan niet tippen aan andere meesterwerken van zijn hand. Daarvoor is het iets te licht. Daarbij komt een hoge geluksfactor bij het draaien van de segmentkaartjes, wat we van Knizia niet gewend zijn. Alhoewel, de laatste tijd…. Gelegenheidsspelers zullen van Palazzo genieten, doorwinterde spelfanaten misschien iets minder. Ik vind Alhambra in elk geval een betere keuze.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *