Bang – Review

Auteur Emiliano Sciarra
Uitgever daVinci Games
Aantal spelers 4 tot 7
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 12.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.9/10
Links Emiliano Sciarra
daVinci Games

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 110 kaarten. Er zijn 3 verschillende types kaarten; 16 karakters, 7 rollen en 80 speelkaarten. Daarbovenop zitten nog 7 overzichtskaarten in de doos. Het doosje zelf sluit wat onhandig. Een doos met deksel vind ik handiger.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het zit er weer dik op in het Wilde Westen. Een groep Outlaws heeft het op de Sheriff gemunt. Gelukkig kan die rekenen op de hulp van de Deputy’s. De Renegate daarentegen streeft zijn eigen doel na. Welke rol kies jij?

Voorbereiding

Neem evenveel rollen als er spelers zijn. Schud de kaarten en geef elke speler 1 kaart. Alleen de sheriff maakt zich bekend. De 16 karakters worden geschud en elke speler krijgt er één open en één gedekt. Het open karakter wordt op het gedekte karakter gelegd en wel zo dat evenveel kogels zichtbaar zijn als het aantal levenspunten van het open karakter. De Sheriff krijgt één kogel meer.
De 80 speelkaarten worden geschud en elke speler krijgt evenveel kaarten op handen als zijn karakter kogels heeft. Elke speler krijgt een overzichtskaart.

Spelverloop

In het spel schieten de spelers naar elkaar. Bij elke verwonding zakt het aantal levenspunten van een speler. Als gevolg daarvan mag hij ook minder kaarten op handen houden. Verlies je jouw laatste levenspunt, dan ben je uitgeschakeld. Een speler die aan de beurt is voert 3 acties uit. De Sheriff begint.

De acties.

  • In het begin van zijn beurt neemt een speler 2 kaarten van de gedekte trekstapel.
  • Daarna mag de speler kaarten spelen. Hij mag zoveel kaarten spelen als hij zelf wil. Hij mag echter maar één bang – kaart spelen. Een speler mag ook geen 2 identieke kaarten voor zich hebben.
  • Als laatste moet de speler eventueel overtollige kaarten afleggen. De levenspunten van zijn karakter bepalen het aantal kaarten dat een speler op handen mag houden.

De kaarten.

Er zijn kaarten die onmiddellijk in werking treden en daarna worden afgelegd en er zijn kaarten met blijvende eigenschappen. De laatste zijn blauw omrand. Tijdens het spel is de afstand tussen de spelers belangrijk. Jouw beide buren zitten op afstand 1. De buren van deze buren zitten voor jou op afstand 2 enz… Elke speler start met een pistool dat alleen doelen kan raken tot afstand 1. Er zijn verschillende kaarten die het spel beïnvloeden.

  • Mustang en Appaloosa veranderen de afstanden tussen de spelers.
  • Wapens zorgen ervoor dat je ook verder afgelegen doelwitten kan raken.
  • Bang – kaarten dienen om elkaar te beschieten. De aangevallen speler kan dan eventueel een mis – kaart spelen. Doet hij dat niet dan verliest hij een levenspunt.
  • Bier – kaarten herstellen een levenspunt.
  • Als je kaarten met een kanssymbool speelt, mag je de bovenste kaart van de trekstapel opendraaien. Komen de symbolen overeen met de voorwaarden van de kanskaart, dan treedt de kaart in werking.
  • Dynamiet kaarten zijn kanskaarten. De speler die ze speelt moet zijn kans wagen. Slaagt hij, dan mag hij het dynamiet links van hem doorgeven. In het andere geval ontploft het dynamiet en verliest de speler 3 levenspunten.
  • Daarnaast zijn er nog duelkaarten waarmee je één speler kan uitdagen, winkels voor extra kaarten, een gevangenis waardoor je een beurt overslaat, een invasie van de indianen waardoor alle spelers een levenspunt kunnen verliezen enz…

De winnaar

Het spel eindigt als de Sheriff dood is. In dat geval winnen de Outlaws. Als de Outlaws en de Renegate alleen overblijven wint de Sheriff. De Renegate wint alleen als hij de enige overlevende is.
Schakelt de Sheriff een Deputy uit, dan moet hij als straf als zijn kaarten afleggen. Bij het uitschakelen van een Outlaw krijg je 3 kaarten als beloning.

 

SPELBEOORDELING

Bang is een uitstekend kaartspel als het vlug gespeeld wordt. In het begin lijkt dat misschien een onmogelijke opdracht, mede door de vele spelregels. Maar na een paar spelletjes, als iedereen het wat onder de knie heeft, loopt alles vlot. Vanaf dat moment is Bang een leuk en spannend spel. Natuurlijk is er geluk nodig en heb je het als Renegate en als Sheriff ontzettend moeilijk maar de overwinning smaakt dan des te zoeter. Uw rol blijven verbergen kan je proberen, maar uiteindelijk zal iemand op de Sheriff moeten schieten en dan gaan de poppen aan het dansen. Ik hoef er niet bij te vertellen dat meer zielen de spelvreugde gevoelig kunnen opdrijven. Er moet wel vlug gespeeld worden, zoniet kan het spel lang duren en uiteindelijk saai overkomen. Als je er dan als eerste uitligt, moet je wat geduld oefenen natuurlijk. Maar kijken hoeft niet altijd saai te zijn!

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *