Voor De Wind – Review

Auteur
Thorsten Landsvogt
Uitgever Phalanx Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 25.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Phalanx Games

SPELMATERIAAL

120 actiekaarten, 60 goederenkaarten, 60 guldenkaarten, 46 schipkaarten, 4 pakhuizen, en 1 startspelerpion zitten keurig in de speldoos. Eén vakje meer in de speldoos zou ideaal geweest zijn.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen hun pakhuizen te vullen met goederen die door verschillende schepen naar verre landen gebracht worden. Schepen willen alleen goederen invoeren van spelers die in één keer kunnen leveren. Wacht echter niet te lang, zodra de schepen de haven verlaten, is een groot deel van de opgeslagen goederen immers waardeloos.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een pakhuis en 22 gulden. De actiekaarten worden op soort gesorteerd en vormen 3 gedekte stapels. De goederenkaarten en de guldenkaarten worden eveneens gesorteerd en vormen open stapels. Afhankelijk van het aantal spelers wordt een aantal scheepskaarten open gelegd.
De startspeler krijgt de startspelerpion.

Spelverloop

Actiekaarten omdraaien en handelen.

De startspeler draait evenveel actiekaarten om als er spelers zijn. Daarbij mag hij niet meer dan 2 kaarten van dezelfde stapel omdraaien. Vervolgens kiest de startspeler één actiekaart. De volgende speler heeft twee mogelijkheden: ofwel kiest hij een actiekaart uit het aanbod ofwel biedt hij op een actiekaart van een andere speler. Spelers die ook interesse hebben voor de gekozen kaart en nog niet aan beurt zijn geweest, mogen eveneens een bod uitbrengen. De eigenaar van de actiekaart heeft nu twee mogelijkheden. Ofwel betaalt hij het geboden bedrag aan één van de bieders en houdt hij de kaart, ofwel ontvangt hij het geboden bedrag van één van de bieders en geeft hij hem de actiekaart. In beide gevallen is het niet belangrijk of al dan niet met de hoogste bieder geruild wordt. Spelers die geld of een actiekaart gewonnen hebben doen niet meer mee in deze fase.

Actiekaarten spelen.

Er zijn 4 soorten actiekaarten.

  • Inkoop: spelers die deze kaart spelen, ontvangen de afgebeelde goederen uit de voorraad en nemen ze op handen.
  • Opslag: spelers die deze kaart spelen, mogen het aangegeven aantal goederen in hun pakhuis opslaan. Daarvoor moeten ze de aangegeven kosten betalen. In het pakhuis is slechts plaats voor acht goederen.
  • Verschepen/inkomen: heeft een speler voldoende goederenkaarten in zijn pakhuis om een schip te laden, dan mag hij als hij deze kaart speelt de betreffende shipskaart nemen. De goederen worden afgelegd. Eventueel kunnen meerdere schepen geladen worden met één actiekaart. In plaats van te laden kan een speler er ook voor kiezen het aangegeven bedrag aan guldens te ontvangen.
  • Speciale acties: in elke stapel zitten speciale actiekaarten. Deze kaarten mogen eventueel op handen genomen worden en later gespeeld worden. Er geldt echter een beperking van één speciale actiekaart per beurt. Goederen bewaren, goederen naar keuze, inkopen en direct opslaan, goederen ruilen, goederen verkopen en zekere actie behoren tot de mogelijkheden van deze actiekaarten.
    Conserveren, verkopen, zekere actie.

De vloot vaart uit.

Als op het einde van een ronde minder dan 3 schepen overblijven, vaart de vloot uit. De spelers verliezen alle goederenkaarten uit hun hand. Daarbovenop verliezen ze alle fruitkaarten en de helft van de specerijen – en kaaskaarten uit hun pakhuis. Aan het begin van de volgende ronde worden nieuwe schepen opengedraaid.
Een klein en een groot schip.

De winnaar

Elke schipskaart levert punten op. Als een speler op het einde van een ronde 50 (of 60 bij twee spelers) punten heeft behaald, wint hij het spel.

 

SPELBEOORDELING

Voor de Wind lijkt misschien een eenvoudig kaartspelletje, maar hier en daar schuilt toch een addertje onder het gras. Omdat de startspeler kiest welke actiekaarten tijdens een ronde beschikbaar zijn, kan hij heel wat bepalen. Stel dat een medespeler een vol pakhuis bezit, dan kan je er voor kiezen geen verschepen/inkomen kaart te draaien. Op die manier belet je jouw medespeler te verschepen waardoor de kans groot is dat hij een ronde niks zinnigs kan doen. Draai je wel een verschepen/inkomen kaart dan kan je deze zelf kiezen zodat er flink op de kaart geboden wordt. Je kan dan gaan voor grof geld, of de kaart verkopen aan een speler met een laag bod zodat degene met een vol pakhuis terug niks vangt. Het veilingsysteem, dat de kern van het spel vormt, biedt dus heel wat mogelijkheden. Bovendien moet je jouw handkaarten en pakhuis goed beheren want als de schepen vertrekken kan je heel wat goederen verliezen. Ook de geldvoorraad is heel belangrijk, niet alleen het bieden kost geld, maar vooral het opslaan van goederen kost stukken van mensen. De kaarten zelf zijn van goede kwaliteit en een lust voor het oog. Alleen jammer dat het spel heel wat van zijn kwaliteiten verliest als je met 2 speelt.

Februari 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *