Samurai – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever 999 games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.9/10
Links 999 Games
Reiner Knizia
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 1998

SPELMATERIAAL

39 speelstukken, 80 kartonnen fiches in 4 kleuren, 4 speelschermen en de 4 delen van het spelbord zitten in een stevige doos. De kwaliteit van het spelmateriaal is zeer goed.

SPELBESPREKING

Inleiding

In het begin van het spel worden de verschillende speelstukken op het bord geplaatst. De spelers proberen die stukken door middel van fiches te beïnvloeden en in hun bezit te krijgen. Wie zijn fiches het slimst plaatst, zal uiteindelijk zegevieren.

Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers worden 2 tot 4 stukken van het speelbord gebruikt. Ook afhankelijk van het aantal spelers worden 21 tot 39 speelstukken gebruikt. De speelstukken, van elk van de drie soorten evenveel, worden willekeurig in de dorpen op het spelbord geplaatst. In een stad worden 2 speelstukken geplaatst, dit mogen nooit 2 dezelfde zijn. In de hoofdstad worden 3 verschillende speelstukken geplaatst.
Elke speler krijgt 20 fiches en een scherm in zijn kleur. Hij kiest 5 fiches en legt deze achter het scherm. De recht legt hij gedekt naast het spelbord.

Een deel van het spelbord.

Spelverloop

Wie aan de beurt is legt minstens één fiche op het spelbord. Daarna wordt gekeken of er speelstukken genomen mogen worden. Als laatste wordt het aantal fiches achter het scherm terug aangevuld tot 5.

Fiches leggen.

Er zijn verschillende soorten fiches. Elk hebben ze hun eigenschappen.

Enkele fiches.

  • Gewone fiches worden op vrije landtegels gelegd. Afhankelijk van het symbool op de fiche beïnvloeden ze helmen, boeddha’s of rijstvelden met een kracht van 1,2,3 of 4.
  • Samurai fiches beïnvloeden alle soorten speelstukken.
  • Schepen beïnvloeden alle soorten speelstukken en mogen alleen in het water gespeeld worden.
  • De fiche omruilen van speelstukken laat een speler toe 2 speelstukken met elkaar van plaatst te wisselen.
  • De fiche omruilen van fiches wordt in de plaats van een al gespeelde fiche gelegd, deze fiche mag je dan ergens anders aanleggen.
  • Van de fiches met een Japans karakter mag je er zoveel in een beurt spelen als jezelf wil.

Speelstukken nemen.

Als een stad of dorp helemaal door fiches is omcirkeld, wordt gekeken wie er de meeste invloed uitoefent op de speelstukken in de stad of het dorp. Deze speler krijgt het speelstuk en zet het achter zijn scherm. Bij gelijk stand krijgen beide spelers het speelstuk. Het speelstuk wordt dan tussen de twee schermen van de spelers geplaatst.

Speelstukken.

Fiches aanvullen.

De speler trekt net zoveel fiches tot hij er terug 5 heeft. Hij mag de fiches niet op voorhand bekijken.

De winnaar

Het spel eindigt als alle speelstukken zijn gewonnen. De spelers heffen hun speelschermen op en kijken of ze tenminste van één soort speelstukken de meerderheid hebben. Deze speelstukken worden opzij gelegd. Wie dan nog de meeste andere speelstukken bezit, wint het spel. Wie geen meerderheid heeft kan niet winnen, wie twee meerderheden heeft is automatisch gewonnen.

 

SPELBEOORDELING

Samurai is eigenlijk een abstract legspel waarbij je moet trachten meerderheden te creëren. In zijn genre vind ik Samurai wel één van de betere spellen. Omdat het spelbord al van in het begin helemaal opgesteld staat en de spelers hun eerste 5 fiches mogen kiezen, start iedereen met gelijke wapens. Daarbij is het leggen van fiches een stuk minder saai dan het lijkt. Je kan op je eentje proberen een stad te omsingelen, maar dan verlies je kostbare fiches. veel beter is wachten tot een ander een stad bijna heeft omsingeld en dan toeslaan. Je kan dan bijvoorbeeld gebruik maken van meerdere fiches in dezelfde beurt en je tegenstander de speelstukken waar hij zo lang naar hunkerde ontnemen. Ook de twee speciale fiches omruilen van speelstukken en omruilen van fiches kunnen aardig wat roet in het eten gooien. Daarnaast zorgt het scoresysteem voor extra spanning. Je kan van één soort alle speelstukken verzamelen, maar daar ben je niks mee. Je doet er dus goed aan net de meerderheid te behalen en dan zoveel mogelijk andere stukken te verzamelen. Deze factoren en de prachtige uitvoering van het spelmateriaal maken van Samurai een legspel die net dat tikkeltje meer heeft dan zijn soortgenoten.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *