4 X Vier Op ‘N Rij – Review

Auteur
Onbekend
Uitgever Hasbro
MB Spellen
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
15 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 26.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Hasbro
MB Spellen

SPELMATERIAAL

Het dunne kartonnen omhulsel bevat 1 speelraam, 68 schijfjes (17 per kleur) en 8 blokkers (2 per kleur). Het speelraam is geheel volgens de wetten van de tijd van een nieuw design voorzien. Het oogt af en degelijk en is bovendien handig in gebruik.

SPELBESPREKING

Inleiding

Vier op een rij met aangepast speelraam zodat er nu zelfs 4 spelers van dit oeroude spelletje kunnen genieten.

Voorbereiding

Klap het speelraam open. Geef elke speler de schijfjes in zijn kleur en start het spel. (Bij vier spelers 1 blokker per kleur wegleggen.)

Spelverloop

Klassiek 4 op een rij…

Om beurt laten de spelers 1 schijf in het speelraam glijden. De speler die als eerste 4 van zijn schijfjes naast elkaar bezit, wint het spel. Dit kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal zijn.

…in een nieuw jasje.

 • Het speelraam is dubbelzijdig. Je kiest of je jouw schijfje in één van de voorste of achterste gleuven laat glijden.
  Bovenkant van het speelraam.
 • Je kan vier op een rij maken aan één kant, maar je mag evengoed van de ene kant naar de andere kant gaan.
  4 op een rij in de vier kleuren.
 • Elke speler bezit 1 of 2 blokkers. Deze blokkers zijn dubbelzijdig en kunnen in één beurt beide zijden van het speelraam blokkeren.
  Zij – en bovenaanzicht van de schijfjes en blokkers.

 • Op de voet van het speelraam kan de score bijgehouden worden. Wel wat raar, maar zeker niet storend, is dat elke speler met 1 punt start.
  De score in de laagste en de hoogste stand.

De winnaar

De speler die als eerste 4 op een rij haalt.

 

SPELBEOORDELING

Vier op ‘n rij is een spel dat op verschillende spellensites lage scores haalt. Het biedt nu éénmaal geen tientallen taktische mogelijkheden. In vergelijking met de moderne gezelschapsspellen spreekt Vier op ‘n rij niet echt tot de verbeelding.
Ikzelf ben echter wel te vinden voor dit soort spellen. De spelregels zijn doodsimpel maar toch ben je tijdens het spel voortdurend aan het speelraam gekluisterd. De interactie is heel groot en je bent heel snel terug aan de beurt. Een partij duurt nauwelijks 5 minuten waardoor je direct een rematch kan spelen. Na die rematch komt dan natuurlijk nog een rematch en voor je het weet ben je een halfuur aan het spelen.
De metamorfose die dit spel heeft ondergaan, vind ik zeer geslaagd. Het nieuwe uiterlijk bevalt mij zeer goed en de schijfjes zijn zo gemaakt dat de kleuren zichtbaar blijven ook al zitten ze achter elkaar. In een spel met vier spelers kan je het blokken overlaten aan de speler die na jou komt. Als die echter het onraad niet ruikt, mag je jouw ambities opbergen. Soms wint een speler omdat zijn voorganger zwak speelt, maar dat is bij veel spellen zo. Wij spreken af om elkaar niet te helpen en geen teken te doen als een speler vier op een rij zou kunnen halen. Dit maak het spel naar mijn mening iets spannender.
SAMENGEVAT
Het klassieke oubollige vier op ‘n rij uit 1974 heeft er een hip en modern familielid bij. Als je al liefhebber was van 4 op ‘n rij, dan moet dit spel één van jouw volgende aankopen zijn. Laat 4 op ‘n rij je eerder koud, dan moet je dit spel misschien toch eens proberen. Ikzelf ben liefhebber van dit soort spellen. Net als Exago en Quinamid zal ook dit spel dikwijls op tafel verschijnen. Niet voor marathonsessies van anderhalf uur, wel voor een half uurtje spelplezier. In die tijd kan je gerust 6 tot 10 partijtjes afwerken. Revanche is dus nooit ver af.

September 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *