Ballonrace – Review

Auteur Stephen Glenn
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 22.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.20/10
Links 999 Games
Stephen Glenn
Bijzonderheden Beste 2 persoons kaartspel in 2004, Games Magazine

SPELMATERIAAL

De bekende 999 speldoos herbergt 45 ballonkaarten in 5 verschillende kleuren. Daarnaast zijn ook 45 premieblokjes in dezelfde 5 kleuren aanwezig. 5 bokaalkaarten, 1 buidel en 4 bestemmingstegels vervolledigen het geheel. Het materiaal is van uitstekende kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers nemen deel aan een ballonrace. Daarbij proberen ze zo dicht mogelijk bij hoge en lage bestemmingen te komen. Wie daarin slaagt, krijgt een premieblokje. Wie de meeste premieblokjes in één kleur weet te verzamelen, wint een bokaal. De speler met de meeste bokalen wint uiteindelijk het spel.

Voorbereiding

De bestemmingstegels worden op tafel gelegd volgens nummer en afwisselend laagland en hoogland. (Elke tegel bevat een zijde met laagland en zijde met hoogland.)
De 45 premieblokjes worden in de buidel gestopt. Op elke bestemmingstegel worden evenveel blokjes gelegd als het nummer op de bestemmingstegel aangeeft.
De ballonkaarten worden geschud, elke speler krijgt er acht op handen en de rest wordt in een gesloten stapel op tafel gelegd.
De 5 bokaalkaarten worden open op tafel gelegd.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, moet een ballonkaart spelen. Daarna trekt hij een nieuwe kaart. Voor het plaatsen gelden volgende regels:

  • De kaarten worden aan een bestemmingstegel gelegd aan de kant van de speler.
  • Het aantal premieblokjes op de bestemmingstegel bepaalt hoeveel kaarten aan beide zijden van die tegel mogen liggen.
  • De kleuren van de premieblokjes bepalen de kleuren van de kaarten die aangelegd moeten worden.
  • Zodra het benodigde aantal kaarten aan een tegel ligt, wordt geteld.
  • Na de telling wordt de tegel gedraaid en terug voorzien van premieblokjes, de kaarten worden weggenomen.

Tijdens het spel.

De winnaar

Een telling bij laagland wordt gewonnen door de speler die de laagste som aan kaarten aan de tegel heeft aangelegd. Een telling bij hoogland wordt gewonnen door de speler met de hoogste som. In beide gevallen neemt de speler de premieblokjes van de tegel en legt ze voor zich op tafel. Als de speler voldoende blokjes heeft om een bokaal te winnen, neemt hij de bokaal. De eerste speler die 3 bokalen wint, is de beste ballonvaarder.

 

SPELBEOORDELING

Ballonrace is in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden geen race. Het is daarentegen wel een eenvoudig en leuk meerderheids, of in sommige gevallen minderheids, spelletje. Het spelletje laat toe dat je aan de hand van je kaarten kan plannen waar je je slag wilt slaan. Soms kan het ook gebeuren dat je minder invloed kan beoefen op het spel wegens te slechte kaarten. Vooral als bepaalde bokalen al gewonnen zijn, kan een hand van 8 kaarten toch nog tegenvallen. Per kleur zijn er een verschillend aantal kaarten en blokjes (13 rood, 11 geel, 9 groen, 7 blauw en 5 grijs), met deze informatie in het achterhoofd kan je heel wat bereiken. Soms gebeurt het dat een tegel zijn nut verliest door een ongelukkige samenstelling van blokjes. Bijvoorbeeld 1 grijs blokje op de eerste tegel en 3 grijze blokjes op de derde of vierde tegel. Wie dan nog kaarten aan de eerste tegel legt, kan eieren beginnen leggen. Dit probleem kan opgelost worden door ervoor te zorgen dat er geen meerderheden op één tegel liggen. Na het winnen van enkele bokalen, kan dit probleem zich echter terug voordoen. Jammer, want ballonrace is in de kern een leuk spelletje.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *