Auteur
|
Christian Fiore, Knut Happel |
Uitgever | Goldsieber |
Aantal spelers | 2 tot 6 |
Spelduur |
45 – 60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2006 |
Prijs | 31.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 7.3/10 |
Links | Goldsieber |
SPELMATERIAAL
Het middenvak van de doos bevat 1 spelbord, 1 gondel, 60 palen, 48 stadsdelen, 31 kaarten en per kleur 9 counters. Het spelmateriaal ziet er goed en stevig uit. De kaarten bevatten Duitse tekst.
SPELBESPREKING
Inleiding
Kruip in de huid van raadsheer, pekker, bouwmeester, spion of raadsheer en bouw mee aan de beroemdste stad ter wereld.
Voorbereiding
Het spelbord wordt op tafel gelegd. De stadsdelen worden naar vorm gesorteerd en op het spelbord klaar gelegd. De gondel wordt op Canal Grande gezet. De palen worden binnen handbereik gelegd.
Alle kaarten waarop onderaan rechts een groter getal staat dan het aantal deelnemers worden terug in de doos gelegd. De resterende kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5 op handen.
Elke speler krijgt 9 counters in zijn kleur. De startspeler krijgt de startspelerkaart.
Spelverloop
Startspeler.
Voor het begin van een spelronde mag de startspeler één kaart trekken van een speler naar keuze. Hij moet daarvoor een eigen kaart teruggeven.
Actiekaarten kiezen, uitvoeren en doorgeven.
Elke speler kiest één actiekaart en legt ze gedekt voor zich op tafel. De kaarten worden gelijktijdig omgedraaid en één voor één, te beginnen met de startspeler, uitgevoerd.
Als alle actiekaarten zijn uitgevoerd, heeft elke speler zijn uitgespeelde actiekaart door aan de linker buur.
De startspelerkaart wordt enkel doorgegeven als het startspelersymbool op minstens één van de uitgespeelde kaarten staat.
Bouwen aan de stad.
- Gebouwkaarten bestaan uit 2, 3 of 4 velden. Deze velden zijn leeg of bebouwd. In het midden van een gebouwkaart staan 2 getallen. Eén getal geeft het aantal zegepunten aan, het andere getal een aantal stenen.
Enkele gebouwen. - Om punten de scoren, moeten de spelers stadsdelen aanschaffen, palen plaatsen en bouwen. Dit doen ze aan de hand van de actiekaarten raadsheer, pekker en bouwmeester.
- Raadsheer: met deze actiekaart mag je een aantal gebouwen van het spelbord in je eigen voorraad leggen. Daarbij moet telkens het bovenste stadsdeel van de gekozen stapel genomen worden en mag het totaal aantal stenen op de gekozen stadsdelen niet hoger zijn dan op de actiekaart staat aangegeven.
- Pekker: neem het aangegeven aantal palen en plaats ze op het spelbord. Minstens één paal moet aan water of een eerder geplaatste paal grenzen. De andere palen moeten aan die paal grenzen. Palen mogen niet in Canal Grande gezet worden.
Daarna neemt de speler het aangegeven aantal counters en plaatst die op vrije palen naar keuze. - Bouwmeester: neem gebouwen (kijk terug naar het aantal stenen) uit de eigen voorraad en plaats ze op vrije palen. Als de paal een counter bevat, geef je die terug aan zijn eigenaar. Die krijgt daarvoor 3 punten. Eigen counters leveren geen punten op.
De pekker, bouwmeester en raadsheer.
Andere actiekaarten.
Naast de drie bovengenoemde actiekaarten bevat het spel nog verschillende andere actiekaarten. Met een advocaat bouw je een gebouw van 2 stenen zonder de counters te waarderen. De uitvinder ontvangt direct 6 punten als er minstens één pekker is uitgespeeld. De handelaar en de speculant verdienen hetzelfde als respectievelijk één raadsheer en één bouwmeester gespeeld worden. De bedelaar voert de actie van één van de gespeelde kaarten uit, de spion kiest een handkaart van een medespeler en voert die uit. De gondelier ( zet een counter in de gondel) tenslotte verdient 2 zegepunten voor elk stadsdeel dat aan Canal Grande gebouwd wordt.
De handelaar, uitvinder en speculant.
De winnaar
Punten verdien je op verschillende manieren.
- 6 punten als je succesvol de uitvinder, speculant of handelaar uitspeelt.
- 3 punten als een speler op palen bouwt waarop jouw counter ligt.
- 2 punten per gebouw dat aan het water wordt gebouwd als je de Gondelier bent.
- 2 tot 7 punten voor het bouwen van een stadsdeel.
- 1 punt per overeenkomstige zijde als je een stadsdeel bouwt. Gebouw grenst aan gebouw en leeg aan leeg.
De score wordt bijgehouden op het scorespoor. Het spel eindigt onmiddellijk als de laatste paal op het spelbord wordt gezet. Eventueel gespeelde actiekaarten worden niet meer uitgevoerd. De speler die op dit moment het meeste zegepunten bezit, wint het spel.
SPELBEOORDELING
Het systeem waarbij je telkens een karakter kiest, uitspeelt en doorgeeft werkt vrij goed en zorgt er voor dat Die Saülen von Venedig aardig voor de dag komt.
De verschillende kaarten zijn vrij goed op elkaar en dit systeem afgestemd. Onthoud goed waar de belangrijkste kaarten zitten en je kan toeslaan met de spion of punten scoren met de speculant, handelaar of uitvinder. Speel je zelf een goede kaart, dan weet je dat jouw buur daar de volgende ronde ook kan van profiteren.
Ook timing is vrij belangrijk. De bouwheer speel je best uit als je zelf de startspeler bent of als je vlug aan de beurt komt. Doe je dit niet dan zou je wel eens zonder palen kunnen zitten. Denk je dat er veel spelers zullen bouwen, dan kun je met de gondelier veel punten scoren.
Tenslotte is het ook niet onbelangrijk waar je palen en counters plaatst. Counters plaats je natuurlijk op palen waarvan je denkt dat andere spelers ze nodig hebben. Een vlugge blik in hun voorraad kan hier handig zijn. Als je zelf bouwt, moet je telkens overwegen hoe je punten zal verdelen. Het kan bijna niet anders dat andere spelers meeprofiteren, tenzij je op eigen counters bouwt, maar dat lijkt mij niet opportuun. Dit systeem kan er voor zorgen dat andere spelers dan de koplopers beslissen over winst of verlies.
Het Duits op de kaarten heb je nodig voor de eerste spelletjes. Wie geen Duits begrijpt, gebruikt dus best een vertaling. Daarna ken je de betekenis van de kaarten wel en is kennis van het Duits overbodig.
Die Saülen van Venedig is een aardig familiespel, de regels zijn vrij eenvoudig en de spelduur aangenaam kort.
Boven- en zijaanzicht.
Februari 2009