Adel Verplicht – Review

Auteur
Klaus Teuber
Uitgever
Jumbo
Aantal spelers
3 tot 6
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave
1990
Prijs
30.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score
7,6/10
Links
Bijzonderheden
Winnaar Deutcher Spiele Preis in 1990

SPELMATERIAAL

Op het spelbord zie je aan de buitenkant de startplaats van de club, het scorespoor en de grote eettafel. In het midden zie je de twee etalages van het veilinghuis en de gevangenis. Verder zijn er 6 pionnen in 6 kleuren, twee plaatskaarten en acht actiekaarten per kleur. Alles zit in een handige speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Adel verplicht kruipen de spelers in de huid van enkele zeer respectabele en deftige leden van een Londense Antiekclub. Samen gaan ze de uitdaging aan een zo waardevol mogelijke tentoonstelling samen te stellen. Zij doen er dan ook alles aan de andere leden zoveel mogelijk te dwarsbomen om zelf maximaal te profiteren. Detectives inzetten? kopen? stelen? Aan u de keuze…

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en ontvangt de 2 plaatskaarten en de acht actiekaarten in zijn kleur. De pionnen worden in de club op het spelbord geplaatst, de voorwerpkaarten worden geschud en elke speler ontvangt er 4, de rest wordt verdeeld in twee stapels die open in de etalages van het veilinghuis moeten liggen.
Het spel bestaat uit 4 fases die hieronder één voor één kort besproken worden.

Spelverloop

Fase 1: kiezen waar.

Aan de hand van hun plaatskaarten kiezen de spelers in het geheim of ze naar het kasteel of het veilinghuis trekken, daartoe leggen ze een plaatskaart omgekeerd op tafel. Als iedereen beslist heeft, worden de plaatskaarten omgedraaid.

Fase 2: kiezen wat.

Op de zelfde manier als hierboven wordt een actie gekozen aan de hand van de actiekaarten.
In het veilinghuis gelden de betaalkaarten en de dieven. In het kasteel tentoonstellingkaarten, dieven en detectives. De kaarten blijven omgekeerd op tafel liggen tot in fase 3 of 4.

Het spelmateriaal

Fase 3: acties in het veilinghuis.

Alle spelers die in fase 1 een veilinghuis hebben gespeeld, draaien nu hun actiekaart om.
De speler met de hoogste betaalkaart legt deze in de kassa en neemt één van de twee voorwerpen uit de étalage op het spelbord. De andere speler nemen hun geldkaart terug.
Als een speler een dief gespeeld heeft, neemt hij het geld uit de kassa. Zijn er meerdere dieven of werd er geen voorwerp gekocht, dan krijgt niemand iets. De dieven worden terug op handen genomen.

Fase 4: acties in het kasteel.

Alle spelers die in fase 1 een kasteelkaart hebben gespeeld, draaien nu hun actiekaart om. Spelers die een tentoonstellingskaart hebben gespeeld, onthullen gelijktijdig hun tentoonstelling. Daartoe spelen ze minimum 3 tentoonstellingskaarten die alfabetisch op elkaar aansluiten. De spelers met de waardevolste en de op één na waardevolste tentoonstelling plaatsen hun pion een aantal vakken vooruit. Dit aantal vakken is afhankelijk van de plaats van de eerste pion. Elk vakje bevat 2 getallen, het bovenste getal bepaalt het aantal vakken dat de speler met de waardevolste tentoonstelling vooruit mag. Het onderste getal bepaalt het aantal vakken voor de tweede speler.
Elke speler die een dief heeft ingezet mag uit de zojuist gespeelde tentoonstellingen telkens één kaart stelen. de dief met het hoogste getal, het meeste ervaring dus, mag als eerste stelen.
Als er minimum één detective ingezet is gaan alle dieven naar de gevangenis. De dief met de minste ervaring het eerst. Dieven die reeds in het gevang zitten schuiven één plaats op of komen vrij. Wie succesvol een detective heeft ingezet, mag zijn pion evenveel vakken vooruit plaatsen als zijn huidige positie. (Als je derde staat dus 3 vakjes)

De winnaar

Het spel eindigt als één speler een vakje van de grote tafel bereikt. Elke speler mag nog één keer een tentoonstelling spelen. De twee waardevolste tentoonstellingen zijn goed voor een sprong van 8 en 4 vakjes. De speler die voorligt op het bord wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Adel verplicht is leuk voor wie houdt van een stevig blufspel. Daarbij moet je voortdurend proberen in te schatten wat je tegenspelers gaan doen en daaraan je eigen actie koppelen. (Jij denkt dat ik denk dat jij denkt dat ik een kasteelkaart speel, dus speel jij een veilinghuis, enz…) Veel tactiek komt er dus niet bij kijken. Goed kunnen bluffen, geluk hebben en de ander kunnen inschatten zijn de meest waardevolle eigenschappen tijdens dit spel. Het hoeft niet worden gezegd dat het spel het leukste is met 5 tot 6 spelers. Zijn jullie maar met 3 of 4 dan zou ik het niet uit de kast halen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *