Amyitis – Review

Auteur
Cyril Demaegd
Uitgever QWG Games
Ystari Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 – 100 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 35.95 €
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links QWG Games
Ystari Games

SPELMATERIAAL

De speldoos met alleen een middenvak bevat;

  • 2 spelborden (Babylon en Mesopotamië)
  • 20 tuintegels
  • 135 blokjes in 5 kleuren
  • 4 scorestenen (1 per kleur)
  • 35 goederenfiches (gerst, dadels, zout, palmtak, wijn)
  • 4 kameel – en 1 karavaanfiche
  • 18 arbeiderkaarten
  • 4 plantkaarten
  • 31 hofkaarten
  • 2 Amyitiskaarten
  • 1 startspelerkaart

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Amyitis huwt Nebukadnezar (ja zo is het echt geschreven), de koning van Babylon. Jammergenoeg kan dit land Amyitis niet bekoren. Ze mist de prachtige natuur van haar thuisland Meden. Nebukadnezar, het prototype van de nieuwe man, doet er echter alles aan om zijn vrouw te behagen en heeft opdracht tot het aanleggen van prachtige tuinen. Als rasechte Babyloniër is dit jouw ultieme kans om te bewijzen wat je in je mars hebt.

Voorbereiding

De twee spelborden worden op tafel gelegd. Zet de karavaanfiche in Babylon op het Mesopotamië spelbord.
De plantkaarten worden op Eshnunna, Khorsobad, Mari en Ur gelegd. Zorg er voor dat de niveau 2 plant in Khorsobad ligt.
De arbeiderkaarten vormen een gedekte stapel, de hofkaarten worden open naast het spelbord gelegd.
Tuintegels worden per niveau geschud en op het spelbord van Babylon gelegd.
Elke speler ontvangt de blokjes in zijn kleur, 4 munten, 1 kameelfiche en een kameeldrijver niveau 0.

Spelverloop

Voorbereiding.

  • Schud de arbeider kaarten en leg ze open neer in groepen van 3. Maak evenveel groepen als het aantal spelers.
  • Spelers met een bankier nemen hun inkomen.
    Bankier niveau 1 levert 1 geldstuk op. Bankier niveau 2 levert 2 stukken op en bankier niveau 3 levert 2 geldstukken en 2 punten op.

Acties.

Passen.

Plaats een blokje op het pasveld. Je mag geen acties meer uitvoeren. Als je aan de beurt bent, neem je een munt uit de algemene voorraad.

Rekruteren.

Kies een arbeiderkaart uit één van de groepen en voer de actie van die arbeider uit. De eerste arbeider is gratis, de tweede kost 1 en de derde kost 2 munten. Er zijn 4 soorten arbeiders.

  • De boer: plaats een eigen blokje op één van de twee akkers en neem de afgebeelde goederenfiche uit de algemene voorraad. Als een akker vol ligt, krijgt de speler met het meeste blokjes in die akker een tuinmankaart. Daarna worden alle blokjes van de akker genomen.
  • De priester: plaats een blokje in één van de tempels. Leg jouw blokje op het eerste veld en schuif de andere blokjes 1 plaats door naar rechts. Blokjes die uit de tempel schuiven worden terug aan hun eigenaar gegeven.
  • Ingenieur: plaats een eigen blokje op een kanaal (aangeduid door blauwe lijntjes) in de tuin van Babylon en ontvang 2 punten. Er moet een ononderbroken verbinding met de rivier ontstaan.
  • Handelaar: neem een kameelfiche uit de algemene voorraad.

De 4 arbeiders: ingenieur, priester, handelaar en boer.

Karavaan verplaatsen.

Het niveau van jouw kameeldrijver samen met het aantal kameelfiches dat je inlevert, bepaalt hoeveel velden je de kameel mag verplaatsen. Je moet minstens 1 vak verplaatsen. Ongeacht het niveau van de kameeldrijver moet je altijd één fiche inleveren.
De kameel niveau 1 laat 2 extra stappen toe, die van niveau 2 zelfs 4. Onderaan staat hoeveel goederenfiches je mag bewaren voor de volgende ronde.

De actie van het veld waarop de kameel staat moet je uitvoeren.

  • In Babylon moet je goederenfiches verkopen voor punten en een irrigatiekanaal activeren.
  • In Susa, Uruk, Palmyra en Ninoua kan je hofkaarten kopen. Je betaalt daarvoor de goederenfiche die op de stad is afgebeeld. Op de stad staat ook afgebeeld uit welke soort hofkaarten je mag kiezen. Hofkaarten zijn opgedeeld in niveaus. Je kan een niveau 2 kaart alleen kiezen als je de niveau 1 kaart van dezelfde soort reeds bezit.
  • In Eshununna, Ur, Mari en Khorsabad mag je planten kopen. De kostprijs wordt terug in goederen betaald. Daarna mag je een tuintegel uit de tuinen van Babylon kiezen, de afgebeelde beloning nemen en de tegel voor je op tafel leggen. Het niveau van de plant geeft het niveau van de tuintegels aan waaruit je mag kiezen. Met een tuinman kan je het niveau van de plant verhogen. Je kan alleen tegels kiezen die aan één zijde volledig geïrrigeerd zijn. De speler met het meeste blokjes rond de tuintegel ontvangt 2 punten.

Afhandeling van een ronde

De speler die als laatste heeft gepast, mag een eigen blokje en twee neutrale blokjes in een tempel naar keuze plaatsen. Daarna worden de tempels gewaardeerd. Spelers met een meerderheid worden beloond. Bij gelijkstand krijgt de speler met het meest rechtse blokje de beloning voor de eerste plaats.

De 3 tempels en hun beloningen.

  • Ishtar: de eerste speler krijgt een kameelfiche of een munt. de tweede speler krijgt wat niet gekozen werd.
  • Marduk: de eerste speler krijgt twee punten, de tweede één.
  • Tammouz: de eerste speler mag een blokje op een akker plaatsen, de tweede mag een goederenfiche ruilen.

Na het afhandelen van de tempels wordt de startspelerkaart doorgegeven. De kameeldrijver bepaalt hoeveel goederenfiches de spelers mogen meenemen naar de volgende ronde.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin minder dan 5 (4 bij twee spelers) tuintegels op het bord liggen. De spelers krijgen nog bonussen voor het aantal tuintegels dat ze bezitten. Elke goederenfiche levert nog één punt op.
De speler met het meeste punten wint het spel.
De startspelerkaart (midden) en de scorekaarten. Bij 4 spelers krijg je 10 punten vanaf 5 tegels en 5 punten voor 3 of 4 tegels.

 

SPELBEOORDELING

Amyitis kan door zijn complexiteit en vele mogelijkheden heel wat spelers afschrikken. Als je geen liefhebber bent van complexe spellen, begin er dan ook maar niet aan. Alle anderen zouden dit spel een kans moeten geven. De spelregels zijn heel duidelijk en dat is bij dit soort spellen een pluspunt.
Tijdens het spel strijden de spelers op verschillende plaatsen voor de punten. Denk daarbij aan de tempels, het irrigeren, de planten, de goederen, de meerderheid voor de akkers, de verschillende hofkaarten, de arbeiders en de karavaan. Daarbij is elk punt belangrijk want dikwijls liggen de eindscores dicht bij elkaar. Hier en daar een plan niet helemaal kunnen uitvoeren hoeft niet meteen een ramp te zijn. Er zijn voldoende manieren om punten te scoren. Vooral de hofkaarten bepalen de strategie. Meestal start een spel dan ook met een strijd voor die kaarten. Er zijn immers niet voor iedereen kaarten voorzien. In een spel met 4 of 3 spelers zijn er slechts 3 respectievelijk 2 bankiers/paleizen van niveau 1. Mis je een bankier dan moet je andere manieren zoeken om geld te verdienen. Vroeg passen, de tempel van Ishtar en sommige tuintegels kunnen dan geld in het laatje brengen. Mis je een paleis dan moet je andere manieren zoeken om punten te scoren. Ook hier zijn terug verschillende mogelijkheden. Hoe hoger het niveau van de kaart, hoe minder er van zijn. De strijd om de kaarten blijft dus duren. Heb je een bepaalde soort hofkaarten niet dan heb je het voordeel dat je je van die strijd niks meer hoeft aan te trekken en kan je op andere mogelijkheden focussen.
De zet van de andere spelers heeft in veel gevallen direct invloed op jouw eigen mogelijkheden. Noodzakelijke factoren zijn flexibiliteit en meerdere opties voorzien. Het kan dus gebeuren dat dit spel wat aanmoddert als er wat eeuwige twijfelaars aan tafel zitten.
Al deze mogelijkheden zorgen er wel voor dat je nooit de indruk hebt dat je tuinen aan het bouwen bent voor de deerne van Nebukadnezar. Meestal zit je gewoon te rekenen welke zet het meeste punten kan of zal opleveren. Dat je daarbij tuinen bouwt of arbeiders rekruteert valt niet echt op.
Tot nu toe werd het spel nog niet gewonnen door de speler zonder bankier. Toch blijf ik het proberen tot het lukt.

Maart 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *